Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.
1. Prescriptia implinita:
a) poate fi invocata de instanta din oficiu
b) nu poate fi aplicata de instanta din oficiu
c) nu poate face obiectul unei renuntari valabile din partea celui in favoarea caruia a operat
la c) au m-am gandit asa...ce efect juridic ar avea renuntarea in cazul in care prescriptia s-a implinit ? Nici unul ...pentru ca nu este vointa mea ( a beneficiarului ) ci e o vointa care decurge din lege ( aceasta stabileste si are caracter imperativ )
Tet respectul pt Beleiu, dar am gasit maimulte opinii dupa care prescriptia nu poate fi invocata din oficiu.
Explicatiile erau destul de pertinente.
In primul rand sa nu uitam ca obigatia nu dispare prin prescriptie ci devine una naturala, deci daca cel in drept sa invoce prescriptia nu o face, de ce sa o faca instanta? Cu atat maimult cu cat in civil principiul disponibilitatii partilor este unul de baza.
isis23 a scris:
la c) au m-am gandit asa...ce efect juridic ar avea renuntarea in cazul in care prescriptia s-a implinit ? Nici unul ...pentru ca nu este vointa mea ( a beneficiarului ) ci e o vointa care decurge din lege ( aceasta stabileste si are caracter imperativ )
Renuntarea la prescriptie, din cate retin, echivaleaza cu o novatie. Se naste o noua obligatie si incepe sa curga un nou termen de prescriptie.