avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1015 soluții astăzi
LIVE, ACUM (498 PARTICIPANȚI) Prețurile de transfer în 2025: De la pregătirea dosarului la gestionarea controalelor și a litigiilor fiscale
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Varianta 3 nu poate fi corecta deoarece chiar daca s-ar intra pe taramul actelor de executare acestea ar fi proprii furtului calificat savarsit prin efractie, iar nu furtului simplu.
mugurelu a scris:

A intrat in bloc sa se adaposteasca de frig (avand o pontoarca asupra lui), a fost vazut/surprins de cineva, s-a emotionat/speriat si a fugit.
:O''
...hei...fusese surprins de proprietar.... ipotetic...sa zicem, de mine...la usa mea...tocmai scosese instrumentul de sub haina..sau geanta... nu e tentativa?

La furtul de care spui tu, va trebui sa se dovedeasca ca el s-a folosit de aceste mijloace - pontoarca- in incercarea de a comite furtul. Ori , el nu a apucat...

Cel putin asa cred...:">
Ultima modificare: Luni, 14 Martie 2011
ContSters170895, utilizator
Intradevar, cred ca ar trebui sa fie tentativa la furt calificat, nu la furt simplu.
Furtul savarsit prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei micinoase (art. 209 lit g. c.p.). Circumstanta care califica furtul se refera in acest caz la mijlocul folosit de faptuitor demonstrand din partea acestuia o mai mare staruinta in realizarea hotararii infractionale si deci un grad mai ridicat de pericol social.
Efractia consta in inlaturarea prin violenta a oricarui obiect sau dispozitiva care are menirea de a impiedica patrunderea intr-un anume loc. Violenta constituie asadar o conditie absolut necesara pentru existenta efractiei. Daca inlaturarea obiectului s-a facut sau a dispozitivului ce impiedica patrunderea s-a facut in mod firesc fara ca faptuitorul sa recurga la o actiune violenta, agravanta savarsirii furtului prin efractie nu poate fi retinuta. De regula efractia duce la distrugerea sau degradarea obiectului sau dispozitivului asupra caruia actioneaza faptuitorul (spargerea geamului, stricarea incuietorii). Exsita efractie si atunci cand faptuitorul inlatura piedica intalnita prin demontare sau prin orice alta violenta care nu duce la distrugerea sau degradarea acesteia (demontarea unei ferestre pentru a intra intr-o locuinta). Efractia poate consta in utilizarea violentei pentru inlaturarea dispozitivelor de inchidere exterioare ori a unor dispozitive de inchidere interioare.

:-/
Lamuriti-ma....ce e ? tentativa la furt simplu? sau calificat?
Cred ca m-am inselat eu...:(
ContSters170895, utilizator
MayeMaya a scris:

:O''
...hei...fusese surprins de proprietar.... ipotetic...sa zicem, de mine...la usa mea...tocmai scosese instrumentul de sub haina..sau geanta... nu e tentativa?

Se spune acolo "chiar inainte de a o folosi..." asta poate insemna ca pontoarca a fost deja afectata scopului realizarii unei infractiuni care a ramas in faza de tentativa (a scos-o de sub haina si a indreptat-o spre usa - intentia ar fi clara) - pentru ca faptuitorul a fost surprins de proprietar si a fugit.

Dar tot nu e tentativa la furt (eu sunt adeptul teoriei formale - n-ai de unde sa stii ca vroia sa-ti fure ceva)

Deci varianta 2 de raspuns nu este corecta (exista infr. de distrugere), varianta 3 nu este corecta (orice ar fi, ne-am afla in prezenta unei tentative la furt calificat) => varianta 1 este corecta.
Udroiu a gresit, din nou.

Efractie:

- spargerea geamurilor cu pumnul sau cu un obiect;

- fortarea usilor si ferestrelor prin folosirea fortei fizice;

- folosirea cheilor originale, a cheilor potrivite, a speraclelor, pontoarcelor, precum si a unor instrumente perfectionate, denumite pistol-speraclu sau „cupometru”

- folosirea „ruptorului”, daca usa este prevazuta cu broasca si butuc;

- folosirea „extractorului”, pentru yale de tip rotund;

- fortarea usilor cu ajutorul unor instrumente ca: levier, scoaba, ranga, bare metalice, menghina de smulgere a butucului yalei sau prin utilizarea unui instrument special, denumit buldozer;

- distrugerea toartei lacatului prin taiere, pilire, îndoire, rupere sau smulgere;

- patrunderea în balcoane prin coborâre de pe acoperisul locuintei;

- patrunderea prin spargerea plafonului sau a zidurilor ori a chepengurilor;

- taierea cu pânza de bomfaier a buloanelor de la balamale sau a zavoarelor caselor de bani, taierea peretilor laterali cu gura de lup sau cu aparat de sudura ori bormasina electrica. etc.
mugurelu, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)