Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Daca un contract civil este inscris in fals si se demonstreaza ca o clauza a respectivului contract autentic ca vinul din fata mea, nu este conforma cu realitatea si este lovita de nulitate, va fi lovit de nulitate intregul contract sau doar partea cu respectiva clauza.
Problema 2, daca in cazul acestui contract se stinge prin dare in plata o datorie mai veche care era de actualitate in momentul incheierii contractului si cu toate astea contractul este anulat, suma din contractul initial stins prin noul contract se mai returneaza tinand cont ca ea este prescrisa ?
Problema 3. Daca un politai ma opreste in trafic fara sa aiba voie sa faca un control de rutina in respectivul perimetru si isi ia pentru nesabuinta 3 pumni in cap iar actele care i le-am dat pentru a le verifica i le iau coercitiv, elementele constitutive ale caror infractiuni sunt intrunite?
a) purtare abuziva
b) ultraj in concurs cu talharie
c) furt calificat cu privire la acte oficiale si ultraj
Nu am vrut sa fiu rautacios. Am vrut doar sa spun ca orice infractiune savarsita prin "prelungirea in timp" a actiunii infractionale poate sa fie continua. Daca aceasta prelungire are mici intreruperi, in functie de specificul acesteia se va retrine forma continua succesiva (de exemplu conducerea fara permis a unui autovehicol, intrerupt doar pentru alimentarea cu combustibil)
Oricum aceste distinctiii intre cele doua forme (permanenta si succesiva) nu are prea mare relevanta.
Apropos de infractiunea continua permanenta:
in cazul furtului de curent, daca faptuitorul se branseaza ilegal la reteaua de energie, si la intervale scurte si succesive de tmp alimentarea cu energie se intrerupe accidental, se va retine forma succesiva sau permanenta?
Parerea mea este ca ar trebui sa se retina tot varianta permanenta, atata timp cat faptuitorul nu are cunostinta de aceste intreruperi, in acest caz avand relevanta latura subiectiva a faptuitorului.
Speta este doar pur teoretica pentru ca nu cred ca are vreo relevanta din punct de vedere al aplicarii pedepsei. Este doar mai mult de dragul discutiei. :)
z3m3 a scris:
Daca un contract civil este inscris in fals si se demonstreaza ca o clauza a respectivului contract autentic ca vinul din fata mea, nu este conforma cu realitatea si este lovita de nulitate, va fi lovit de nulitate intregul contract sau doar partea cu respectiva clauza.
Problema 2, daca in cazul acestui contract se stinge prin dare in plata o datorie mai veche care era de actualitate in momentul incheierii contractului si cu toate astea contractul este anulat, suma din contractul initial stins prin noul contract se mai returneaza tinand cont ca ea este prescrisa ?
Problema 3. Daca un politai ma opreste in trafic fara sa aiba voie sa faca un control de rutina in respectivul perimetru si isi ia pentru nesabuinta 3 pumni in cap iar actele care i le-am dat pentru a le verifica i le iau coercitiv, elementele constitutive ale caror infractiuni sunt intrunite?
a) purtare abuziva
b) ultraj in concurs cu talharie
c) furt calificat cu privire la acte oficiale si ultraj
1. Din cate stiu, opinia majoritara este ca se va anula doar clauzele afectate de vreun viciu (eraorea in cazul de fata) si cele accesorii lor. Cele neviciate si care nu au legatura cu acestea raman valabile.
2. Plata unei datorii prescrise, indiferent prin ce mijloace este o plata valabila, deci nu va fi afectata de eventuala anulare a actului respectiv.
3. In cazul in care agentul si-a depasit indatoririle de serviciu, se va retine doar loviri si alte violente, fara legatura cu ultrajul, sau cercetarae abuziva. Despre furt nu cred ca mai poate fi in acest caz.