avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni).
Sunt chestiuni care oricum ar fi solutionate doar timpul arata ceea ce este bine sau ceea ce nu este bine pt minor.
Cert este un lucru, asemenea probleme se rezolva cazual si nu la modul general.
Reglementarea actuala in aceasta materie eu cred ca e buna intrucat parintii , in fapt, ;)pot proceda la o custodie comuna prin buna intelegere, iar atunci cand unul dintre ei observa ca nu ii prieste copilului aceasta custodie comuna, se poate pune capat acesteia printr-o judecata finalizata printr-o hotarare judecatoreasca.
Daca in alte state poate functiona o custodie comuna de ce nu ar functiona cazual si in Romania ( in fapt).

avocat Claudiu Lascoschi
Ma indoiesc de faptul ca o "custodie" comuna nu ar avea ca si prim efect crearea unei stari de nesiguranta si instabilitate in ceea ce-l priveste pe copil.
Nu cred ca e ok sa ai anumiti prieteni 1/2 din saptamana si altii cealalta jumatate.
Nu cred ca trebuie sa te gandesti de cate ori te muti de la un parinte la altul ce lectii ai in urmatoarele 3-4 zile, care carti iti trebuie, ce teze ai... Nu cred ca poti depune un efort sustinut (fie el intelectual fie de alta natura, dar la cel care presupune invatarea ma refer in principal) in conditii de du-te-vino! Ca nu conteaza ca esti ca tiganul cu cortul.
Mi se pare ca nu e in interesul copilului o astfel de "custodie"!
Daca mama cu tata nu se inteleg indeajuns ca sa fie impreuna, daca nici pentru mine nu ar incerca sa ramana impreuna (situatie pe care nu o agreez, insa comuna in practica), atunci cum credeti ca e posibil sa se inteleaga acei parinti in orice alte privinte la fel de importante pentru ei?
Consider ca e o abordare gresita, de impartire, divizare a copilului. Si divizat se va simti. Saracul!
Ultima modificare: Joi, 27 Martie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Atunci cand unul dintre parinti ajunge la concluzia ca aceasta ,,costodie comuna" exercitata in fapt de catre parinti, dauneaza minorului atunci se poate proceda la rezolvarea problemei prin intermediul instantei.
Faptul ca in unele cazuri poate functiona si in altele nu, nu poate fi in masura sa atraga o concluzie fara a avea la baza studii psihologice de specialitate.
Altfel spus, este total gresita parerea ca, nu este in interesul copilului faptul ca acesta sa se afle impreuna cu ambii sai parinti, daca respectivul copil isi doreste acest lucru si ambii parinti au cunostiinta de aceasta doleanta a minorului.
In intervalul de timp de timp cat copilul se afla la tata mama il poate vizita si invers, atunci cand copilul se afla la mama, tatal il poate vizita.Sau, de ce nu, sa il ia in weekend.
Aceste ipoteze sunt insa extrem de rare in practica intrucat in majoritatea covarsitoare a situatiilor unul dintre parinti nu doreste un contact indelungat cu minorul sau pur si simplu nu se poate descurca singur.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

In Romania pe cale judecatoreasca nu se poate stabili, in mod legal de catre instanta de judecata o ,,custodie egala".
Daca parintii se inteleg pot exercita, in fapt, aceasta custodie comuna si daca totul va decurge fara probleme aceasta ar putea constitui solutia justa (de fapt).

avocat Claudiu Lascoschi

daca nu va suparati , puteti fi un pic mai explicita? adica instanta poate sa stabileasca ceva,in sensul stabilirii custodiei doar de catre un parinte, si apoi parintii , de comun acord, sa aiba o custodie comuna a copilului?
Custodia comuna in legislatia romaneasca nu se regaseste, sau cel putin nu pana la acest moment. Dar, important este sa creati un cadru benefic minorului, sa simta ca ii are alaturi pe ambii parinti, chiar daca acestia nu mai impart acelasi imobil.

Alte discuții în legătură

Custodia copilului in viitor bloodcrawler bloodcrawler buna ziua.. am si eu o intrebare simpla.. sunt casatorit si nu totul este roz.. vreau sa stiu daca se poate semna vreun act in caz de divort sa primesc ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tatalui dv mircea dv mircea avem 9 ani casnicie, 1 baiat de 4 ani , ne iubim, dar criza a facut ca eu sa nu mai cistig cit cistigam pina acum (totusi mai mult ca si ea)si sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
Discriminare sot truevio truevio Am asistat o multime de soti in dosare de divort cu minori. De fiecare data cand sotul(barbatul) doreste incredintarea minorului sunt trista. Nu stiu cum se ... (vezi toată discuția)