avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
D.A.M. a scris:

Buna!
pt ultima data ....Patrick de ce instanta vb tu dc procurorul da netrimitere in judecata? in fine intelegi ce vrei... dc tot citezi din Udroiu pag 53 al doilea aliniat de jos in sus.
Spor!

Tocmai. Daca procurorul da netrimitere in judecata, in ce temei poate dispune repararea prejudiciului provocat prin infractiune?
Care infractiune daca nu se ajunge la judecata? Cine evalueaza prejudiciul? Cine stabileste care anume lucru trebuie restituit si care nu, si cui?

Oricum, daca vei cauta in tot codul de procedura penala nicaieri nu vei gasi ca procurorul poate dispune asupra repararii prejudiciului provocat de infractiune.

Acele restituiri ale lucrurilor de la art 169 si art 245 se refera la cele ridicate cu ocazia luarii masurilor asiguratorii, care trebuie restituite daca se da o solutie de netrimitere in judecata, sau daca situatia permite ca pana la solutionarea cauzei lucrurile pot fi returnate.

Udroiu spune foarte clar ca procuroul nu se poate pronunta cu privire la latura civila a procesului penal. Ori repararea prejudiciului exact asta inseamna: sa evalueze prejudiciul si sa dispuna restituirea unor lucruri sau nerestituirea altora.

Incearca sa gasesti vreo decizie a vreunei instante in care procurorul dispune in acest sens. Eu am cautat si nu am gasit. Chiar as fi curios cum se motiveaza o astfel de dispozitie data de procuror.
Ultima modificare: Duminică, 20 Martie 2011
Patrick_, utilizator
Grila era din Voineag de la actiunea civila.E posibil sa mai fie si cateva erori la raspunsuri, Spor la treaba!
buna, DAM. am apreciat modul clar si chiar pedagogic in care ai sintetizat situatia in discutie. daca imi permiti, ti-as recomanda - cum, de altfel, mi-a recomandat si mie un alt coleg forumist, sa nu continui aceasta discutie, pentru ca sunt sanse mici sa ajungi la vreun rezultat bun. dimpotriva.
justpassingby a scris:

Laura2626 a scris:

justpassingby a scris:

Patrick_ a scris:

@Laura2626:

:)
Grila am compus-o eu dupa ce am citit partea aceea din Udroiu.
E clar ca din acea parte rezulta ca hotararea de achitare in temeiul legitimei aparari are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile in ceea ce priveste fapta, faptuitorul si vinovatia - dupa regula generala.
Dar eu stiam ca in cazul in care limitele aparari sunt depasite datorita starii de tulburare a celui atacat, acesta va trebui sa despagubeasca civil pe atacator, in limita depasirii acestei limite.
Nu e asa?

Conform lui Streteanu așa e.

Ok, nu vreau sa fiu Gica contra, dar uitati ce spune Streteanu si la legitima aparare si la starea de necesitate:
"2.3. Efectele legitimei apărări
Întrunirea tuturor condiţiile analizate anterior, face ca fapta comisă să fie lipsită de
condiţia antijuridicităţii. Aşa fiind, pentru o faptă comisă în legitimă apărare nu este posibilă aplicarea unei sancţiuni sau a altei măsuri cu caracter penal (măsuri de siguranţă).
În plus, legitima apărare înlătură şi răspunderea civilă pentru prejudiciul suferit de
atacator. Mai mult decât atât, va fi exclusă răspunderea civilă şi pentru prejudiciul cauzat prin deteriorarea instrumentelor sau mijloacelor folosite la desfăşurarea atacului, chiar dacă nu aparţin atacatorului
. Dacă, spre exemplu, atacatorul s-a folosit de un câine care nu îi aparţinea şi acesta a fost ucis, persoana care a beneficiat de efectul justificativ al legitimei apărări nu va fi ţinută să repare prejudiciul astfel suferit de proprietarul câinelui. Acesta se va putea însă îndrepta împotriva atacatorului, potrivit dreptului comun.
Legitima apărare nu înlătură însă răspunderea pentru faptele comise cu ocazia
apărării în dauna unor terţi, dacă aceştia nu au participat sau bunurile lor nu au fost folositela comiterea atacului.

3.3. Efectele stării de necesitate
La fel ca şi în cazul legitimei apărări, în ipoteza stării de necesitate suntem în prezenţa unei cauze justificative, care înlătură antijuridicitatea faptei, înlăturând deci orice posibilitate de aplicare a unei sancţiuni sau a altei măsuri cu caracter penal.
Cu toate acestea, există o diferenţă importantă faţă de legitima apărare, în planul
răspunderii civile. În cazul legitimei apărări prejudiciul era produs în dauna atacatorului, adică a celui care a comis o faptă antijuridică. În situaţia stării de necesitate, prejudiciul se produce de cele mai multe ori în dauna unui terţ care nu are nimic comun cu pericolul creat.
De aceea şi soluţia trebuie să fie diferită. Aşa cum arătam deja, în cazul faptei comise în stare de necesitate persoana care a efectuat acţiunea de salvare a bunului propriu este ţinută să îl despăgubească pe terţ pentru prejudiciul suferit de acesta în urma acţiunii de salvare.
În ipoteza în care acţiunea de salvare a fost efectuată de un terţ, cel în favoarea căruia s-a intervenit va trebui să îl despăgubească pe cel care a suferit prejudiciul, salvatorul neintrând în vreun raport de drept civil cu acesta din urmă."

Nu am gasit in Streteanu nimic despre depasirea limitelor legitimei aparari care sa atraga raspunderea civila delictuala. Nu pot sa va spun cu exactitate pagina pentru ca eu am in format electronic cartea, dar daca editia voastra este mai noua si contine si problematica aceasta de despagubire in cazul in care se depasesc limitele legitimei aparai, va rog sa postati.

E adevărat că așa spune Streteanu, dar în legătură cu legitima apărare, nu și cu excesul justificat de apărare, adică atunci când se depășesc limitele unei legitime apărări din cauza tulburării sau temerii, unde spune în felul următor:

"Practica judiciară a statuat că excesul justificat de legitimă apărare nu înlătură răspunderea civilă, autorul putând fi obligat, în temeiul art. 998 C.civ., la repararea prejudiciului cauzat ca urmare a excesului de apărare". (pag. 505, vol. I. Tratat de drept penal)
Iar în nota de subsol, făcea referire la "Cas. II, decizia nr. 839/1937, în C.pen.adn., p. 172" (Cas. II = ICCJ, secția a II-a).

Multumesc mult, justpassingby, acest lucru doream sa-l gasesc. Nu am tratatul, am doar suportul de curs al lui Streteanu si nu spune absolut nimic la depasirea limitelor legitimei aparari datorate tulburarii persoanei in cauza. Bulai si Boroi Alexandru, nici macar nu amintesc de repararea prejudiciului cauzat in legitima aparare. =D> Asta tot asteptam sa se posteze, inca o data, thank you:vishenka:
@laura: in legatura cu raspunderea civila in caz de exces justificat de aparare, vezi si intrebarea nr. 23 - G1 de la concursul de admitere în magistratura din 21.11.2010.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)