avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Activitate miha1978

Activitate miha1978

Buna ziua si La multi ani!
Va scriu cu rugamintea sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu urmatoarea situatie:
Saptamana trecuta am mers la un dealer auto cu scopul de a achizitiona un autoturism second hand. Am inspectat autoturismul, am vazut actele in copie, am fost asigurati ca toate actele sunt la dosar. Ni s-a intocmit proforma urmand ca in timp ce noi mergem la banca reprezentantul firmei sa intocmeasca actele. Am achitat suma in cauza si cand ne-am intors la sediul dealer-ului - surpriza - nu exista talonul in original. Am refuzat sa semnez actele, vanzatorul m-a asigurat ca mai cauta talonul si sigur il va gasi. A doua zi ne-a contactat si ne-a spus ca tocmai a aflat ca de fapt masina a fost recuperata in cadrul unei operatiuni de leasing, fara talon si ne-a propus sa incheiem totusi actele urmand ca noi sa facem toate demersurile ca sa obtinem duplicat de pe talon. Am refuzat, am depus reclamatie la firma in cauza si am solicitat restituirea banilor. De atunci liniste...
Stiu ca am gresit ca nu am verificat actele in original, nici nu m-am gandit ca o firma asa mare (probabil cea mai mare din Romania de acest fel) ar putea ascunde asemenea siretlicuri. Sunt convinsa ca se stia de lipsa talonului si s-a intentionat 'sa se arunce pisica' in ograda noastra. Noi am fost de buna credinta, am platit pentru o masina de care nu ne putem folosi. Oare este legal ca un dealer sa vanda o masina fara toate actele in regula?
Cum ar trebui sa procedam in continuare? Multumesc!
Buna ziua!
Societatea A se divizeaza partial, in urma divizarii rezulta o societate nou infiintata B. Societatea A cedeaza prin proiectul de divizare catre societatea B o creanta detinuta catre o societatea X. Dupa divizare, se pronunta falimentul societatii X.
Intrebare: societatea B poate recupera TVA-ul aferent creantei care nu se va incasa?
Buna ziua!
In primul rand s-ar putea sa fi ales gresit categoria de forum dar nu stiu unde ar fi mai potrivit sa postez aceasta intrebare.
Am nevoie de un sfat referitor la urmatoarea problema: am achitat un avans pentru o procedura medicala catre o clinica din Cehia. Cu doua luni inainte de data programata am decis sa anulez procedura respectiva si am anuntat atat medicul cat si dep. financiar. Am primit un raspuns din partea dep. financiar in care mi se cereau datele necesare in vederea efectuarii platii apoi a intervenit medicul care nu a fost de acord cu returnarea sumei in intregime, pe motiv ca s-au facut anumite pregatiri care au determinat costuri.
A mai trecut o luna, am revenit cu email, nu primesc nici un raspuns si nici nu se returneaza banii. Mentionez ca nu am primit nici un contract, detaliile legate de procedura le-am primit prin email.
Stiu ca am gresit ca nu am insistat sa primesc un contract inainte de plata avansului, am considerat ca fiind o clinica renumita nu vor fi probleme. Exista un for unde m-as putea adresa, in Cehia sau la nivel European? Atitudinea clinicii mi se pare jenanta, probabil considera ca voi renunta sa mai cer banii si totul va fi dat uitarii…
Buna ziua!
In urma cu cateva saptamani am fost inundata de vecinul de la etajul superior. Am anuntat dauna prin telefon la asigurator in momentul in care am constatat evenimentul, s-a deschis dosar de dauna si mi s-a spus sa fac poze si sa pastrez facturile si chitantele pentru reparatii. Dupa 4 zile a venit si agentul de la societatea de asigurari sa intocmeasca procesul verbal de constatare si mi-a spus ca trebuie sa prezint, in plus, adeverinta de la asociatia de locatari sau declaratiile a doi martori cu privire la evenimentul respectiv. Si aici au inceput problemele: asociatia nu este de acord sa-mi elibereze adeverinta pentru ca nu este vorba de o avarie la instalatia comuna iar alti martori nu am. Am adus la cunostinta asiguratorului ca nu pot prezenta aceste documente iar acesta refuza instrumentarea si finalizarea dosarului.
Ce pot face? Nu pot obliga pe nimeni sa apara in calitate de martor, daunele sunt importante, asigurare platesc in continuare... Mi se pare abuziv ca societatea de asigurari sa-mi conditioneze solutionarea dosarului de prezentarea unor probe care nu tin de competenta mea...
M-ar ajuta orice sugestie din partea unor persoane avizate, multumesc!
Buna ziua!
Cum se trateaza potrivit noilor prevederi din Codul Fiscal sumele platite in numele asociatilor, atat din punctul de vedere al inregistrarilor in contabilitate cat si din punct de vedere fiscal? Se procedeaza la fel in cazul societatilor platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor si in cazul celor platitoare de impozit pe profit (in acest caz sumele au fost deja impozitate cu 16% ca si cheltuieli nedeductibile)? Este corect sa se inregistreze plata de dividende daca societatea a inregistrat pierdere si nu are dreptul sa distribuie dividende? Cum se face diferentierea intre dividendele distribuite din profitul realizat in anii anteriori si aceste sume? Daca exista sold in contul 4551 se poate inchide mai intai acesta?
Multumesc!
Buna ziua!
La contul curent al societatii exista un card atasat prin intermediul caruia administratorul efectueaza diverse plati. Aceste plati fie sunt aferente unor bonuri fiscale, fie nu au in spate nici un fel de document justificativ.
Care este modalitatea corecta de contabilizare? Se pot scadea din soldul contului 455 sau se inregistreaza direct in clasa 6 ca si cheltuiala nedeductibila? In ce caz se asimileaza platilor de dividende si se impoziteaza ca atare?
Multumesc!
Buna ziua!
Va solicit ajutorul in legatura cu doua situatii:

1. O firma din Romania achizitioneaza masini second-hand din Germania si le revinde in Franta. Transportul este asigurat de catre o firma din UE in contul furnizorului revanzator din Romania, masinile merg direct din Germania in Franta. Toate firmele sunt inregistrate in scopuri de TVA la ele in tara.
- pentru masini se declara achizitie neimpozabila urmata de livrare cu cod T
- factura de transport se include in valoarea marfii sau se considera achizitie de serviciu intracomunitar, declarandu-se totodata in 390?

2. In cazul in care se primeste o factura din UE cu TVA dar nu este trecuta mentiunea "regim special second hand" care este procedura in cazul revanzarii? Daca se opteaza pentru regimul special second hand cum arata factura in acest caz, se trece o pozitie separata pentru TVA calculat la marja?

Va multumesc!
Buna ziua!
Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie:
Reprezint o firma din Romania neplatitoare de TVA, inregistrata in ROI pentru
achizitii intracomunitare. Firma cumpara din Germania masini second hand (factura primita este fara TVA si nu exista mentiunea ca la furnizor s-a aplicat regimul special reglementat prin Directiva a 6-a, art. 26a) si revinde catre o firma din Franta (pe factura se inscrie mentiunea referitoare la regimul special de TVA aplicat marfurilor second hand - art 152^2 Cod fiscal). Firmele din Germania si Franta detin coduri valide de TVA.
Este corect sa inregistrez astfel:
- achizitie intracomunitara de bunuri cu taxare 4426=4427 declarata in decont 301 sectiunea 1? se declara in Intrastat?
- cum se declara livrarea, avand in vedere ca se taxeaza TVA pentru marja de profit ? se declara in Intrastat?

- care vor fi obligatiile de declarare si inregistrari contabile din momentul in care se va depasi pragul de 35000 eur si firma va deveni platitoare de TVA?

Multumesc
Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri legate de urmatoarea situatie: in anul 2009 societatea la care sunt angajata a fost de acord sa achite c/v unui master din cadrul ASE, specializarea audit. La momentul acela, nu s-a semnat nici un act aditional la contractul de munca, insa acum, cand mai am practic un semestru de studiu, am fost anuntata ca dupa achitarea ultimei transe din taxa, se va incheia acest act aditional, prin care sunt obligata sa restitui intreaga suma in caz ca parasesc societatea mai devreme de trei ani de la incheierea contractului. Mie mi se pare normal ca perioada de trei ani sa inceapa o data cu inceperea masterului si nu de la momentul achitarii taxei finale, iar suma restituita sa fie proportionala cu timpul ramas (din cazurile intalnite pe internet asa am inteles ca se procedeaza). Poate ca ma insel, nu am cunostinte despre codul muncii, de aceea rog persoanele avizate sa ma sfatuiasca, asa incat sa nu semnez un act care mi-ar putea aduce greutati...
Va multumesc!
Sunt absolventa Spiru Haret 2009 la invatamant la distanta; am avut mari probleme cu inscrierea la master, insa, in ultimul moment, Ministerul Educatiei a emis un ordin prin care s-au recunoscut studiile si adeverinta de licenta eliberata. Acum am emotii pentru ca aceasta adeverinta expira, normal fiind ca la un an de la absolvire sa se elibereze diploma. De la minister mi s-a spus ca nu se vor elibera formulare de diploma si stampila pana cand Spiru Haret nu va 'intra in legalitate'. As vrea sa stiu daca aceasta hotarare care, din cate inteleg, este definitiva, rezolva situatia, respectiv daca Ministerul Educatiei ar mai avea motive sa tergiverseze eliberarea diplomelor...
Va multumesc pentru bunavointa!