dana05 a scris:
Si ce vina avem noi pt ca sunt atatea facultati de drept? cred ca aici interesul a fost al altora. Pt un diletant - mi se pare mie, no ofense, dar din ceea ce scrii ne 'tratezi' cu superioritate, ajuns acolo sus ai uitat de munca depusa ca sa iei examenul si de toate sacrificiile facute poate unul, doi, trei ani de-a randul? sau din prima? Eu nu zic ca trebuie sa se dea un examen usor si nici nu incerc sa caut vinovati pt faptul ca am picat examenul da sa nu-mi spui tu mie ca grilele au fost in regula, perfecte si ca n-au fost facute de "curentul clujean". Cand vezi ca n-ai concurenti hai sa anulam grile cu motivari de-a dreptul stupide pe cand au ramas altele care ar trebui anulate.
Fara niciun aer de superioritate, pt inm nu am muncit "foarte mult" si nici nu am simtit ca e un examen supraomenesc. In facultate in schimb, e alta poveste. Fac parte din generatia care a sustinut examen de admitere tip sinteza la UAIC Iasi, la o concurenta de 7 pe loc, la doua materii: istorie si filosofie (sinteza, nu grila). Am muncit in facultate, am fost bursier 4 ani si la licenta mi-am stors creierii sa invat 2500 de pagini pentru un examen la fel de greu ca admiterea, sustinut tot in modalitatea sinteza (8 subiecte in 4 ore). Din 16 colegi de grupa (in an am fost 190) 4 sunt deja magistrati, iar eu voi fi al 5 - lea. Proportia se aplica in restul anului, asta semnificand ca aproape 25% dintre colegii mei de an sunt magistrati (fara a socoti pe cei intrati cu examen direct pe post). Citeam anterior un mesaj in care se explica faptul ca trebuie sa inveti zeci de saptamani (aproape un an) pentru a intra la INM...Poate fi valabila si metoda asta, dar aplicarea acesteia arata un element important: candidatul nu a acumulat nimic in timpul facultatii, si e nevoit practic sa invete materia din nou. Or, scopul unei institutii de invatamant superior juridic este sa ofere informatiile fundamentale unui jurist inca din perioada studentiei, si nu doar o diploma, o forma lipsita de fond. Cititi rapoartele de activitate ale INM pentru a vedea statisca in ceea ce priveste clasamentul pe facultati al candidatilor admisi: pe locul 1 Univ. Bucuresti, pe 2 UAIC Iasi, 3 Cluj, 4 Academia de Politie Bucuresti. Credeti ca e intamplator?Din cate stiam eu cei care urmeaza asemenea facultati nu sunt, in general, nici pilosi si nici inzestrati cu situatii financiare prea bune...E atat de greu sa admiti faptul ca poate, pur si simplu, au invatat mai bine in facultate pentru ca au facut o scoala mai buna?