petra13 a scris:
Pentru ca ( si acum nu-ti vorbesc din carti) daca ar veni cineva la poarta mea si m-ar privi in ochi in timp ce-i suceste gatul pisicii mele, nu ar trebuii sa foloseasca cuvinte ca sa ma sperie. Este un gest de amenintare, eu asa il vad.
Nici pe usa pe care este desenat un cap de mort nu scrie "asa o sa patesti si tu" si totusi este unanim acceptat ca acest gest este o amenintare.
Eu nu vad similitudine intre fapta de sucire a gatului pisicii si desenarea unui cap de mort pe usa (in acest caz s-ar putea considera amenintare dar nici aici nu trebuie sa absolutizezi pt ca amenintarea e o infractiune savarsita cu intentie deci faptuitorul trebuie sa si vrea sa transmita mesajul de amenintare cu moartea). Din speta prezentata nu reiese deloc intentia lui X de a-i transmite judecatorului un mesaj de amenintare. El a omorat pisica si atat. Nu reiese de aici implicit ca facut-o pt a-l ameninta cu moartea pe judecatori ci, eventual, pt a se razbuna pe el! Iar art. 239 ind 1 se refera la situatia in care amenintarea lovirea sau vatamarea ar fi vizat sotul sau o ruda apropiata, nu un animal apropiat.
Edit: Iar LCM, cum spunea Oti, nu poate fi pt ca LCM este o infractiune comisiva (prin actiune sau inactiune), praeterintentionata care presupune savarsirea cu intentie a uneia dintre infractiunile prevazute de 180-182 asupra victimei, avand ca rezultat (neurmarit si neacceptat de faptuitor) moartea victimei.