Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
:)
E cam confuza grila.
Dar de ce nu e b) ?
Sincer sa fiu am mers prin eliminare ;)
Crezi ca poate fi alta varianta? De exemplu, ar putea sa fie c)?
Ce inseamna "apropiere comunitara de bunuri"?
Nu poate fi b pentru că proprietate publică ete inalienabilă- art. 11 din Legea nr. 213/1998 defineşte regimul juridic al bunurilor proprietate publică:
“(1) Bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile şi imprescriptibile, dupã cum urmeazã:
a) nu pot fi înstrãinate; ele pot fi date numai în administrare, concesionate sau închiriate, în condiţiile legii;
b) nu pot fi supuse executãrii silite şi asupra lor nu se pot constitui garanţii reale;
c) nu pot fi dobândite de cãtre alte persoane prin uzucapiune sau prin efectul posesiei de buna-credinţa asupra bunurilor mobile.
(2) Actele juridice încheiate cu încãlcarea prevederilor alin. (1) privind regimul juridic al bunurilor din domeniul public sunt lovite de nulitate absolutã.”
cred că a) este corect ; la fel, nu cunosc termenul "apropriere comunitară de bunuri" este cumva similar folosinţei în comun de către comunitate ? atunci ar fi şi c)
b) confera titularului sau, atributele de posesie, folosinta si dispozitie asupra unui bun, care numai prin natura sa este de uz sau utilitate publica;
Titularul, adica statul are toate aceste atribute. In fond, printr-o decizie administrativa poate sa "dispuna" trecerea bunului din proprietatea publica in cea privata si apoi poate sa-l instraineze.
Pe de alta parte, proprietarul, ca titular al dreptului de proprietate este singurul care are toate cele trei atribute. Nu cred ca in cazul proprietatii publice, proprietarul nu are aceste atribute. Cine ar avea "dispozitia" daca nu proprietarul?
In legatura cu c), am retineri daca ma gandesc la unele bunuri proprietate publica, ce nu se bucura de "apropierea comuniara". De exemplu un teren pe care sunt amplasate niste obiective militare, este proprietate publica dar in nici un caz nu e "apropiabil comunitar"
In legatura cu a), care ar fi acele "fapte juridice in sens restrans" sau "acte juridice
de drept privat" prin care ar putea sa fie dobandit sau instrainat un bun proprietate publica?