avM a scris:
BLUE RAY, cum vezi tu problema asta:avocatul da examen de definitivat in profesie iar politistul si grefierul nu dau.Avocatul X cu 10 ani vechime este incadrat dupa concursul din noiembrie 2010 ca si judecator definitiv cu salariul de 45 milioane intrand in grila de salarizare de peste 10 ani in conditiile in care conform legii, constituie vechime in magistratura perioada in care judecatorul a fost avocat.
In octombrie 2011, Y in aceeasi situatie ca si X va fi incadrat pe post de judecatpor stagiar.Dupa 6 luni de stagiu,i se va inlatura vechimea din avocatura si va fi incadrat pe schema de salarizare de la 0-5 ani.In aceste conditii mi-am exprimat nemultumirea fata de diferenta de tratament ce se va crea intre X si Y, PRACTIC ACUM X lucreaza pt salariul de 45 milioane iar Y va face aceeasi treaba pt un salariu mult mai mic, nerecunoscandui-se vechimea din avocatura ca si vechime in magistratura, la fel ca si in cazul lui X.In aceste conditii in toamna concursul nu va fi atractiv pt un avocat.Acuma intelegi frustrarea mea fata fe pozitia celor din sistem?Toti se plang ca sunt multe posturi vacante in sistem insa anuleaza concursuri care in anii precedenti s-au dat de 2 -3 ori pe an, fara sa fi scazut simtitor numarul posturilor vacante.
Categoric, sunt adeptul principiului potrivit căruia situaţiile similare trebuie tratate cu aceeaşi unitate de măsură.
Însă profesiile de avocat, poliţist şi grefier sunt diferite (şi) din punct de vedere statutar. N-are relevanţă în discuţie faptul că unii dau examen de definitivat, iar alţii nu, atâta timp cât aici vorbim de postura de magistrat, cu un statut diferit de cele arătate. Din punctul meu de vedere, asimilările examenului de definitivat de la o profesie la alta sunt oricum forţate, indiferent de ce profesii vorbim.
Referitor la salariu, ignori faptul că, la calcularea salariului magistraţilor, nu se ţine cont de vechimea în magistratură (aşa cum ea e descrisă în art 86 al L. 303/2004), se ţine cont numai de vechimea în muncă (indiferent de profesie) şi de vechimea în funcţia de judecător sau procuror.
:coffee: