Patrick_ a scris:
Deyanira a scris:
Patrick_ a scris:
In cazul falsului intelectual - inscrisul respectiv reprezinta "produsul infractiunii"
In cazul falsului in inscrisuri oficiale - inscrisul respectiv reprezinta "obiectul material" al infractiunii.
Cu alte cuvinte, daca inscrisul exista si inainte de falsificare avem fals in inscrisuri oficiale, iar daca nu avem un inscris anterior infractiuni avem fals intelectual.
Parerea mea.
Falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii =reproducerea in mod fraudulos, plasmuirea, ticluirea unui inscris, atribuindu i se aparenta unui inscris oficial autentic, adevarat. Contrafacerea unui inscris se poate referi si la intocmirea sa... cel putin asta am gasit in toader, cu trimitere la o decizie a trib. suprem. vezi pg. 356.
Eu nu cred ca este asa.
Daca de exemplu secretara unei facultati "modifica" o diploma emisa anterior tot de ea avem fals in inscrisuri oficiale (forma agravanta).
Daca aceeasi secretara consemneaza date care nu corespund realitatii in timpul emiterii acelei diplome, avem fals intelectual.
Cazul spus de tine este acela n care secretara ar emite o "dublura" a acelei diplome. In acel caz cred ca este tot fals in inscrisuri oficiale, pentru ca nu mai putem vorbi de consemnarea unor date neconforme realitatii "cu prilejul intocmirii" acelui act. El deja exista.
Parerea mea.
Repet, in toader, pg 354 scrie negru pe alb, falsificarea prin contrafacere = plasmuirea, ticluirea unui inscris... cat despre exemplele tale, daca secretara modifica diploma emisa tot de ea, da suntem in prezenta falsului material in inscrisuri oficiale forma agravata, in varianta alterarii. Daca aceasi secretara consemneaza date neconforme realitatii cu ocazia intocmirii... inclin sa cred ca e vorba de fals intelectual bazandu ma doar pe... intuitie :) insa nu vad de ce nu s ar putea retine fals in inscrisuri oficiale in varianta contrafacerii scrierii, f agravata. Desi daca te raportezi strict la denumirea infractiunii, "fals in inscrisuri oficiale" esti tentat sa crezi ca inscrisul trebuie sa fie preexistent actiunii de falsificare.