avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Patrick_ a scris:

Patrick_ a scris:

Revin cu o problema neclarificata in legatura cu competenta civila teritoriala:

1. Va fi competenta sa judece o cerere a unui reclamant domiciliat im Medias (jud Sibiu), impotriva Reg Nat a Gazului cu sediul in Medias (jud Sibiu):
a) Judecatoria Sibiu
b) Judecatoria Medias
c) Judecatoria Sect 4 Buc.

2. Va fi competenta sa judece o cerere a unui reclamant domiciliat in Buc Sect 3, impotriva Ministerului Admin si Internelor, cu sediul in Buc Sect 1:
a) Judecatoria Sect 3 Buc
b) Judecatoria Sect 1 Buc
c) Judecatoria Sect 4 Buc

Vreo parere?

La 1 rasp este a) si c) pt ca este alternativa si reclamantul poate opta pt capitala sau resedinta de judet.
la 2 rasp este este c) si nu are alta optiune deoarece dc sunt mai multe judecatorii competente din circumscriptia aceluiasi tribunal trebuie sa mearga la localitatea resedinta de judet, iar in Capitala (deci nu sau in Capitala) la judec Sector 4.

Defapt competenta alternativa nu ai dc locuiesti in Bucuresti ci doar dc locuiesti in alte judete ale tarii. Si si acolo dc alegi resedinta de judet la acea judecatorie nu unde vrei tu, iar dc alegi Capitala doar Sector 4.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Iulie 2011
D.A.M., utilizator
D.A.M. a scris:

Patrick_ a scris:

Patrick_ a scris:

Revin cu o problema neclarificata in legatura cu competenta civila teritoriala:

1. Va fi competenta sa judece o cerere a unui reclamant domiciliat im Medias (jud Sibiu), impotriva Reg Nat a Gazului cu sediul in Medias (jud Sibiu):
a) Judecatoria Sibiu
b) Judecatoria Medias
c) Judecatoria Sect 4 Buc.

2. Va fi competenta sa judece o cerere a unui reclamant domiciliat in Buc Sect 3, impotriva Ministerului Admin si Internelor, cu sediul in Buc Sect 1:
a) Judecatoria Sect 3 Buc
b) Judecatoria Sect 1 Buc
c) Judecatoria Sect 4 Buc

Vreo parere?

La 1 rasp este a) si c) pt ca este alternativa si reclamantul poate opta pt capitala sau resedinta de judet.
la 2 rasp este este c) si nu are alta optiune deoarece dc sunt mai multe judecatorii competente din circumscriptia aceluiasi tribunal trebuie sa mearga la localitatea resedinta de judet, iar in Capitala (deci nu sau in Capitala) la judec Sector 4.

Defapt competenta alternativa nu ai dc locuiesti in Bucuresti ci doar dc locuiesti in alte judete ale tarii. Si si acolo dc alegi resedinta de judet la acea judecatorie nu unde vrei tu, iar dc alegi Capitala doar Sector 4.

:(sincer....am ajuns sa ma indoiesc de absolut orice
nu afirm cu siguranta mai ales ca nu am cartea la mine
dar
daca a alesc capitala...stiam ca nu se duce automat la sect 4
daca a ales cap tb sa se adreseze jud in raza careia se afla sediul paratei. numai daca mai multe jud din raza trib buc ar fi competente, reclamantul tb sa se adreseze jud sect 4

sau nu?cu modificarile lui peste prajit nu mai stiu nimic cu siguranta. dar parca nu era nicio modificare aici
D.A.M. a scris:

Multumim D.A.M.

Ai putea sa ne lamuresti in legatura cu ce inseamna "mai multe judecatorii competente" in contextul acestui art 8?

Adica daca atat reclamantul cat si paratul au cate un domiciliu sau un sediu, cum pot sa fie mai multe judecatorii comepetente? Care este criteriul de stabilire a competentei in acest caz, in afara de domiciliul celor doi?
lucutel a scris:

sau nu?cu modificarile lui peste prajit nu mai stiu nimic cu siguranta. dar parca nu era nicio modificare aici

:D Asa este.
Aici nu e nici o modificare, dar nu reusesc sa inteleg ce inseamna in contextul acestui articol 8, "judecatorii deopotriva competente din circumscriptia aceluiasi tribunal".
Sunt competente in acest caz atat instanta de la dom reclamantului cat si cel de la dsediul paratei?

Daca e asa, am avea urmatoarele cazuri:
1. daca ambii au domiciliul sau sediul in Bucuresti, inseamna ca oriunde ar fi acestea, este competenta judecatoria Sect 4.
Iar acest alin (2) este aplicabil numai cand ambii au domiciliul sau resedinta in Buc.

2. Daca ambii ar avea domiciliul sau resedinta in provincie, se poate opta doar intre judecatoria din reseditna de judet de la dom reclamantului sau judecatoria sect 4.

3. Daca reclamantul are dom in provincie, iar reclamantul in Buc, se poate opta intre judec din resed de judeat a reclamantului si judecatoria sect 4, sau si judecatoria de sector de la sediul paratei?

4. Aceeasi intrebare daca reclamantul are domiciliu in Buc iar parata in provincie.
Patrick_ a scris:

D.A.M. a scris:

Multumim D.A.M.

Ai putea sa ne lamuresti in legatura cu ce inseamna "mai multe judecatorii competente" in contextul acestui art 8?

Adica daca atat reclamantul cat si paratul au cate un domiciliu sau un sediu, cum pot sa fie mai multe judecatorii comepetente? Care este criteriul de stabilire a competentei in acest caz, in afara de domiciliul celor doi?

Patrick stai ca am recitit ce am scris si a dat cu virgula adik:
1. tot timpul compenta de la art. 8 alin 1 (adik resedinta de judet sau capitala) este alternativa cu art 5 care este cea generala. In prima grila ai asa competente pe art 5 sediul paratului (Medias), pe art 8 (Sibiu, sau Capitala oricare din instante competente dupa materie). Bun dar acum apare alin 2 de la art 8 care zice ca dc sunt deopotriva competente (2 sau mai multe judecatorii) din circumscriptia aceluiasi tribunal cererea se introduce la judec. din localitatea de resedinta a judetului sau in Capitala la 4. Ce inteleg eu este ca dc ai alternativa intre mai multe judecatorii de ex Medias si alta judecatorie din judetul Sibiu se introduce la cea din resedinta de judet adik la Sibiu. In capitala fiind un sg tribunal chiar dc domiciliaza in alt sector paratul se merge la judecatoria sector 4.
2. Regula de la 8 alin 2 nu se aplica decat cand este vb de judecatorii deci dc tu ai o cauza de competenta tribunalului se merge pe art 5 sau 8 alin 1..asta am dedus-o per a contrario
3. are dreptate lucutel dc alege capitala se poate merge la orice judecatorie nu numai la 4 dar doar dc nu locuieste in Bucuresti ... tot ce am inteles eu...

Criteriul este libera alegere a reclamantului care poate sa aleaga dintre toate aceste instante, dupa ce a ales una din ele nu mai poate reveni asupra ei si nici paratul nu poate cere declinarea competentei si cu atat mai putin instanta din oficiu. Boroi spune ca si dc nu s-ar introduce la nici una din inst competente alternativ dc nu cere paratul nu cere, instanta ramane competenta sa judece ...

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)