Patrick_ a scris:
@Laura2626:
Citat din D-l Udroiu:
"achitarea inculpatului datorită săvârşirii faptei în stare de legitimă apărare va putea fi invocată în faţa instanţei civile, care nu va mai putea reţine existenţa unei fapte ilicite ca temei al răspunderii delictuale "
Voi cum interpretati?
Achitarea inculpatului de catre instanta penala pe motivul retinerii legitimei aparari, are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile:
a) in toate cazurile
b) doar in cazurile in care nu s-au depasit limitele legitimei aparari
c) in nici un caz daca se pune in discutie repararea prejudiciului suferit de atacator
Aceasta este grila si raspunsul corect a).
In my humble opinion, domnul Udroiu iti da in ceea ce ai citat mai sus raspunsul la grila, adica, achitarea inculpatului de catre instanta penala in cazul legitimei aparari are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile, fapt sustinut nu numai de d-l Udroiu, dar instanta civila nu se va pronunta si asupra despagubirilor, deoarece, din ceea ce am citit la diferentele intre raspunderea civila delictuala si raspunderea penala, se atrage atentia ca doar in cazul starii de necesitate se pot cere despagubiri civile, de catre cel prejudiciat, indiferent ca este cel care a salvat de la un pericol sau o terta persoana in patrimoniul careia s-a produs paguba. Legitima aparare nu intra in aceasta categorie. Am citit in Filipescu, Obligatii,la inlaturarea caracterului ilicit al faptei.Probabil d-l Udroiu tinand seama de aceste diferente, a precizat ca
instanta civila nu va mai putea retine existenta faptei ilicite ca temei al raspunderii delictuale.
Este singura mea explicatie in acest caz.
P.S.: Neata si spor! Si o :coffee: sau ceai sau ce doreste sufletelul vostru!