avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni).
Domnule Stefan, ca si data trecuta, am inteles foarte putin din mesajul dv. Foarte rau scris, fara semne de punctuatie, cuvinte insiruite fara inteles, fara sa formeze fraze...
Totusi, referitor la una dintre ideile dv. pe care chiar am inteles-o, sa va dau o veste soc, si daca nu va va veni sa credeti: :O dupa legea aplicata in Romania, odata ce tatal are custodia, el poate stabili si locul unde el doreste sa-si creasca acel copil, decide numai el, ca si cum copilul ar fi numai al lui!!!!! :-/
Nu e fantastic? Faptul ca legea da acelasi drept si tatalui ca si mamei?:D
In afara de asta, nu e numai in Romania, in toate tarile civilizate asupra copilului incredintat unuia dintre parinti decide acesta; si nu i se poate ingradi dreptul la libera circulatie unui om numai pentru ca are un copil incredintat, ca doar n-a facut nimic rau ca sa i se ia din drepturi...

:offtopic: Daca nu scrieti inteligibil, nu mai raspund...
Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
In Romania pe cale judecatoreasca nu se poate stabili, in mod legal de catre instanta de judecata o ,,custodie egala".
Daca parintii se inteleg pot exercita, in fapt, aceasta custodie comuna si daca totul va decurge fara probleme aceasta ar putea constitui solutia justa (de fapt).
In conditiile in care copilul este afectat unul dintre parinti ( cel care considera in acest fel) poate proceda la stoparea respectivei situatii de fapt.
Ajunsi in aceasta situatie litigioasa se va ajunge la incredintarea minorului la unul dintre parinti si la exercitarea dreptul de a avea legaturi personale cu minorul ( spre ex : prin vizitare, luare la domiciliu, concedii ).
Legea nu limiteaza exercitarea dreptului celulalt parinte caruia minorul nu i-a fost incredintat spre crestere, ingrijire si educare.
Din punct de vedere psihologic fiecare minor poate reactiona intr-un mod diferit la durata de timp pe care o petrece cu cei doi parinti ai sai.Legea nu poate decide in mod concret pentru fiecare caz in parte.
Acest aspect constituie un atribut al instantei de judecata care va cenzura in fiecare caz in parte ceea ce este bine si ceea ce nu este bine.
Oricum, in Romania, in prezent, la custodie comuna( in sensul de a fi incredintat minorul 50% cu 50% ) nu se poate ajunge printr-o hotarare judecatoreasca.

avocat Claudiu Lascoschi
Am inteles ca legea nu permite incredintarea custodiei ambilor parinti.Dar nu exista nici o modalitate in care parintele care nu detine custodia sa se asigure ca cel care detine custodia nu ia decizii in defavoarea copilului ?#-o
Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
eoret a scris:

Interesul amandorura este sa nu sufere copilul datorita schimbarilor ce intervin in viata lui datorita divortului parintilor.Bineinteles ca nu este o minge de fotbal si vom lua decizii in ceea ce priveste modul de viata, locul unde va sta in functie de ceea ce ne tranmite copilul. Dar custodia fiind incredintata unui parinte, acesta poate lua decizii egoiste in ceea ce priveste domiciliul si chiar tara in care sa locuiasca, celalalt parinte fiind obligat sa accepte aceste decizii chiar daca nu fac bine minorului. Si atunci din punct de vedere legal cum poate tatal sa se asigure (in afara de obtinerea custodiei) ca poate lua decizii in ceea ce priveste locul ( nu modul) de crestere si educare a copilului ?


In masura in care concluzia ca "aceste decizii ... nu fac bine minoului" nu este ea insasi rezultatul vreunui ... egoism, atunci inseama ca vor exista motive temeinice pentru ca instanta sa modifice masurile initiale luate cu privire la incredintarea minorului.
Din pacate 95% dintre oameni nu pot decide nici macar pentru ei singuri daca ceea ce fac azi e bine sau nu ori daca asta ii va ajuta sau nu in viitor. Daca ar fi fost sa ma iau dupa ce a decis mama pentru mine (de altfel cu buna credinta si atat cat putea) astazi as fi fost orice, mai putin avocat. Din fericire am "uitat" sa-i spun ca merg la facultate si a aflat cam pe toamna cand m-a intrebat de ce stau la munca 12-16 ore pe zi.

Alte discuții în legătură

Custodia copilului in viitor bloodcrawler bloodcrawler buna ziua.. am si eu o intrebare simpla.. sunt casatorit si nu totul este roz.. vreau sa stiu daca se poate semna vreun act in caz de divort sa primesc ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tatalui dv mircea dv mircea avem 9 ani casnicie, 1 baiat de 4 ani , ne iubim, dar criza a facut ca eu sa nu mai cistig cit cistigam pina acum (totusi mai mult ca si ea)si sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
Discriminare sot truevio truevio Am asistat o multime de soti in dosare de divort cu minori. De fiecare data cand sotul(barbatul) doreste incredintarea minorului sunt trista. Nu stiu cum se ... (vezi toată discuția)