Conform datelor furnizate de ANCPI, la începutul lunii se desfășurau lucrări de cadastru, gratuite pentru cetățeni, în 97%, dintre unitățile administrativ teritoriale din țara noastră. Mai exact, ANCPI “derulează, gratuit pentru cetățeni, lucrări de înregistrare sistematică a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în 2.779 de unități administrativ-teritoriale (UAT), din cele 2.860 în care nu este finalizată înregistrarea proprietăților”.
Până la început de mai, prin programele derulate, ANCPI a deschis, gratuit pentru cetățeni, peste 8,5 milioane de noi cărți funciare.
Pe de altă parte, din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 8,31 de milioane de hectare, adică aproximativ 87%.
“În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT în 484 de comune, dintre care 450 beneficiază de fonduri europene”, potrivit ANCPI.
Peste 64% (64,17, mai exact) dintre imobilele din România au fost cadastrate până la această dată, potrivit datelor publicate de ANCPI. De fapt, este vorba despre peste 25,5 milioane de imobile dintr-un total estimat de 40 de milioane.
Care sunt activitățile desfășurate în cadrul PNCCF
Programul național de cadastru și carte funciară include, după cum e stabilit în Legea 7/1996 a cadastrului și a publicității imobiliare, acțiunile necesare derulării, precum și sumele aferente acestora și constă, pe lângă efectuarea de măsurători cadastrale, în diverse alte activități, precum:
- activități de geodezie, cartografie, topografie și fotogrammetrie;
- activități de informare și conștientizare a publicului;
- dezvoltare și mentenanță a sistemelor informatice;
- conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital;
- tehnică de calcul și de stocare;
- alte activități ce decurg din derularea PNCCF.
- localitățile ce fac obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură prevăzute în Master Planul General de Transport al României;
- localitățile ce implementează ori sunt incluse în proiecte de dezvoltare a infrastructurii în cadrul altor programe;
- localitățile în care sunt zone cu vulnerabilități sociale particulare privind accesul informal la proprietate (sunt avute în vedere zonele cu comunități rome și zonele defavorizate).
Comentarii articol (7)