avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Patrick_ a scris:

In cazul in care, de exemplu, sotii construiesc in timpul casatoriei o casa pe terenul unuia dintre ei, sotul neproprietar al terenului dobandeste dreptul de superficie asupra terenului, prin dobandirea dreptului de proprietate comuna in devalmasie asupra casei.
In acest caz, cred ca se poate cere instantei sa constate dreptul de superficie, fara sa sa intenteze o actiune in realizare.
in cazul in care nu exista litigiu si are actele necesare, cred ca sotul neproprietar isi poate inscrie dreptul de superficie in cartea funciara la OCPI, fara sa fie nevoie de vreo actiune in instanta.
courtfox a scris:

Patrick_ a scris:

In cazul in care, de exemplu, sotii construiesc in timpul casatoriei o casa pe terenul unuia dintre ei, sotul neproprietar al terenului dobandeste dreptul de superficie asupra terenului, prin dobandirea dreptului de proprietate comuna in devalmasie asupra casei.
eu cred ca si in cazul asta temeiul dreptului de superficie e conventia sotilor, nu e un efect al dreptului de proprietate comuna al sotilor asupra constructiei. desi am citit barsan - pag. 301.

si poti sa imi spui si mie ce fel de conventie incheie sotii, sub ce forma?
courtfox a scris:

Patrick_ a scris:

In acest caz, cred ca se poate cere instantei sa constate dreptul de superficie, fara sa sa intenteze o actiune in realizare.
in cazul in care nu exista litigiu si are actele necesare, cred ca sotul neproprietar isi poate inscrie dreptul de superficie in cartea funciara la OCPI, fara sa fie nevoie de vreo actiune in instanta.

in ce baza conventia lor sau codul familiei?

parerea mea e ca in conflictul dintre prevederile art 482 cod civil si cele ale art 30 cod familiei, raporturilor dintre soti li se aplica cu prioritate prevederile legislatiei specifice - respectiv codul familiei ... astfel sotul care nu e proprietar asupra terenului construind in timpul casatoriei o locuinta pe terenul proprietate exclusiva a sotului dobandeste ope legis un drept de superficie asupra terenului ... in temeiul acestei prevederi legale poate sa isi noteze dreptul de superficie in cf ... parerea mea ...
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2011
carmen_miron, utilizator
carmen_miron a scris:

courtfox a scris:

Patrick_ a scris:

eu cred ca si in cazul asta temeiul dreptului de superficie e conventia sotilor, nu e un efect al dreptului de proprietate comuna al sotilor asupra constructiei. desi am citit barsan - pag. 301.

si poti sa imi spui si mie ce fel de conventie incheie sotii, sub ce forma?
barsan p.300: autentica, dar se poate invoca si 1198.
Am citit art 1198 CC si 30 CF, dar nu cred ca au legatura cu dreptul de superficie.

art 30 CF - "Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sant, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. "

Bunul comun dobandit in timpul casatoriei e casa construita si nu dreptul de superficie asupra terenului proprietate doar al unuia dintre soti. In acest caz, dreptul de superficie e dobandit doar de sotul neprorpietar.

art 1198 CC - " Acele reguli nu se aplica insa intotdeauna cand creditorului nu i-a fost cu putinta a-si procura o dovada scrisa despre obligatia ce pretinde, sau a conserva dovada luata, precum:
1. la obligatiile care se nasc din cvasi-contracte si din delicte sau cvasi-delicte;
2. la depozitul necesar, in caz de incendiu, ruina, tumult sau naufragiu, si la depozitele ce fac calatorii in ospataria unde trag; despre toate acestea judecatorul va avea in vedere calitatea persoanelor si circumstantele faptului;
3. la obligatiile contractate in caz de accidente neprevazute, cand nu era cu putinta partilor de a face inscrisuri;
4. cand creditorul a pierdut titlul ce-i servea de dovada scrisa, din o cauza de forta majora neprevazuta. "

Faptul ca sotii construiesc impreuna pe terenul unuia dintre ei nu se incadreaza, dupa pearerea mea, in niciunul dintre cazurile de la art 1198 si nici nu poate fi considerat un caz in care sotului neproprietar de teren "nu i-a fost cu putinta a-si procura o dovada scrisa despre obligatia ce pretinde".

Pana la urma tot o cerere in constatare cred ca se poate introduce in acest caz.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)