avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
deci dupa mine in cazul in care se contesta existenta unui drept de superficie, superficiarul prin intermediul actiunii confesorii de superficie, solicita instantei sa constate existenta dreptului sau de superficie - nu cred ca ne aflam in prezenta unei actiuni in constatare ...
carmen_miron a scris:

deci dupa mine in cazul in care se contesta existenta unui drept de superficie, superficiarul prin intermediul actiunii confesorii de superficie, solicita instantei sa constate existenta dreptului sau de superficie - nu cred ca ne aflam in prezenta unei actiuni in constatare ...

am gasit multe decizii cu admiterea actiunii in constatare ....
In cazul in care, de exemplu, sotii construiesc in timpul casatoriei o casa pe terenul unuia dintre ei, sotul neproprietar al terenului dobandeste dreptul de superficie asupra terenului, prin dobandirea dreptului de proprietate comuna in devalmasie asupra casei.
In acest caz, cred ca se poate cere instantei sa constate dreptul de superficie, fara sa sa intenteze o actiune in realizare.

Din cate imi amintesc am citit asemena decizii dar nu foarte curand si nu-s sigur.
nu vreau sa scriu prostii ... dar eu u prea inteleg, sa constate ce? existenta dreptului de superficie? ... din cate stiu eu dreptul de superficie se stabileste prin conventie,lege, testament si uzucapiune ... atunci daca astfel se stabileste dreptul de superficie la ce mai e necesara hotararea instantei de constatare a dreptului de superficie in conditia in care CEDO a decis intr-un caz impotriva tarii noastre
ca simplul fapt de a construi pe terenul altuia, chiar si cu buna credinta, nu poate da nastere unui drept de superficie in beneficiul constructorului, in absenta unuia dintre cele patru elemente mentionate mai sus. Curtea a remarcat ca aparenta de drept la care s-a referit instanta suprema nu se incadreaza in categoria actelor si faptelor pe care se poate intemeia dreptul de superficie.
Patrick_ a scris:

In cazul in care, de exemplu, sotii construiesc in timpul casatoriei o casa pe terenul unuia dintre ei, sotul neproprietar al terenului dobandeste dreptul de superficie asupra terenului, prin dobandirea dreptului de proprietate comuna in devalmasie asupra casei.
eu cred ca si in cazul asta temeiul dreptului de superficie e conventia sotilor, nu e un efect al dreptului de proprietate comuna al sotilor asupra constructiei. desi am citit barsan - pag. 301.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)