UPDATE: În aplicarea prevederilor privind părăsirea locului accidentului, noțiunea de “accident de circulație” se referă doar la cele produse din culpă sau fără vinovăție. Decizia ICCJ, publicată
Printr-o soluție dată în mai și publicată marți în Monitorul Oficial, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a stabilit, în cadrul completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept penal, că, în interpretarea prevederilor privind părăsirea locului accidentului, noțiunea de “accident de circulație” se referă exclusiv la cele produse din culpă sau fără vinovăție, nu și la cele provocate cu intenție.
Newsletter avocatnet.ro: „Viitorul digital" și „10 de azi" Primești gratuit suplimentul de weekend despre impactul tehnologiei și cum să folosești AI, plus sinteza „10 de Azi" (L-V) cu cele mai importante știri și noutăți legislative. Rămâi informat, zi de zi și weekend de weekend!
De fapt, Înalta Curte a admis o sesizare formulată de secția penală și pentru cauze cu minori din cadrul Curții de Apel Craiova, pentru a dezlega o chestiune privind interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (1) din Codul penal, și anume, cele privind părăsirea locului accidentului.
Mai precis, Curtea de Apel de la Craiova dorea să se stabilească dacă noțiunea de accident, cu raportare la art. 75 din Codul rutier, vizează atât accidentele de circulație provocate cu intenție, cât și din culpă sau doar pe cele cauzate din culpă.
Astfel, prin Decizia 188/2025, oficializată pe 10 iunie, ICCJ a stabilit că, “în interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (1) din Codul penal, noțiunea de «accident de circulație» la care se referă prevederile art. 75 din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul rutier - n. red.), vizează exclusiv evenimentele rutiere produse din culpă sau fără vinovăție”.
La articolul 338, Codul penal stabilește sancțiunile pentru părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia. Concret, este prevăzut în Codul penal că părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la doi la șapte ani.
Apoi, la articolul 75 din Codul rutier este definit accidentul de circulație, care este, de fapt, evenimentul care întrunește cumulativ următoarele condiții:
s-a produs pe un drum deschis circulației publice ori și-a avut originea într-un asemenea loc;
a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale;
în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare.
Decizia ICCJ este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, respectiv din 10 iunie 2025.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Conform legislației în vigoare, este strict interzisă copierea, reproducerea, redistribuirea, republicarea sau orice altă formă de reutilizare a acestui conținut, integral sau parțial, fără consimțământul scris al avocatnet.ro. Nerespectarea acestor prevederi poate atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.
Comentarii articol (0)