Astfel, documentul stabilește, de fapt, modificarea și completarea Legii 123/2012 a energiei electrice și gazelor naturale.
Unele dintre măsurile conținute în viitoarea ordonanță îi vizează pe consumatorii vulnerabili și pe cei afectați de sărăcia energetică. Mai precis, aceștia vor putea avea acces la sisteme de partajare a energiei, altele decât cele deținute de autoritățile publice, cu condiția implementării, de către autoritățile locale, a unor măsuri de sprijin financiar pentru energia partajată.
În același timp, proiectele de partajare a energiei care sunt deținute de autoritățile publice vor trebui să pună energia electrică partajată la dispoziția clienților sau a cetățenilor vulnerabili sau afectați de sărăcia energetică. Cantitatea de energie accesibilă clienților vulnerabili sau afectați de sărăcie energetică va trebui să fie de cel puțin 10% în medie din energia partajată.
Partajarea energiei este definită ca fiind autoconsumul de către clienți activi de energie din surse regenerabile:
- care este generată sau stocată de către o instalație pe care o au în proprietate, asupra căreia au un drept de concesiune sau au închiriat-o în integralitate sau parțial; sau
- asupra căreia dreptul le-a fost transferat de către un alt client activ, cu titlu gratuit sau oneros.
Ca și în prezent, pentru stabilirea categoriilor de consumatori vulnerabili se vor avea în vedere, potrivit proiectului, nivelurile veniturilor, ponderea cheltuielilor cu energia din venitul disponibil, eficiența energetică a locuințelor, dependența critică de echipamente electrice, din motive de sănătate, vârstă sau alte criterii.
Totodată, după cum scrie în proiect, clienții vulnerabili și clienții afectați de sărăcie energetică vor fi protejați, în continuare, împotriva deconectării de la alimentarea cu energie electrică, în condițiile implementării de către autoritățile publice locale/ centrale a unor măsuri adecvate.
În plus, se stabilesc măsuri pentru consolidarea pieței interne a energiei și modernizarea substanțială a rețelei electrice a Uniunii, pentru ca aceasta să poată acomoda creșterile capacității de producție de energie din surse regenerabile.
Apoi, sunt promovate investițiile în rețele, atât în interiorul frontierelor, cât și la nivel transfrontalier, pentru a asigura securitatea aprovizionării și pentru a integra energia din surse regenerabile.
În fine, se facilitează accesul investitorilor la informații privind disponibilitatea capacității rețelei în cadrul sistemului și actualizarea periodică, cel puțin trimestrial, de către operatorii de distribuție a acestei disponibilități.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie aprobat la nivelul Guvernului și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)