avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Udroiu spune ca in toate cazurile in care se invoca legitima aparare, decizia instantei penale are autortate de lucru judecat in fata instantei civile.

Si eu as fi mers tot pe b)

Cred ca are dreptate Udroiu, avand in vedere faptul ca in acest caz, instanta penala va solutiona cauza civila si in cazul in care legitima aparare este depasita (impunand repararea pagubelor catre atacator).

Nu stiu ce se intampla insa in cazul in care atacatorul introduce actiuena civila direct la instanta civila si nu se constituie parte civila in procesul penal? :(
Patrick cred ca ar fi trebuit specificat in grila, cumva, daca partea s-a constituit sau nu parte civila in procesul penal, altfel nu prea ai cum sa-ti dai seama din enuntul intrebarii. Daca partea vatamata nu se constituie parte civila in procesul penal si introduce cerere separata la instanta civila, hotararea instantei penale are putere de lucru judecat doar in ceea ce priveste persoana care a savarsit fapta ilicita si existenta vinovatiei acesteia, instanta civila putand sa pronunte hotararea referitoare la prejuciile suferite de partea vatamata prin depasirea limitelor legitimei aparari.Daca nu s-a constituit parte civila in procesul penal si nu introduce cererea la instanta civila, instanta penala nu se poate pronunta asupra prejudiciilor, chiar daca limitele legitimei aparari au fost depasite. Totusi raman la ideea ca ar trebui precizat in enunt. Sper ca nu am batut campii prea tare si s-a inteles macar ceva:(

@sairi: mica reforma nu a modificat numarul articolului (270 a ramas tot 270 in CPC), nici in CPC si nici in CPP, doar continutul unor articole si a introdus numere de articole noi.
Postez si eu o grila la care astept pareri si unde poate fi gasit raspunsul ca eu nu-l gasesc:
In cazul repararii in natura a pagubei cauzata prin infractiune, restituirea lucrului poate fi dispusa :
a)numai de instanta
b)de instanta
c)de procuror
tibanu15 a scris:

Postez si eu o grila la care astept pareri si unde poate fi gasit raspunsul ca eu nu-l gasesc:
In cazul repararii in natura a pagubei cauzata prin infractiune, restituirea lucrului poate fi dispusa :
a)numai de instanta
b)de instanta
c)de procuror

a)

Procurorul poate lua (sau este obligat sa ia in annumite cazuri) doar masuri asiguratorii in vederea repararii pagubei.
Singura instanta prin sentinta/decizie poate dispune in acest sens.
@Laura2626:

Citat din D-l Udroiu:

"achitarea inculpatului datorită săvârşirii faptei în stare de legitimă apărare va putea fi invocată în faţa instanţei civile, care nu va mai putea reţine existenţa unei fapte ilicite ca temei al răspunderii delictuale "

Voi cum interpretati?

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)