MEDEX, la concursul unic va trebui la inscriere sa optezi fie pt procuror sau judecator ,,drect pe post" (dupa un stagiu de 6 luni si promovarea ex de definitivat) fie pt a fi auditor la INM, cu precizarea ca in cazul auditorilor, optiunea pt functia dorita are loc de abia dupa absolvirea primului an, dupa care urmeaza stagiatura si ex de capacitate.
Spre deosebire de parerea ta, eu cred ca nu se vrea intrarea la INM mai ales a celor cu vechime in munca juridica din 3 considerente:
1-in propunerile privind modificarea regulamentului de concurs pt cei cu vechime,(pe site CSM) se precizeaza ca inconvenientul admiterii acestora ar fi timpul mai scurt in care pot profesa in magistratura in comparatie cu timpul lung in care poate profesa un absolvent de INM.
2-admiterea celor cu 5 ani vechime se va organiza numai in mod exceptional,in situatii de urgenta, prin acelasi concurs care se da de catre cei care doresc sa urmeze INM-L.(poate sa fie numai admiterea pt auditori fara sa mai aiba loc si admitrea pt cei cu vechime).
3-instituirea stagiaturii si ex de definitivat pt cel cu vechime in munca juridica -de 9 ani de ex-,inseamna a nu-i mai recunoaste vechimea in specialitate juridica pe care o are inainte de a fi admis in magistratura, punandu-l pe aceeasi treapta de salarizare ca si pe debutantul in functia de judecator,absolvent de INM,care anterior admiterii la institut nu a mai profesat.(in vechimea de la 0-5 ani).
Din experienta anilor trecuti in materia admiterii in magistratura rezulta ca este foarte usor sa modifici regulamentul de concurs intr-un timp foarte scurt.De ex in primavara lui 2008, conform regulamentului puteai folosi legislatia la concurs iar in toamna regulamentul nu te mai lasa,fiind de urgenta modificat.Sau modificarea regulamentului de concurs de urgenta a dus la acceptarea la concursul de admitere in magistratura a politistilor,grefierilor, ceea ce nu este permis in nici o tara din UE.
@avm:
Atata vreme cat au studii superioare juridice/licenta in drept nu prea ai ce sa le faci.
In privinta grefierilor nu am o problema, multi dintre ei au studii superioare juridice (deci nu sunt cu nimic mai prejos decat noi), iar dupa 5 ani de lucrat sunt suficient de familiarizati cu profesia incat sa aiba dreptul sa faca pasul cel mare.
In schimb am o problema in privinta dreptului politistilor de a da acest examen.
Ei nu au absolvit facultatea de drept iar cele cateva cursuri de drept pe care le fac la Academie nu pot substitui "studiile juridice de lunga durata". Adica facultatea de drept.
Mai mult, ei nici nu profeseaza ca juristi, nu au o foarte mare tangenta cu fenomenul.
Exceptie fac intr-o oarecare masura cei de la cercetari penale.
Poate ca nu cunosc eu foarte bine munca politistilor in general.
Daca cineva poate sa ma corecteze, e binevenit.
Da-mi voie sa lamuresc problema politistilor in privinta asta.
Pentru a sustine examenul cu 5 ani experienta, se cere ca politistul sa aiba studii juridice superioare, adica facultatea de drept si sa aiba o vechime de 5 ani in politia judiciara, adica organ de cercetare al politiei judiciare. De asemenea se cere ca cei 5 ani in politia judiciara, politistul sa fi fost ofiter, nu subofiter. Iar nu toti politistii sunt organe de cercetare in politia judiciara, cu numai anumiti politisti desemnati de Ministrul de Interne si avizati de Procurorul General (este mentionat in CPP).
Nu stiu la care cateva cursuri si notiuni de drept te referi, cu atat mai mult cu cat nu toti politistii au facut scoala de politie, ci poate au facut o facultate asa cum multi au facut, mai buna mai rea si abia dupa aia s-au angajat in politie.
Apropo, pana in urma cu un an sau doi, Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza avea si Facultate de drept, acreditata de Ministerul Invatamantului, si din propria experienta va spun ca multi dintre profesorii de la Facultatea de drept Bucuresti au trecut si pe acolo.
Despre experienta ca organ de cercetare penala nu cred ca mai este nevoie sa vorbesc.
Nici eu nu am ceva personal cu grefierii sau poitistii.In mesajul de mai sus am dat doar cu titlu exemplu cele 2 categorii de persoane care pot participa la acest concurs, dupa ce in prealabil,la mai multe concursuri de admitere nu aveau dreptul sa participe conform regulamentului.(pt a putea observa ca regulamentul poate fi schimbat usor si in timp scurt)
Totusi, sunt uimit de faptul ca in conditiile in care av-tii si consilierii cu experienta practica mare pica pe capete la examen iar politistii nu redacteaza cereri de chemare in judecata, nu asista/reprezinta partile in instanta etc-deci fara sa aiba o experienta practica in instanta, cum au celalate categorii de persoane-,totusi la fiecare examen sunt destul de multi care reusesc (politistii intra tot timpul mai ales cand sunt admisi 20% din candidatii inscrisi la ex)).
In alta ordine de idei eu cred ca mai este o sansa teoretica ca sa fie organizat un concurs IN MARTIE daca NOUL CSM va vrea sa retina faptul ca nr-l efectiv de posturi vacante de judecatori la judecatorii este de 230 si nu 55, ca in calendarul de concursuri luna martie este libera la examene, si mai urmeaza in mai un examen de promivare dupa care se vor elibera din nou mai multe posturi la judecatorii.Daca ai de solutionat dosare cu un nr relativ mic de judecatori atunci trebuie sa retii ca sunt 80 de functii de conducere vacante-80 de judecatori lipsa pt sistem-plus inca 155 de executie(daca nu ne luam dupa teiriile directiei resurse umane care ne arata cum pot fi vacante doar 55 posturi) si in aceste conditii se poate sa aprobi organizarea unui concurs de admitere in martie.
Voi ce parere aveti de asta?
CLEMENTMIHAI,spune-mi te rog cum crezi ca te va ajuta experienta de organ de cercetare penala daca sefu te trimite din prima zi procuror de sedinta in conditiile in care avocatii cu experienta in instanta (pe care tu nu o ai absolut deleoc)-formuleaza cereri si ridica exceptii cu care tu nu aveai cum sa te intalnesti ca si politist la UP iar judecatorul te pune mai intai pe tine sa te pronunti pe ele.Mai ales daca acestea se invoca in timpul sedintei de judecata si nu inainte, unde sa zicem ca ai avea timp sa te pregatesti.
In orasul in care locuiesc eu, in ultimii ani au intrat in parchete tot timpul politisti care au fost trimisi din prima zi in instanta ca si procurori de sedinta.Din bun simt nu voi scrie pe forum parerea mea si a colegilor din barou vis-a vis de prestatia procurorilor de sedinta recrutati din randul politistilor.....