avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1037 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
sim05 a scris:

Eu inteleg ce vrei tu sa zici,,,doar ca eu ma gandeam ca din moment ce cel care face declaratia raspunde pt fals in declaratii(care e tot un fals intelectual) nu trebuie sa mai raspunda si pt participatia aia improprie pt ca prin acelasi "act" el savarseste falsul in declaratii iar notarul falsul intelectual(fara vinovatie). Se pare ca altfel nu stiu sa ma exprim si deja ma invart in jurul cozii,,,poate incearca altcineva sa ii dea de capat...eu ma dau batuta :D

Eu consider ca e un concurs ideal intre falsul in declaratii si participatie improprie la fals intelectual. Prin acelasi act, respectiv de a declara fals in fata unui notar, care savarseste fara vinovatie falsul intelectual se savarsesc doua infractiuni.

Nu poate exista participatie improprie in cazul falsului intelectual , pentru ca aceasta fapta nu este incriminata si sub forma culpei , iar in cazul notarului ptr ca despre el este vorba nu poate fi considerat ca a savarsit fapta fara vinovatie,
De aceea nu poate fi retinut concursul intre participatie improprie la fals intelectual si fals in declaratii,
imi permit sa te contrazic,,,,putin.
Nu zic ca e bine cum ce am spus eu, la un moment dat chiar m-am dat batuta,,dar nici argumentele tale nu sunt bune,,cel putin eu asa cred,,,sa iti explic si de ce: in cazul participatiei improprii daca fapta savarsita de autor nu este incriminata cand este savarsita din culpa, participatia improprie nu este inlaturata,in cazul acesta autorul nu se pedepseste, dar ceilalti participanti se pedepsesc pentru instigare/complicitate la infractiunea intentionata....altfel ce rost ar avea participatia asta improprie?????
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
carmen0602, utilizator
E posibil sa fi inteles si "chichita" de la intrebarea 61 a lui Udroiu. In enuntul acesteia se face referire la o declaratie pe proprie raspundere a unei persoane, respectiv ca este unic mostenitor al unui defunct, iar aceasta declaratie o depune la autoritatile competente in vederea obtinerii restituirii unui imobil. Deci nu e acelasi lucru ca in decizia nr. 541/2009 a ICCJ, unde notarul a incheiat un act oficial, respectiv l-a inscris pe inculpat ca singur proprietar al terenurilor.
In declaratia pe proprie raspundere data la notar chiar se precizeaza ca daca cele declarate nu corespund adevarului, se savarseste infractiunea de fals in declaratii.
Astfel, in speta lui Udroiu se retine doar fals in declaratii si nu si participatie improprie la fals intelectual ca in decizia mentionata.
Cat despre parerea ta isis23 cu privire la participatia improprie nu sunt nici eu de acord. Aceasta se retine atunci cand instigatorul determina o alta persoana sa savarseasca fapta din culpa sau fara vinovatie. Poate nu ai reusit sa te exprimi pe intelesul nostru.
Am cautat decizia ICCJ mentionata anterior si este vorba de un contract de vanzare-cumparare, acesta fiind inscrisul oficial la care face referire citatul din decizie, mentionat in cartea lui Udroiu.
carmen0602 a scris:

Deyanira a scris:

isis23 a scris:

Scoaterea de sub urmarire penala pentru art. 10 lit b.1 se da numai prin ordonanta indiferent daca a fost sau nu pusa in miscare actiunea penala. Clasarea pentru ca nu exista invinuit in cauza nu exclude si incidenta lui b1. atunci cand insasi fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni. Prin urmare , atunci cand avem fapta cu b1 si nu exista invinuit in cauza , scoaterea de sub urmarire penala se da numai prin ordonanta

Dar evaluarea gradului de pericol social concret are in vedere si anumite criterii "personale", scopul urmarit, persoana si conduita faptuitorului... nu stiu daca e ok sa se dispuna clasarea pe art 10 b1. ai gasit pe undeva vreo referire la asta?

Si eu stiu ca, clasarea nu este posibila in cazul prevazut de art.10 lit b1 deoarece lipsa invinuitului impiedica o apreciere asupra imprejurarilor cauzei, gradul de pericol social al faptei se stabileste si in functie de persoana si conduita faptuitorului.
[ Art.18.1 c.pen, la evaluarea pericolului social se tine seama de persoana care a savarsit fapta DACA ESTE CUNOSCUT. Prin urmare poate fi apreciat pericolul social si fara ca faptuitorul sa fie cunoscut

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)