avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
sangreal a scris:

Da, eu chiar consider ca nu ai fi obligat sa suspenzi...De exemplu daca tu mai ai un martor de audiat pe latura penala, dar pe latura civila mai ai de audiat 3-4 martori pt prejudiciu, e aproape evident ca ai solutiona latura penala anterior si n-ar mai fi necesar sa suspenzi latura civila, ar putea merge in paralel. Dar acum ce sa zic, astea sunt aspecte de oportunitate, de ce se intampla in concret...in practica lucrurile nu mai sunt asa batute in cui. Dar voi pt admitere invatati cum zice domnul Udroiu...daca zice numai sentinta, asa faceti la admitere si apoi cand veti ajunge in practica va adaptati cazului concret.

Mie personal cel mai oprtun moment in care poti sa apreciezi ca latura civ ar intarzia solut celei penale e la solutionarea act pen., adica at cd constati ca poti lua o hot.

La speta propusa de mine, e adaptata de undeva. O sa o caut si o postez.

E speta nr. 69 de la concursul de admitere in magistr din martie 2010. E prea mult de scris, poate o lecturezi tu de pe site-ul INM.

Ai dreptate, nu e vb ca isi declina comp. ci prin inch dispune fiecare scoaterea cauzei de pe rol si trimiterea celeilalte.
Dc era declinare se pronunta prin sentinta.
Dar at cd solutioneaza un caz de intrerupere a cursului justitiei ICCJ nu aplica regulile de la prorogarea de competenta. Cum dispune care e competenta, prin aplicarea caror dispozitii?

PS Stai linistit, pe mine nu ma bagi mai rau in ceata.
Observ ca sesizezi f repede greselile pe care le fac.
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
sim05, utilizator
Pai din cate stiu eu cand am invatat pt admitere - acum mai rar facem din astea, ne dau lucruri mai practice - cazul de intrerupere in penal ar putea exista cand pe art. 42 alin. 1 Cpp. o instanta isi declina competenta, dar nu arata instanta competenta la care trebuie trimis dosarul. Vad ca mi-am scris si pe cod asta. ICCJ stabileste ea instanta competenta aplicand regulile generale.
Asta cu trimiterea intre sectii nu cred ca s-ar putea ivi in penal, doar daca stiu eu ar trimite de la sectia penala la sectia de contencios sau alta sectie, dar e absurd pentru ca diferentele sunt clare intre cauze.
sangreal a scris:

Pai din cate stiu eu cand am invatat pt admitere - acum mai rar facem din astea, ne dau lucruri mai practice - cazul de intrerupere in penal ar putea exista cand pe art. 42 alin. 1 Cpp. o instanta isi declina competenta, dar nu arata instanta competenta la care trebuie trimis dosarul. Vad ca mi-am scris si pe cod asta. ICCJ stabileste ea instanta competenta aplicand regulile generale.
Asta cu trimiterea intre sectii nu cred ca s-ar putea ivi in penal, doar daca stiu eu ar trimite de la sectia penala la sectia de contencios sau alta sectie, dar e absurd pentru ca diferentele sunt clare intre cauze.

si eu sunt convinsa ca in practica se intampla mai rar sa se trimita aceeasi cauza intre sectiile aceleiasi instante, dar uite ca a fost formulata o speta in acest sens.
Varianta corecta era ca nu se constata existenta unui conflict negativ de comp., dar eu ma intrebam care ar fi totusi solutia?
sangreal a scris:

Da, iar termenul de incercare format din pedeapsa plus 2 ani (2-5 ani la susp sub supraveghere) va fi redus corespunzator cu pedeapsa gratiata. In cazul concursului de infractiuni, gratierea individuala poate viza doar pedeapsa rezultanta - este Rec in interesul legii (RIL).

Vrei sa spui ca pot fi gratiate individual pedepsele cu supendare sau cu suspendare sub supraveghere?

Nu se mai aplica art 9 alin 3 din L546 / 2002?

"Art. 9. - (1) Prin decret se pot graţia una sau mai multe pedepse.
(2) Graţierea individuală se acordă numai pentru pedepse privative de libertate. Dispoziţiile prezentei legi privitoare la pedepse se aplică în mod corespunzător şi sancţiunilor cu închisoare contravenţională.
(3) Nu pot fi graţiate pedepsele deja executate, pedepsele a căror executare nu a început din cauza sustragerii condamnatului de la executare, condamnările cu suspendarea executării pedepsei, pedepsele complementare şi cele accesorii.
(4) Graţierea individuală nu are efect asupra laturii civile şi asupra măsurilor administrative pronunţate într-o cauză penală."

Eu stiu ca pedepsele a caror executare este suspendata pot fi gratiate doar conditionat, iar gratierea individuala nu poate fi conditionata niciodata, deci nu pot fi gratiate individual pedepsele cu suspendare.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)