Pentru examenul de admitere la facultatea de drept se retin doar "problemele legate de aplicarea normelor ortografice, ortoepice si de punctuatie precum si elementele referitoare la nivelurile limbii -fonetic, lexico-semantic si morfosintactic". S-a omis precizarea acestora si in bibliografia pentru examenul de admitere la inm:hammer:
forgotten_sunrise a scris:
Nu fac un sofism eu ci autorul grilei. Eu il scot doar in evidenta. Apoi daca imi spui ca trebuia sa analizez daca acea varianta e corecta, nu faci decat sa repeti ce ai spus mai sus, si anume ca varianta trebuie interpretata in sensul de situatie in care inculpatul poate fi pus in libertate si nu in sensul de conditie. Dar nu ai adus niciun argument logic sau gramatical pt care ar trebui acceptat acest sens. In continuare insa (in PS), te contrazici si spui ca este o propozitie conditionala. Daca e conditionala, atunci e gresita.
P.S. : Daca autorii ar fi spus "si daca" sau chiar daca" sau "si in situatia in care", nu ar fi fost nicio problema in interpretarea sensului. Insa in mod voit ei au spus doar "daca" pt a crea ambiguitate si o impresie artificiala de grad ridicat de dificultate al grilei.
Nu gresesc cu nimic. E conditionala pentru ca asa spune gramatica limbii romane (conjunctia daca semnalizeaza o conditionala). N-AM FOLOSIT NICIODATA DIHOTOMIA CONDITIE/SITUATIE. Nu stiu de unde le scoti???In schimb da, am folosit separatia ADEVAR CERT/ADEVAR INCERT. Daca nu exista conditionala, fraza avea un grad de adevar incert, pentru ca din punct de vedere PUR teoretic este posibila judecarea recursului intainte de expirarea retinerii, si eventual admiterea recursului prin casarea inchierii de respingere si arestarea inculpatului...Pricepi acum?E o varianta teoretica, dar exista. De-aia s-a pus conditionala.
PS. Si te rog sa nu-mi mai atribui cuvinte pe care nu le-am folosit in rationamentele mele.
Presupunand prin absurd ca se mai organizeaza un concurs in iarna, ce sanse ar fi sa se desfasoare tot dupa codurile in vigoare in acest moment?
Conjunctia "daca" poate semnala o conditionala dar nu numai! Oricum, eu nu am spus ca in situatia la care ne referim nu ar semnaliza o conditionala ci dimpotriva, ca suntem in prezenta unei conditionale. In fine...eu cred ca mi-am expus foarte clar si complet punctul de vedere pana acum si nu mai am nimic de adaugat. Nu are sens sa mai continuam polemica pe aceasta tema! Pana la urma dezacordul nostru nu e legat de problema de drept in sine care e destul de clara ci de modul in care se "citeste" grila.
P.S.: Nu atribui si nu "scot" cuvinte de nicaieri. Scuze daca te-am deranjat cu ceva!