Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Daca A este de buna credinta in ceea ce priveste darea in plata si stingerea datoriei lui B fata de el prin acest mod, cred ca ar putea avea si un drept de retentia asupra bunului primit in plata.
Oricum, cred ca buna credinta se poate opune invocarii prescriptiei extinctive de catre B, mai ales cand A considera darea in plata ca si valabila si nu isi punea problema sa faca vreun act de intrerupere a prescriptiei.
Parerea mea.
Buna credinta in materia prescriptiei extinctive ?? Nu exista asa ceva.
z3m3 a scris:
Buna credinta in materia prescriptiei extinctive ?? Nu exista asa ceva.
In cazul in care primsti o plata in contul unei datorii valabile, iar dupa expirarea termenului de prescriptie extinctiva a acelei obligatii, se descopera ca plata ar fi nula, si cel care a primit-o este de buna credinta, datoria nu se considera prescrisa.
In cazul anularii/constatarii nulitatii actului juridic care a dat nastere la obligatia ce presupune stingerea prin plata, aceasta este supusa repetitiunii indiferent daca este facuta dupa implinirea termenului de prescriptie sau in interiorul termenului de prescriptie. Asta pentru ca anularea/nulitatea are ca efect repunerea partilor in situatia anterioara inclusiv prin restituirea prestatiilor. Plata nu trebuie insa "intoarsa" daca nu s-a cerut odata cu anularea actului juridic si cel indreptatit la repetitiune nu o cere in termenul general de prescriptie pe cale separata.
Daca aveti alta/alte opinii, astept argumente.