sim05 a scris:
Pai si ce sa execute Patrik, dc ala nu are nimic lichid, are numai o creanta fata de altul?
Eu ma refeream ca poate introduce act oblica in numele lui B fata de A, pt ca acesta din urma sa fie executat cu privire la sulta datorata, intrucat desi au trecut 2 ani de cand trebuia sa ii dea suma reprezentand sulta B nu a facut nici un demers pt a obtine prin executare silita suma cuvenita.
Citez din Birsan :
" Se admite ca pe calea act oblice pot fi exercitate si caile de executare silita".
Daca eu iti vand tie marea majoritate a bunurilor mele pt o suma frumusica, reala si sincera, iar apoi consum la propriu intraga suma (sejururi prin insule exotice, servicii de lux, etc... :) ).
Creditorul chirografar caruia ii sunt dator nu va putea ataca prin actiune oblica sau revocatorie vanzarea mea.
In esenta asta e marele dejavantaj al creditorului chirografar. Are o garantie cu tot patrimoniul debitorului, cu bunurile existente si chiar viitoare care intra in patrimoniul acestuia, dar nu poate interveni in actele savarsite de debitor, decat in cazurile in care acesta este insolvabil.
Chiar sunt curios cum este din acest punct de vedere noul cod civil. Deocamdata ma abtin sa-l deschid pt ca nu vreau sa le incurc. :D