avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1115 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Patrick_ a scris:

z3m3 a scris:

simeria a scris:

m ar interesa si pe mine parerea lui udroiu. coautoratul poate fi intalnit la infr de obicei? dar la cele din culpa sau praeterintentie?

La infractiunile de obicei nu, la cele din culpa si cu preaterintentie da.

Ex : 4 muncitori care manuiau o macara si-au ucis din culpa un coleg
Ex 2 : Fapta de lovituri cauzatoare de moarte, poate exista sub forma coautoratului.

Este opinia lui Streteanu. si eu sunt de acord cu ea, dar este minoritara.

Desi initial si eu am fost de acord cu parerea lui Streteanu, acum inclin sa i dau dreptate lui Sergiu Bogdan. Potrivit opiniei sale, infractiunile din culpa nu pot fi comise in couatorat intrucat lipseste legatura subiectiva intre participanti. Daca in cazul culpei cu prevedere "se poate sustine ca exista o minima legatura psihica prin faptul ca au prevazut impreuna rezultatul periculos, in cazul culpei fara prevedere, este evident ca legatura psihica fata de rezultatul produs este exclusa". Prin urmare, el propune recunoasterea unei forme distincte de pluralitate de faptuitori, anume pluralitatea material complementara, preluata din doctrina germana ( nebentaeterschaft ). Asadar, infractiunile din culpa nu pot fi savarsite in coautorat.
Deyanira a scris:

Desi initial si eu am fost de acord cu parerea lui Streteanu, acum inclin sa i dau dreptate lui Sergiu Bogdan. Potrivit opiniei sale, infractiunile din culpa nu pot fi comise in couatorat intrucat lipseste legatura subiectiva intre participanti. Daca in cazul culpei cu prevedere "se poate sustine ca exista o minima legatura psihica prin faptul ca au prevazut impreuna rezultatul periculos, in cazul culpei fara prevedere, este evident ca legatura psihica fata de rezultatul produs este exclusa". Prin urmare, el propune recunoasterea unei forme distincte de pluralitate de faptuitori, anume pluralitatea material complementara, preluata din doctrina germana ( nebentaeterschaft ). Asadar, infractiunile din culpa nu pot fi savarsite in coautorat.

Asa e. Daca e sa tinem cont de legatura subiectiva care ar trebui sa fie obligatorie la coautorat ai dreptate.
Dar oricum nu cred ca are prea mare importanta aceasta distinctie in acest caz, pt ca cei doi faptuitori indiferent daca vor raspunde in calitate de de autori sau coautori, pedeapsa este aceeasi.
Nu?
eu invat dupa mitrache si el e de parere poate exista coautoral la culpa. dar important e cum se puncteaza la examen. asa c o sa retin parerea lui udroiu.
iar in leg cu a 2 a intreb, nu ma intereseaza ipoteza confruntarii, ci a audierii unui martor in conditii normale
simeria a scris:

eu invat dupa mitrache si el e de parere poate exista coautoral la culpa. dar important e cum se puncteaza la examen. asa c o sa retin parerea lui udroiu.
iar in leg cu a 2 a intreb, nu ma intereseaza ipoteza confruntarii, ci a audierii unui martor in conditii normale

La penal subiectele le facea Streteanu (sau le mai face inca). Udroiu le face doar la procedura penala.
In cazul audierii simple a martorului avem doua cazuri.
- in timpul UP, el este audiat singur, inculpatul sau invinuitul nu poate asista la audiere.
- in timpul judecatii, inculpatul are dreptul sa asiste la toate audierile care au loc (sunt de regula publice)
simeria a scris:

In conditii normale... da, inv / inc poate participa la audierea martorului. Mai mult, dupa ce acesta relateaza tot ceea ce stie, partile ( deci inclusiv inv/inc ) ii pot pune intrebari...cel putin asta am inteles din udroiu, vezi pg 113 - nu se face nicio precizare cum ca ar fi vorba doar de ascultarea in timpul judecatii... problema mea in cazul asta... cum se impaca faptul ca partile pot pune intrebari martorului cu principiul necontradictorialitatii urmarii penale?

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)