Sunt insarcinata in 18 saptamani si pe langa faptul ca sunt angajata cu carte de munca la o firma de ani buni, mai sunt si asociata intr-un SRL (nu unic) si administrator.
ca s apot beneficia de indemnizatie crestere copil, mi s-a spus de la ATPS sa renunt la functia de administrator si m-am gandiot ca am doua variante:
1.sa fiu revocata din aceasta functie
2. sa cesionez partile mele sociale celuilat asociat
In ambele cazuri am nevoie de hot AGA si de act constitutiv actualizat (trebuie sa fac si schimbarea de nume in urma casatoriei).
Se publica vreunul din documente in monitorul oficial? Cat dureaza asta sau, mai bine, spuneti-mi, va rog, cat dureaza aceasta procedura si cand ma pot considera scoasa din functia de administrator sau , dupa caz, din societate.
Nu as vrea ac atunci cand depun dosarul pentru CIC sa fiu verificata si sa nu apar scoasa, desi actele intentionez sa le depun in maxim o luna'
Deci "renuntarea la mandat" este mai corecta decat "hotararea de revocare"?
Eu nu am nici un fel de contract , nici de munca, nici de mandatare ca si administrator. Asa s-a hotarat de la infiintarea firmei si asa apar in statut
Celalat asociat va fi oricum de acord cu oricare din variante
1 Diferenta dintre cele doua este de fapt : "Renuntarea la mandat" presupune notificarea societii in vreme ce la cealalta nu? La prima avem notificare si hot AGA, la a doua doar hot AGA?
Ma puteti ajuta cu un model de notificare?Si in acest caz, cum trebuie precizat in hotararea AGA acest lucru?
2 Daca merg pe revocare, e normal sa fiu revocata de mine insumi si de celalat asociat dat fiind ca ambii suntem asociati si administratori cu drepturi egale? E ca si cum, AGA-din care clar si eu fac parte hotaraste sa ma revoce...un fel de "eu ma revoc"
3 Cum ma asigur ca la ORC , dupa depunderea documentelor s-a facut inregistrarea si nu mai apar ca administrator? Primesc vreun act de la ei sau apare undeva ?
Imi pare rau ca pun prea multe intrebari, insa as vrea sa fac totul cum trebuie din prima. Sunt insarcinata si nu imi permit prea multe drumuri la ORC in localitatea in care isi are sediul firma. Asa ca apreciez mult ajutorul dumneavoastra
Chiar daca nu exista un contract scris, cum trebuie facut de obicei in astfel de cazuri, pentru a stabilii clauzele contractuale, investitura prin actul constitutiv reprezinta tot un contract.
Contractul de mandat poate fi tacit (sau expres). Ati fost numit si ati acceptat numirea.
Potrivit codului civil, contractul de mandat se stinge/inceteaza:
1. prin revocarea mandatarului;
2. prin renuntarea mandatarului la mandat;
3. prin moartea, interdictia, nesolvabilitatea si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului.
Deci oricum este in ordine, fie ca sunteti revocat, fie ca renuntati la mandat.
Apoi, societatea este obligata, in cazul in care nu mai sunt si alti administratori, sa numeasca un alt administrator.
Administratorii ramasi, sau dupa caz noul administrator, au obligatia inregistrarii la ORC.
D-voastra ca “fost”, nu mai puteti face nimic, nu mai sunteti mandatar (administrator), nu mai aveti nici un drept sa indepliniti atributii pentru societate.
Puteti sa cereti sa vedeti daca s-a facut inscrierea direct la ORC. Daca administratorii actuali nu au facut acest lucru, atunci se fac vinovati si raspund personal fata de d-voastra.
Dar daca si ceilalti asociati respectiv administratori sunt de acord cu retragerea din calitatea de administrator, atunci totul nu reprezinta decat o formalitate, care insa trebuie indeplinita.
Hotararea AGA trebuie sa contina fie decizia de revocare, fie sa mentioneze decizia de renuntare, cu atasarea declaratiei de renuntare (demisia d-voastra), si trebuie sa fie depusa de catre celalt administrator la ORC.
Ma gandesc ca lucrurile ar fi mai simple daca pur si simplu in hotararea aga s-ar mentiona ca s-a hotarat revocarea mea din functia de administrator.
Amandoi suntem asociati si administratori cu drepturi depline (50/50 parti sociale)
Nu e nici o problema in a discuta despre asta cu celalalt asociat, cu siguranta va fi de acord ca el sa ramana singurul administrator.
Va multumesc frumos pentru sfaturi, ma ajuta enorm
Cel mai simplu este sa fiu revocata din functie si vom intocmi hotararea AGA in care vom specifica decizia de revocare, urmand ca celalat asociat sa ramana unicul administrator
Deci la depunerea actelor la ORC se primeste o dovada a inregistrarii?Mi-e teama sa nu ma trezesc ca nu mi se aproba indemnizatia pentru ca sunt gasita ca si administrator. Asa...pot demonstra ca inregistrarea a fost facuta
Spuneti-mi, va rog frumos, daca acest model de hotarare gasit pe internet este in regula (cu aceasta ocazie eu trebuie sa imi schimb si numele dupa casatorie):
SC ……….
Sediul …….
HOTARARE
Nr. …. din data de …… a asociatilor Societatii comerciale ……., cu sediul in loc. ….., str., inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul …… sub nr. J …/…./…., C.U.I …….
Subsemnatii
…A….., domiciliat/a in loc. ……, str…….., , legitimata cu CI seria … nr. …… eliberata de ….. la data de …., CNP ……, in calitate de asociat al societatii comerciale …….,
…B….., domiciliat/a in loc. ……, str…….., , legitimata cu CI seria … nr. …… eliberata de ….. la data de …., CNP ……, in calitate de asociat al societatii comerciale …….,
am hotarat modificarea actului constitutiv al societatii dupa cum urmeaza:
Art.1 Schimbarea numelui d-nei A din...in....conform documentelor atasate (copie certificat de casatorie)
Art.2 Incepand cu data de ……………. se revoca din functia de administrator d-ul/d-na ……A……….., domiciliat/a in loc. …………, legitimate/a cu CI seria …., nr. ……...
Art 3. Ramane unic administrator al societatii dl /d-na B
Art.4. Ca urmare a modificarilor efectuate prin hotararile adunarii generale ulterioare inmatricularii, in baza Legii 31/1990 R, modificata, se introduce Actul Constitutiv Actualizat cu toate modificarile la zi, in baza caruia societatea va functiona in continuare