Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
libercugetator a scris:
In speta voastra e talharie, intrucat se aplica principiul general de drept "nimeni nu isi poate face dreptate singur". Altfel spus, chiar in cazul firmei de leasing, proprietara a bunului, aceasta nu poate recupera bunul prin amenintare ci doar pe caile legale, respectiv executare silita. In ipoteza contrara, se savarseste o infractiune de furt (sau talharie daca e prin violenta/amenintare), intrucat chiar proprietarul poate fi subiect activ al infractiunii de furt in modalitatea in care isi insuseste bunul de la o persoane care o detine in mod legal (furtul de la uzufructuar, depozitar, comodatar, imprumutat e tot furt, chiar daca e savarsit de proprietar). In speta expusa de Patrick cu leasingul, doar agentii insarcinati ai statului - respectiv executorii judecatoresti, ar putea recupera bunul in caz de opozitie a beneficiarului daca acesta din urma nu doreste sa predea bunul de buna voie. Cu atat mai mult, daca un creditor ameninta un debitor sa ii dea un bun drept garantie, aceasta fapta intruneste elementele constitutive ale talhariei. Unde am ajunge daca fiecare creditor si-ar lua cu de la sine putere bunuri ale debitorului, fara ca aceasta "garantare" sa se face pe caile executarii silite???Dar daca creditorul folosea "violente" si nu "amenintari" pentru a lua un bun al debitorului?Considerati ca am fi avut doar o infractiune de lovire sau o vatamare corporala???Solutia nu poate fi aceasta, prin urmare si amenintarea constituie fara-ndoiala infractiunea mijloc absorbita in infractiunea complexa a talhariei.
In cazul leasing-ului auto, una dintre cheile masinii, impreuna cu cartea de identitatea masinii raman la firma. Angajatii acestora pot oricand sa ridice masina daca nu se platesc ratele la timp. Sunt multe asemenea cazuri si nu e considerat furt.
Daca insa s-ar face acest lucru prin amenintare, s-ar putea retine aceasta infractiune.
Voi posta zilele urmatoare cateva decizii referitoare la cazul din aceasta grila (care se pare ca e tare controversata si a mai animat putin forumul nostru :) ).
Din pacate nu am acces in acest moemnt la acele decizii dar sper sa le pot posta cat de curand. Ele sunt in sensul ca nu se retine furtul in aceste cazuri, deci nu are cum sa se retina nici talharia.
V-am incalzit ? Mai vin cu una. Una usoara ca sa nu vi se mai para ciudat.
Uzufructul, constituit in favoarea unei persoane fizice:
a) are caracter esentialmente viager
b) are o durata maxima de 30 de ani
c) nu se transmite la mostenitori, uzufructuarul putand ceda doar emolumentul dreptului sau.
Nu citez ca am compune un roman. Deci... @libercugetator ce se retine in opinia ta?
talharie+ amenintare?
Mai pe scurt.
Putem avea opinii diferite nu-i nimic nou sub soare.
Si eu am vazut-o asa insa nu am siguranta caci am scapat de ceva timp penalul din mana.