Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
Grila Obligatii:
Daca plata este facuta unui incapabil, atunci:
a) este lovita de nulitate relativa
b) debitorul va plati din nou celui imputernicit sa primeasca plata pentru incapabil
c) debitorul nu va fi obligat sa plateasca a doua oara, daca va dovedi ca prima plata a profitat creditorului incapabil
Grila e din cartea scrisa de Veronica Stoica, Laurentiu Dragu si Cirnel Falcusan.
Am apreciat ca e si varianta a) dupa ce l-am consultat pe Barsan-Statescu, acolo scrie ca "o plata facuta catre o persoana incapabila este sanctionata cu nulitatea relativa, iar cel care face plata poate fi obligat sa plateasca din nou catre cel imputernicit a primi pentru incapabil".
Dar de la "poate fi obligat" la "va plati", e diferenta mare. Raspunsul b) mi se pare incomplet.
Shiminutza a scris:
Grila Obligatii:
Daca plata este facuta unui incapabil, atunci:
a) este lovita de nulitate relativa
b) debitorul va plati din nou celui imputernicit sa primeasca plata pentru incapabil
c) debitorul nu va fi obligat sa plateasca a doua oara, daca va dovedi ca prima plata a profitat creditorului incapabil
Grila e din cartea scrisa de Veronica Stoica, Laurentiu Dragu si Cirnel Falcusan.
Am apreciat ca e si varianta a) dupa ce l-am consultat pe Barsan-Statescu, acolo scrie ca "o plata facuta catre o persoana incapabila este sanctionata cu nulitatea relativa, iar cel care face plata poate fi obligat sa plateasca din nou catre cel imputernicit a primi pentru incapabil".
Dar de la "poate fi obligat" la "va plati", e diferenta mare. Raspunsul b) mi se pare incomplet.
Ai dreptate in ceea ce priveste varianta de la a). In acel caz plata este anulabila.
"Art. 1098 CC - Daca creditorul este necapabil de a primi, plata ce i se face nu este valabila, afara numai daca si debitorul probeaza ca lucrul platit a profitat creditorului. "
Variantele de la b) si c) sunt discutabile daca e sa le argumentam doar cu acest articol de cod.
Intradevar daca ne raportam strict la art 1098 CC, ar fi corecta varianta de la b), pt ca in acest articol nu se spune nimic de cazul in care incapabilul ar fi profitat partial de plata.
Totusi in doctrina si practica este acceptat ca debitorul va fi obligat sa plateasca inca odata doar in limita partii de care nu a profitat incapabilul.
Deci grila cred ca se bazeaza strict pe litera Codului Civil.
costelinio a scris:
SE EMITE UN SINGUR MANDAT SI SE CERE ARESTAREA PENTRU O SINGURA INFRACTIUNE, se poate face referire la toate infractiunile pentru care este urmarit penal dar asta este pentru a releva gradul de pericol social nu are treaba cu concursul de infractiuni care e avut in vedere la judecarea cauzei si aplicarea pedepsei.
Scuza-ma ca insist pe tema asta, mai am o nelamurire: daca mai multe infractiuni din concurs sunt susceptibile sa atraga arestarea preventiva, pentru care din ele se emite mandatul de arestare?