avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1130 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
simeria a scris:

m ar interesa si pe mine parerea lui udroiu. coautoratul poate fi intalnit la infr de obicei? dar la cele din culpa sau praeterintentie?

La infractiunile de obicei nu, la cele din culpa si cu preaterintentie da.

Ex : 4 muncitori care manuiau o macara si-au ucis din culpa un coleg
Ex 2 : Fapta de lovituri cauzatoare de moarte, poate exista sub forma coautoratului.
z3m3 a scris:

Pai fals in inscrisuri oficiale = contrafacerea unui inscris care exista in momentul contrafacerii sub o alta forma originala. La fals intelectual, inscrisul nu exista anterior , dar din momentul nasterii lui sunt contrafacute anumite stari de fapt sau de drept:)

Apopos de aceasta tema. Ce zice doctrina?

Ne invartim in jurul cozii :)

- Daca "emit" in document "original" dar consemnez cu aceasta ocazie niste fapte neconfoerme cu realitatea avem fals intelectual - este o infractiune mai grava pt ca acel document este chiar unul original.
- Daca doar contrafac (fac o copie) dupa un document oficial original avem fals in inscrisuri oficiale - e o infractiuen mai usora pt ca originalul exista si poate fi demonstrat mai usor falsul, efectele acestuia fiind mai limitate.
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2011
Patrick_, utilizator
z3m3 a scris:

Deyanira a scris:

Patrick_ a scris:

Deyanira a scris:

Patrick_ a scris:

In cazul falsului intelectual - inscrisul respectiv reprezinta "produsul infractiunii"
In cazul falsului in inscrisuri oficiale - inscrisul respectiv reprezinta "obiectul material" al infractiunii.

Cu alte cuvinte, daca inscrisul exista si inainte de falsificare avem fals in inscrisuri oficiale, iar daca nu avem un inscris anterior infractiuni avem fals intelectual.

Parerea mea.

Falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii =reproducerea in mod fraudulos, plasmuirea, ticluirea unui inscris, atribuindu i se aparenta unui inscris oficial autentic, adevarat. Contrafacerea unui inscris se poate referi si la intocmirea sa... cel putin asta am gasit in toader, cu trimitere la o decizie a trib. suprem. vezi pg. 356.

Eu nu cred ca este asa.

Daca de exemplu secretara unei facultati "modifica" o diploma emisa anterior tot de ea avem fals in inscrisuri oficiale (forma agravanta).
Daca aceeasi secretara consemneaza date care nu corespund realitatii in timpul emiterii acelei diplome, avem fals intelectual.

Cazul spus de tine este acela n care secretara ar emite o "dublura" a acelei diplome. In acel caz cred ca este tot fals in inscrisuri oficiale, pentru ca nu mai putem vorbi de consemnarea unor date neconforme realitatii "cu prilejul intocmirii" acelui act. El deja exista.

Parerea mea.

Repet, in toader, pg 354 scrie negru pe alb, falsificarea prin contrafacere = plasmuirea, ticluirea unui inscris... cat despre exemplele tale, daca secretara modifica diploma emisa tot de ea, da suntem in prezenta falsului material in inscrisuri oficiale forma agravata, in varianta alterarii. Daca aceasi secretara consemneaza date neconforme realitatii cu ocazia intocmirii... inclin sa cred ca e vorba de fals intelectual bazandu ma doar pe... intuitie :) insa nu vad de ce nu s ar putea retine fals in inscrisuri oficiale in varianta contrafacerii scrierii, f agravata. Desi daca te raportezi strict la denumirea infractiunii, "fals in inscrisuri oficiale" esti tentat sa crezi ca inscrisul trebuie sa fie preexistent actiunii de falsificare.

Pai fals in inscrisuri oficiale = contrafacerea unui inscris care exista in momentul contrafacerii sub o alta forma originala. La fals intelectual, inscrisul nu exista anterior , dar din momentul nasterii lui sunt contrafacute anumite stari de fapt sau de drept:)

Hmmm... Asta ar insemna ca exprimarea din text, anume "contrafacerea scrierii sau a subscrierii..." se refera exclusiv la a falsifica prin completare un inscris oficial ori a falsifica o semnatura?! Atunci care e diferenta intre contrafacerea scrierii si alterare?
z3m3 a scris:

simeria a scris:

m ar interesa si pe mine parerea lui udroiu. coautoratul poate fi intalnit la infr de obicei? dar la cele din culpa sau praeterintentie?

La infractiunile de obicei nu, la cele din culpa si cu preaterintentie da.

Ex : 4 muncitori care manuiau o macara si-au ucis din culpa un coleg
Ex 2 : Fapta de lovituri cauzatoare de moarte, poate exista sub forma coautoratului.

Este opinia lui Streteanu. si eu sunt de acord cu ea, dar este minoritara.
Patrick_ a scris:

z3m3 a scris:

Ne invartim in jurul cozii :)

- Daca "emit" in document "original" dar consemnez cu aceasta ocazie niste fapte neconfoerme cu realitatea avem fals intelectual - este o infractiune mai grava pt ca acel document este chiar unul original.
- Daca doar contrafac (fac o copie) dupa un document oficial original avem fals in inscrisuri oficiale - e o infractiuen mai usora pt ca originalul exista si poate fi demonstrat mai usor falsul, efectele acestuia fiind mai limitate.

Apopos de aceasta tema. Ce zice doctrina?

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)