avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Activitate Justitiarul71

Activitate Justitiarul71

Răspuns la discuția pierdere certificat de casatorie
Conf.art.159, alin 1 din HG 64/2011 certificatul de casatorie se poate elibera la cerere ambilor soti. Deci dvs. puteti declara ca originalul a ramas la sotia dvs. si nu este necesar sa platiti nicio amenda. Taxa timbru este de 2 lei. Sa aveti la dvs. cartea de identitate aflata in termenul de valabilitate in original si copie. Cererea o primiti gratuit de la ghiseu.Nu trebuie sa dati anunt la ziar si nici sa fiti prezenti amandoi la eliberarea unui nou certificat.
Daca a obtinut cetatenia romana fara a renunta la cetatenia moldoveana se poate casatori ca cetatean moldovean, dar asta inseamna sa depuna la casatorie si adeverinta de cutuma eliberata de autoritatile din Rep. Moldova.Oricum si dupa casatorie tot aceleasi acte trebuie sa le faca, adica sa-si transcrie certificatul de nastere-care poate fi transcris la urgenta, dupa care sa solicite eliberarea cartii de identitate. Nu cred ca dureaza 1 an. Pentru a obtine pasaport romanesc trebuie sa detina mai intai carte de identitate, iar pentru a obtine cartea de identitate trebuie sa mergeti la evidenta persoanelor de la locul de domiciliu cu urmatoarele acte:- cererea pentru eliberarea actului de identitate-o primiti gratuit de la ghiseu;
- certificatul constatator eliberat de Ministerul Justitiei ori de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în strainatate, original si 2 copii care atesta dobândirea cetateniei
- certificatele de stare civila ale solicitantului, nastere si casatorie, daca este cazul, original si copie (certificatele trebuie sa fie eliberate de autoritatile române);
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original si copie;
- un document cu fotografie, cu care solicitantul poate face dovada identitatii, respectiv: pasaport, permis de conducere sau act de identitate strain, original si copie;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate - 7 lei;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei.
La eliberarea actului de identitate, d.na va preda permisul de sedere eliberat de Autoritatea pentru straini pentru a fi remis structurii emitente împreuna cu una dintre copiile certificatului constatator eliberat de Ministerul Justitiei ori de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României în strainatate. Termenul de eliberare a CI este de 30 de zile. Deci ...de unde 1 an?
Răspuns la discuția Pentru Buletin nou
Partea fratelui nu a fost trecuta pe matusa ci aceasta a fost instituita in calitate de curator, intrucat la dezbaterea succesiuni mama dvs. venea in concurs la mostenire cu fiul minor. In acte firesc ar fi ca fratele dvs.sa figureze cu numele si prenumele sau. Verificati actele si daca fratele este trecut se poate prezenta cu certificatul de mostenitor nemaifiind necesara prezenta dvs.intrucat acesta este major si se poate reprezenta singur.
Răspuns la discuția schimbare nume
Conf.art.106 alin.1.HG 64/2011-cererea se depune personal, prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţiala la primăria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul.
Pentru inceput trebuie sa faceti o cerere de PUBLICARE A SCHIMBÃRII NUMELUI ÎN MONITORUL OFICIAL, pe care dupa ce o semneaza ofiterul de stare civila de la primaria unde aveti domiciliul, o trimiteti impreuna cu chitanta de publicare in suma de 23,40 lei achitata la posta, pe cheltuiala dvs.la Monitorul Oficial
Cererea are urmatoarea forma:

CÃTRE,
REGIA AUTONOMÃ ,,MONITORUL OFICIAL,,
SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL ªI AGENŢII ECONOMICE
BUCUREªTI , Strada ªoseaua Panduri nr. 1, bloc P33, parter, SECTOR 5, cod 050651

ISubsemnatul (a) …………………………..………………………………………………………
domiciliat(a) în oraşul ...., strada………………………………,nr/bl……….ap……..judeţul ......., în temeiul art. 10 din O.G. nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, solicit publicarea şi expedierea pe adresa mai sus amintită a unui exemplar, în original , din Monitorul Oficial al Romaniei Partea a –III-a , a extrasului de pe cererea mea de schimbare a numelui cu următoarele date:
Date privind solicitantul:
A) numele de familie si prenumele …………………………………………………………
B) locul si data nasterii ………………………………………………………………..……
C) domiciliul ……………………………………………………………………………….…
D) Numele de familie si prenumele parintilor:
- mama …………………………………………
- tata ……………………………………………
E) numele ce se solicită a fi schimbat :
- numele de familie din …………………………..în ……………………………………..
- prenumele din ……:……………………………..în ……………………….…………….

II. Prin aceeasi cerere, în calitate de parinti (tutore) solicitam a fi schimbate şi numele copilului (copiilor) minor (i) , după cum urmează :
Date privind pe copiii minori *)
- numele de familie si prenumele ……………………………………..……………………
- locul si data nasterii ……………………………………………………..…..……………..
- domiciliul …………………………………………………………………..…...……………
Numele de familie si prenumele parintilor:
- mama ………………………………………………………
- tata ………………………………………………….………
Numele ce se solicită a fi schimbat :
- numele de familie din ………………………….. în ……………………….…..…………..
- prenumele din …………………………………... în ……………………………………….

Datele de mai sus sunt conforme cu cele înscrise în certificatele de stare civilă şi buletinele de identitate. Această cerere a fost completată în faţa ofiţerului de stare civilă al Consiliului Local oraş .....,judeţul ............
Se anexează recipisa ce reprezintă plata taxei de 23,40 lei, pentru publicarea anunţului şi trimiterea unui exemplar din Monitorul Oficial la adresa solicitantului.

Data, ……/……/2012 SEMNATURA,

CONSILIUL LOCAL AL ORAªULUI ...... …………………………………
JUDEŢUL ..............
SPCLEP - STAREA CIVILÃ
Dată şi semnată în faţa noastră,
Azi, ………………2012 L.S……………………..

*La cerere anexati si o copie dupa certif.de nastere, de casatorie, buletin si sentinta de divort.
Asteptati sa primiti acasa Monitorul Oficial, dupa care va prezentati din nou la primarie .
Actele necesare pentru schimbarea numelui pe cale administrativă sunt:
-Cererea este tip si o primiti gratuit de la starea civila. La cerere anexati urmatoarele acte:
-cazier judiciar ( valabilitate 6 luni )
-cazier fiscal eliberat de Direcţia Judeţeană a finanţelor publice valabilitate 30 zile
-buletinul/ci ( în original şi 2 copii xerox )
-paşaportul( în original şi 2 copii xerox )
-certificatul de naştere al dvs si al copilului daca doriti ca si acesta sa-si schimbe numele odata cu dvs.( în original şi copie legalizată la notar +copie xerox după legalizare )
Atentie! Daca doriti ca si minorul sa-si schimbe numele odata cu dvs. aveti nevoie si de acordul tatalui( chiar dacă părinţii sunt divorţaţi/sau o copie a deciziei autorităţii tutelare,art.6,alin 2 ,lit d,din o.g 41/2003). Copilul care a împlinit 14 ani semnează cererea împreună cu părinţii;în cazul în care semnează numai unul dintre părinţi ,celălalt părinte dă o declaraţie la notar din care să rezulte că este de acord cu schimbarea numelui copilului.
-certificatul de căsătorie ( în original şi copie legalizată +copie xerox după legalizare)
-un exemplar al Monitorului Oficial al României, partea a–III-a, în care a fost publicat extrasul din cererea de schimbare a numelui (exemplar de la publicarea căruia să nu fi trecut mai mult de un an)
-sentinţa de divorţ ( în original şi copie rămasă definitivă şi irevocabilă)
-declaraţie notarială cu privire la motivul pentru care petentul doreşte să-şi schimbe numele(specificati faptul ca doriti sa reveniti la numele de fata)
-orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale
Nu va faceti griji conf.OG 41/2003 se aproba acest tip de solicitari.

Răspuns la discuția omor calificat
Am inaintat o declaratie procuraturii prin care imi exprim dorinta ca faptuitorul sa fie condamnat la pedeapsa maxima si in care declar ca nu ridic niciun fel de pretentii banesti intrucat consider ca nu pot aprecia cat costa viata fratelui meu. Va multumesc tuturor.
Răspuns la discuția CNP CLONAT
D.na nu trebuie decat sa solicitati la starea civila eliberarea unui nou certificat de nastere pentru copil in care veti avea inscris codul corect. Daca nu sunteti din localitate solicitati prin starea civila de la locul de domiciliu eliberarea certificatului. Uneori functionarii mai gresesc, dar sa nu uitam ca si ei sunt oameni.
Daca trebuie dusa o copie dupa pasaport, imputerniciti pe cineva din Romania cu procura speciala, ii trimiteti pasaportul in original, va depune o copie la pasapoarte dupa care va restituie actul. O imputernicire la ambasada sau consulat e 60 de euro.
Răspuns la discuția cartea de identitate
Sa solicitati o adeverinta din care sa rezulte ca actul de identitate expirat este dovada in dosarul de fals si sa solicitati eliberarea unei noi carti de identitate la evidenta persoanelor, pe motivul expirare act de identitate.
Se poate legaliza in schimb la evidenta trebuie sa fie definitiva si irevocabila.
Nu . Trebuie obligatoriu sa aveti un certificat de casatorie, ori un extras dupa actul de casatorie neaparat apostilat. Si aveati obligatia sa faceti transcrierea in termen de 6 luni de la casatorie. Va puteti adresa si ambasadei ori consulatului.