avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna

Vreau sa stiu daca legislatia romana permite custodia comuna avand in vedere ca parintii sunt de acord (minorul are 3 ani si 5 luni).
Corect. Aceasta exercitare a drepturilor parintesti de catre tata si mama impreuna poate fi asimilata, numai in fapt nu si in teoria dreptului romanesc, unei custodii comune.
Fara sa existe o hotarare de incredintare a minorului, parintii punandu-se de acord referitor la fiecare aspect al vietii copilului... unde si cu cine merge in vacante, ce scoala urmeaza... si tot asa...
:D
marx36 a scris:

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

In Romania pe cale judecatoreasca nu se poate stabili, in mod legal de catre instanta de judecata o ,,custodie egala".
Daca parintii se inteleg pot exercita, in fapt, aceasta custodie comuna si daca totul va decurge fara probleme aceasta ar putea constitui solutia justa (de fapt).

avocat Claudiu Lascoschi


daca nu va suparati , puteti fi un pic mai explicita? adica instanta poate sa stabileasca ceva,in sensul stabilirii custodiei doar de catre un parinte, si apoi parintii , de comun acord, sa aiba o custodie comuna a copilului?


Da, ati inteles bine.Aceasta custodie comuna se poate exercita prin intelegerea ambilor parinti, fara a fi insa ratificata de instanta de judecata.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu, nu-i tocmai corect. Parintii nu pot exercita impreuna drepturile daca numai unul dintre ei il are incredintat de catre o instanta. Caci dreptul parintesc include si ce scoala sa urmeze, ce gradinita, ce vacante sa faca... Iar daca un parinte are incredintat copilul, semnatura sau acordul celuilalt nu mai are niciun rost.
Asa incat, acest lucru este posibil, teoretic si practic in acelasi timp, numai daca acel copil nu a fost incredintat nimanui.
Daca tatal sau mama au copilul incredintat, atunci ce se intampla la prima neintelegere? Acel parinte care are hptararea de incredintare favorabila poate decide singur. Iar celalalt p[arinte stie acest lucru, mereu. Este o amenintare tacita asupra lui iar celalalt stie ca, la urma urmei, poate decide singur. Iar asta nu e custodie comuna deloc.
Personal, cred ca in sistemul nostru de drept, o hotarare de incredintare catre unul dintre parinti sta in calea exercitarii drepturilor parintesti de catre ambii parinti.
felicitari pt opinia dumneavoastra domnule avocat . Incet incet v-om schinba si noi ceva in acest sens !!!
Schimbarea nu se poate face numai aici in forum, ci si cei care elaboreaza legile, aplica legile si cei care solutioneaza aceste litigii trebuie sa-si schimbe parerea sau practica judiciara in acest sens.

O intrebare retorica pe care as pune-o este urmatoarea : De ce in unele state se accepta custodia comuna si aici nu? :-/

Alte discuții în legătură

Custodia copilului in viitor bloodcrawler bloodcrawler buna ziua.. am si eu o intrebare simpla.. sunt casatorit si nu totul este roz.. vreau sa stiu daca se poate semna vreun act in caz de divort sa primesc ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor tatalui dv mircea dv mircea avem 9 ani casnicie, 1 baiat de 4 ani , ne iubim, dar criza a facut ca eu sa nu mai cistig cit cistigam pina acum (totusi mai mult ca si ea)si sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
Discriminare sot truevio truevio Am asistat o multime de soti in dosare de divort cu minori. De fiecare data cand sotul(barbatul) doreste incredintarea minorului sunt trista. Nu stiu cum se ... (vezi toată discuția)