avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Desfacuta prin divort sau incetata prin moarte?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Desfacuta prin divort sau incetata prin moarte?

El reclamant
Ea parata

Sentinta: Admite ... Desface casatoria incheiata la ...[data gresita] din culpa comuna. Incredinteaza reclamantului minorul ...

El declara apel pe 2 aspecte: culpa + greseala de mai sus.

Decizia din apel: Admite... Desface casatoria incheiata la ...[data corectata] din culpa comuna ...[practic, in apel doar se indreapta o eroare]
Pastreaza celelalte dispozitii... Obliga intimata parata la plata...cheltuieli de judecata.

Ea declara recurs numai in ceea ce priveste cheltuielile de judecata

El ...moare. (dupa expirarea termenului de recurs). Nu este fixat termen in recurs.

Si acum, vorba bancului... "intrebare ajutatoare": - Art 39 C. Fam - "casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila"

:-/:fight: (caci, vorba cantecului ...Si Doamne ce banalitate, le stim de l-a-nceput pe toate ...). :hm: Divortata sau vaduva!?
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2010
romascanu, moderator
Dispozitiile nerecurate dintr-o decizie recurata sunt irevocabile de la data expirarii termenului de recurs? Hmmm, ceea ce voi scrie mai jos poate sa para dubios ... asa ca pregatiti rosiile alterate si cotoarele de varza.
- Actiunea civila este de esenta ei o chestiune care tine de vointa initiatorului si se pune in miscare si se poate continua doar la cererea acestuia ori a altei parti; art. 129 alin. 6 Cod pr. civ. dispune ca judecatorii sa hotarasca numai asupra cererilor cu care au fost investiti. Cata vreme aceasta dispozitie se afla in capitolul privind judecata in general ea se aplica atat pentru judecata in fond cat si pentru toate caile de atac.
- Cu ce fel de cereri a fost investita instanta de recurs si ce hotarare putea sa adopte aceasta? Putea sa dispuna respingerea actiunii de desfacerea casatoriei? Nu. Bun, atunci inseamna ca de la data la care a expirat termenul de recurs dispozitia privind desfacerea casatoriei a ramas irevocabila si pe cale de consecinta la data decesului partile nu mai aveau calitatea de soti.
Privitor la cheltuielile de judecata s-a scris ca obligarea partii care a cazut in pretentii la plata acestora catre cealalta parte isi are sursa in culpa procesuala si este, in fond si la urma urmei, o raspundere civila delictuala. Are vreo legatura aceasta raspundere cu desfacerea casatoriei? Nu. Putea sa fie formulata actiunea pentru recuperarea cheltuielilor de judecata si pe cale separata? Da.
Atunci - daca facem abstractie de aspectul pur formal al existentei unui recurs care are alt obiect si alt temei decat desfacerea casatoriei - ce motive rationale ne-ar putea determina sa credem ca partile mai aveau calitatea de soti la data decesului reclamantului-intimat? De ce sa aiba o simpla eticheta: "recurs" mai mare importanta decat continutul?

Pseudodivagatie: Profesorul Alfred Habdank Skarbek Korzybski, in timpul unei ore de curs, a mancat si si-a servit studentii cu biscuiti, motivand ca-i este foarte foame. Dupa cateva minute in care cei de fata rontaiau fericiti din biscuiti si ii laudau ca fiind gustosi, prof. Korzybski a dat la o parte hartia alba care invelea pachetul de biscuiti si s-a putut vedea ca erau biscuiti pentru caini. Unii au inceput sa scuipe, altora li s-a facut rau iar unii au vomitat in timp ce altii au ras.

Vedeti dumneavoastra, domnilor, a zis prof. Korzybsky, cel mai adesea oamenii mananca etichete

O zi frumoasa va doreste tuturor
Mordechai Buxbaum - in el sa dati cu rosii :tomato: ca el are idei ciudate :duh:

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Din punctul meu de vedere , sentinta, definitiva si irevocabila fiind, se refera la desfacerea casatoriei prin divort.
Decesul a survenit ulterior acestui moment.
Pe cale de consecinta, nu discutam de incetarea , ci de desfacerea casatoriei.
Ulterior, mama , sau o alta persoana , se poate raporta la masura reincredintarii copilului minor.
Codul familiei este destul de clar: casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila.

Indiferent de ce capete de cerere au fost recurate, este importanta data hotararii, iar in cazul de fata fiind declarat un recurs, hotararea nu este definitiva si irevocabila.
Doamna este vaduva
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
m_ella2005, utilizator
Fara "amanuntul" ca recursul a fost declarat numai pe aspectul cheltuielilor de judecata, lucrurile ar fi fost in afara de orice discutie. (casatorie incetata prin decesul unei parti in calea de atac).

Insa, din pricina acestui amanunt (si pentru argumentele invocate de Adalbert, alias u.b.i.k.) divortata am vazut-o si eu ...initial.

Apoi, privind si dinspre alte "amanunte" procedurale imi apare cand vaduva, cand divortata, exact ca in celebrul desen folosit pentru ilustrarea perceptiei
[ link extern ]
(pentru cine nu e familiarizat cu desenul incercati sa vedeti in aceeasi dunga din desen atat colierul femeii tinere sau cat si gura femeii batrane).

Adica:
- mi-au trecut prin minte teoriile referitoare la caracterul unitar al hotararii de divort. (Termenul de recurs este acelaşi în situaţia în care instanţa, care soluţionează acţiunea de divorţ, se pronunţă şi cu privire la cererile accesorii referitoare la nume, încredinţarea minorilor spre creştere şi educare, stabilirea obligaţiilor de întreţinere, partajul bunurilor comune şi plata cheltuielilor de judecată. Altminteri, ar însemna ca una şi aceeaşi hotărîre să fie supusă mai multor termene de recurs, în raport de partea din hotărîre ce se atacă, ceea ce ar fi contrar caracterului unitar pe care îl are hotărîrea judecătorească - Dec 450/1991 sec. civ. a fostei CSJ).

- m-am gandit la faptul ca inregistrarea... incetarii casatoriei prin deces trebuie sa fie DEJA inscrisa pe actul de casatorie si pe cel de nastere pe baza comunicarii primite de ofiterul de stare civila care a intocmit actul de deces. (art 86 din Metodologia pt aplicarea unitara a disp L 119/1996 cu privire la actele de stare civila).
Cand se va comunica (daca se va comunica) o hot irevocabila de divort, ofiterul se va simti ca-n zona crepusculara: a divortat mortul :stunned:
Caci, pana una alta, aparent, avem o hot de divort atacata cu recurs. Pana nu ajunge pe rol recursul acesta ca sa vedem ce anume parte din hot a fost atacata si de catre cine...nu se oboseste nimeni cu vreo comunicare (nici n-are cum).

- mi-am adus aminte de disp art 619 alin 2 si 3 c.p.c al caror rost/spirit este acela de ...pastrare a casatoriei in fiinta
...
si inca ma invart in jurul cozii (mi-ar placea ;) solutia @simonett12 si @m_ella2005 caci, cunoscand povestea femeii, desi nu e clienta mea, am ciudata senzatie a unei ...rezolvari divine)
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Octombrie 2010
romascanu, moderator
Eu spun ca e vaduva... Desi ma confrunt cu probleme de logica procedurala.

La termenul viitor se constata ca o parte a murit; pentru ca pe rol e o chestiune patrimoniala, se introduc in cauza mostenitorii, care pot achita cheltuielile ca parte din pasivul succesoral, corect?
Totul se termina nu cu o ramanere fara obiect a cererii, ci cu o hotarare irevocabila. :sorry:
Sunt impartita intre cele doua opinii, sincera sa fiu si ma gandesc oare care dintre ele are argumente de natura a nu fi daramate de cealalta opinie... Nu gasesc.

Daca renunta la recurs? :-/

Alte discuții în legătură

Eliberare ci catalin2012 catalin2012 Buna ziua. Fetita mea a implinit 14 ani in septembrie 2012, noi suntem in divort (atunci se terminase fondul si era la apel, acum e terminat si apelul si s-a ... (vezi toată discuția)
Aplicabilitatea unei sentinte de divort Justitiarul711 Justitiarul711 O sentinta de divort este pronuntata in data de 14.01.2015, avand termen de recurs/apel 30 de zile de la comunicare. Partile primesc acasa comunicarea in ... (vezi toată discuția)
Apel divort emy_39 emy_39 buna ziua,am divortat de sotul meu(cetatean strain)si divortul s-a pronuntat la data de 10.06.2011.am asteptat sa imi vina acasa hotararea, dar eu m-am impacat ... (vezi toată discuția)