avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Revocare administrator SRL sau cesionare parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Revocare administrator SRL sau cesionare parti sociale

Buna seara,

Sunt insarcinata in 18 saptamani si pe langa faptul ca sunt angajata cu carte de munca la o firma de ani buni, mai sunt si asociata intr-un SRL (nu unic) si administrator.
ca s apot beneficia de indemnizatie crestere copil, mi s-a spus de la ATPS sa renunt la functia de administrator si m-am gandiot ca am doua variante:
1.sa fiu revocata din aceasta functie
2. sa cesionez partile mele sociale celuilat asociat

In ambele cazuri am nevoie de hot AGA si de act constitutiv actualizat (trebuie sa fac si schimbarea de nume in urma casatoriei).

Se publica vreunul din documente in monitorul oficial? Cat dureaza asta sau, mai bine, spuneti-mi, va rog, cat dureaza aceasta procedura si cand ma pot considera scoasa din functia de administrator sau , dupa caz, din societate.

Nu as vrea ac atunci cand depun dosarul pentru CIC sa fiu verificata si sa nu apar scoasa, desi actele intentionez sa le depun in maxim o luna'

Multumesc

Multumesc, m-ati linistit

Chiar daca in actul constitutiv se specifica acel pasaj, eu nu am nici un venit din acest SRL , deci...am sa dau linistita declaratia pe proprie raspundere ca nu am alte venituri decat cele pe care le declar prin adeverinta de salariat

Am postat si la un alt subiect deschis de alta persoana referitor la cesionare.
Eu as si cesiona,m-am mai gandit la aceasta varianta, as face orice sa scap din firma asta, insa, daca merg pe cesionare, am dedus din subiectul respectiv ca si acel 1 ron s-ar considera venit si nu ar as mai putea da acea declaratie

Deci, ca sa concluzionez, intrebarile mele sunt:
1. Acest paragraf din statutul societatii :"Pentru activitatea prestata, administratorii si reprezentantii sunt remunerati cu sume ce se vor stabili de comun acord si care se vor plati lunar" ma afecteaza cu ceva in demersul meu? Daca apare acest paragraf implicit se considera ca am avut si venituri desi nu am incasat absolut nimic? Nu s-a stabilit de comun acord nimic, nu s-a platit nimic lunar si probabil ca se poate verifica asta undeva, nu? Banuiesc ca ar fi fost necesar un acord scris si o dovada a platii, bineinteles ca ele nu exista

2.Daca cesionez partile mele sociale pentru 1 ron (am inteles ca daca pun 0 ron se considera donatie si trebuie facuta la notar) , evident acest 1 ron este sub valoarea partilor mele sociale, se considera ca am obtinut venit? Impozit inteleg ca nu e cazul sa se plateasca
Ultima modificare: Vineri, 17 Decembrie 2010
Valentina_D, utilizator
Ma poate ajuta cineva cu un raspuns?
Cesionarea partilor sociale se supune impozitarii ca si alte valori mobiliare. Nu este vorba de venit, ci de venitul net respectiv de castig.
Adica castigul se calculeaza prin diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de achizitionare.
Ati achizitionat initial partile sociale la valoarea nominala (la infiintarea firmei) si le vindeti tot la aceasi valoare sau mai mica, nu ati realizat nici un castig. Iar daca le videti pentru un pret simbolic de 1 RON sa zicem (parintilor d-voastra), d-voastra ati facut o pierdere. Eventual cand cumparatorii vor vinde, daca realizeaza un castig il vor impozita.
Eventual castigul poate fi luat in calculul indemnizatiei ce vi se cuvine. Dar daca aveti pierdere sau sunteti pe zero, atunci nu aveti nici un venit net.

D-na Valentina, nu va complicati. Cum v-au spus cei de la autoritati, se iau in considerare doar veniturile (castigurile).
Nu aveti venit ca si administrator, dati declaratia pe propria raspundere.
Notificati societatea asupra renuntarii la mandatul d-voastra. Atentie, nu pomeniti de demisie,
aceasta este folosita de juristi in general in cazul contractelor de munca. S-ar putea ca un jurist mai pisicher sa incerce sa va atace din cauza folosirii neadecvate a terminologiei juridice.
Societatea este obligata sa gaseasca si sa numeasca un nou administrator.
Apoi daca tineti neaparat, vindeti partile sociale unei alte persoane decat sotul, pentru a nu avea probleme. Cel ce le cumpara nu va avea nici o problema daca este asociat. Pretul de vanzare declarat sa fie cel mult egal cu valoarea nominala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
kappauser, utilizator
Am inteles perfect ce ati spus dumneavoastra

Dar acea notificare a renuntarii la mandatul de administraor nu este de fapt un fel de demisie?
Ma gandesc ca lucrurile ar fi mai simple daca pur si simplu in hotararea aga s-ar mentiona ca s-a hotarat revocarea mea din functia de administrator.
Amandoi suntem asociati si administratori cu drepturi depline (50/50 parti sociale)
Nu e nici o problema in a discuta despre asta cu celalalt asociat, cu siguranta va fi de acord ca el sa ramana singurul administrator.

Putem sa trecem in hotararea AGA ca am stabilit revocarea mea din functia de administrator?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
Valentina_D, utilizator
Valentina_D a scris:

..
Dar acea notificare a renuntarii la mandatul de administraor nu este de fapt un fel de demisie?
...

Da, este un fel de demisie. Insa termenul de demisie este folosit de juristi in cazul contractului de munca pentru a desemna cererea de incetare a contractului din partea angajatului.
In principiu efectele sunt aceleasi, adica duc la incetarea contractului existent, fie ca este contract de munca, fie ca este contract de mandatare.

Daca se poate sa faceti revocarea este la fel de bine ca si renuntarea la mandat. Exact acest lucru trebuie sa il treceti in hotararea AGA, revocarea administratorului.

Cautati pe google “demisie administrator” si vedeti cate persoane in calitate de administrator al unor societati isi dau demisia (cel mai corect ar fi renuntarea la mandat)

Alte discuții în legătură

Demisie administrator condorvb condorvb Care este procedura demisiei unui administrator intr-o societate SRL precum si rezilierea acestei functii in cazul in care actionarii nu sint de acord cu ... (vezi toată discuția)
Administratorul daca vrea sa iasa din firma iubestedariarta iubestedariarta administratorul daca vrea sa iasa din firma ce demersuri trebuie sa faca? (vezi toată discuția)
Demisie administrator alfamar grup srl alfamar grup srl AM O SOCIETATE DIN ANUL 2000 IN CARE SUNTEM 2 ASOCIATI. EU AM 40% DIN PARTI SI SUNT SI ADMINISTRATOR. ASOCIATUL MEU NU MAI VREA SA AVEM ACTIVITATE PE ACEASTA ... (vezi toată discuția)