avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
un pic cam ciudata decizia ... vorbeste de reziliere... intr-un loc spune ca reclamantii sunt fiii creditorului intretinerii si in alta parte ca nu sunt mostenitori ... cam ciudat ... cand copiii oricum in limita rezervei succesorale au calitatea de mostenitori ... acu e posibil sa nu pricep eu ...
Patrick_ a scris:

Din cate stiu, fiind un contract nenumit, el poate fi insa reziliat de oricare dintre parti pentru neindeplinirea obligatiilor contractului, ca si oricare contract civil.

Ceea ce spui tu eu vad ca ar fi posibil poate atunci cand creditorul refuza sa primeasca intretinerea.
Debitorul ar avea posibilitatea ofertei reale urmate de consemnatiune -dupa transformarea obl.de intretinere in bani- sau rezilierea(aici ma mai documentez, nu sunt sigura).... dar nu are interes sa ceara rezilierea ca nu va primi inapoi prestatiile.
In rest, nu are cum sa ceara desfiintarea contractului, fiind in culpa pentru neexecutare.

In plus decizia de sus spune clar ca succesorii creditorului nu ar putea sa intenteze ei actiunea pentru reziliere din cauza neexecutarii obligatiei, nici dupa decesul creditorului, si nu este prima hotarare in acest sens pe care am intalnit-o.
Exista decizii in care atat creditorul intretinerii cat si debitorul pot cere rezilierea.
In cazul cand aceasta este ceruta de debitorul obligatiei de intretinere, acesta nu poate cere restituirea prestatiilor executate pana in acel moment.

Ideea este ca fiind un contract nenumit, partile nu sunt tinute de vreo reglementare legala prin care doar una din parti sa poata sa ceara rezilierea. In acest sens nu este corecta varianta a).

Cat priveste diferenta dintre reziliere si rezolutiune nu cred ca pe asta se baza grila. E normal ca fiind o oligatie de "a face" succesiva in timp, prestatiile in baza acesteia nu pot sa fie restituite retroactiv.
alcali a scris:

Patrick_ a scris:

Din cate stiu, fiind un contract nenumit, el poate fi insa reziliat de oricare dintre parti pentru neindeplinirea obligatiilor contractului, ca si oricare contract civil.

Ceea ce spui tu eu vad ca ar fi posibil poate atunci cand creditorul refuza sa primeasca intretinerea.

Debitorul intretinerii poate cere rezolutiunea si in cazul in care, de exemplu, bunul trenasmis in schimbul intretinerii are vicii ascunse.
Nu?
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:

alcali a scris:

Patrick_ a scris:

Debitorul intretinerii poate cere rezolutiunea si in cazul in care, de exemplu, bunul trenasmis in schimbul intretinerii are vicii ascunse.
Nu?

tocmai, el poate cere doar executarea, rezolutiunea sau anularea contractului, nu poate cere rezilierea lui pentru ca el este creditorul unei obligatii uno-icto

Intretinutul in schimb poate cere executarea, rezilierea sau anularea contractului deoarece el este creditorul unei obligatii cu executare succesiva.

Aici este la fel ca la revocarea unei donatii pentru ingratitudine, mostenitorii donatorului nu pot cere revocarea donatiei, ei o pot doar continua litigiul inceput. Mai mult chiar , daca donatarul moare, donatia nu mai poate fi revocata decat datorita unei cauze de drept ( de ex :nasterea unui copil post-mortem, singurul copil al defunctului ) fiind un contract intuitu personae, Primilor le va lipsi calitatea procesuala activa, secunzilor (mostenitorii donatarului) cea pasiva.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2011
z3m3, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)