avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1014 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
În accepţiunea art. 150 alin. (2) C. pen, „înscrisul oficial” este orice înscris care emană de la o unitate din cele la care se referă art. 145 sau care aparţine unei asemenea organizaţii ori care este înregistrată la aceste organizaţii, indiferent dacă este emis de alte organizaţii decât cele publice, sau chiar de o persoană fizică.
Înscrisurile oficiale, în sensul legii penale, sunt atât originalul, cât şi duplicatul, triplicatul, precum şi copiile legalizate sau certificate.
Potrivit art. 288 alin. (3) C. pen., sunt asimilate cu înscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producătoare de consecinţe juridice, cum ar fi biletele de spectacole sau întreceri sportive, biletele de loterie ori alte jocuri de noroc autorizate, tichetele de masă la cantine sau restaurante, imprimatele pentru ridicarea alocaţiei de stat etc.
Înscrisurile oficiale, ca obiect material al infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, trebuie să producă consecinţe juridice, adică să fie apte a da naştere, a modifica sau stinge raporturi juridice, drepturi şi obligaţii.
Legea nu defineşte noţiunea de „înscris sub semnătură privată”. În literatura de specialitate s-a arătat că înscrisul sub semnătură privată este înscrisul care emană de la o persoană particulară şi care consemnează raporturi juridice între particulari, în sensul că reprezintă o manifestare de voinţă ori constatarea unui act, fapt sau împrejurare cu semnificaţie juridică, fiind susceptibil de a dovedi existenţa, modificarea sau stingerea unui drept sau a unei obligaţii. Înscrisul trebuie să fie semnat şi datat de persoana de la care emană. În acelaşi timp, înscrisul sub semnătură privată trebuie să aibă un conţinut cu relevanţă juridică, putând servi ca dovadă a conţinutului său, chiar dacă iniţial el nu a fost întocmit în acest scop.
CPP:
In legatura cu competenta personala, regula este ca dobandirea calitatii dupa savarsirea infractiunii nu determina schimbarea competentei,,,exceptie: dobandirea unei calitati prevarzute la art.29pct.1
Ma intreb, acum cu modif. L.202, cum unele litere de la art.29 pct.1 au trecut la art.28ind.1 de competenta Curtii de Apel,,,,la exceptie se incadreaza doar ce a ramas acum la art.29pct1??? sau intra si cele care au "migrat" la art 28ind.1???
Nu stiu daca o sa se inteleaga ce am vrut sa zic...:(...o sa incerc sa dau si eu exemplu: Daca ulterior comiterii infractiunii inculpatul dobandeste calitatea de judecator la Curtea de apel cine este competenta sa judece cauza in prima instanta?instanta corespunzatoare la data comiterii infr sau Curtea de Apel pt ca a dobandit aceasta calitate?

Edit: sau,,,mai pe scurt(ca m-am luminat putin incercand sa explic ce vreau sa stiu :D ): doar in cazul competentei personale a ICCJ are loc aceasta exceptie???
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
carmen0602, utilizator
Parerea mea e ca exceptia se aplica doar persoanelor care se incadreaza la art 29 (cei care au mai ramas in competenta ICCJ)
isis23 a scris:

MayeMaya a scris:

b.

raspunsul corect din rezolutia procurorului prin care s-a dispus inceperea urmarii penale , este fals in inscrisuri oficiale in concurs cu uz de fals. Motivarea : actul sub semnatura privata ( factura ) a devenit un act public prin inregistrarea acestuia la unitatea publica in vederea realizarii decontului.

Ce parere aveti?
Parerea mea e ca factura nu a devenit act public prin inregistrare, ci ca era inscris oficial, din moment ce era emisa catre un salariat al unei unitati publice.
C.pen precizeaza faptul ca e inscris oficial cel care emana de la o unitate publica sau care apartine acesteia.
isis23 a scris:

Da , m-am lamurit acum privind participatia improprie.
Si acum propun o speta .

Contabila unei unitati publice din cele aratate la art,145 c.pen. primeste o factura de cazare de la un salariat , in vederea decontarii unei deplasari inafara localitatii, Cu aceasta ocazie , modifica continutul facturii din care in final va rezulta o suma mai mare. Dupa modifcare ataseaza factura la documetele de docont , realizeaza decontul si incaseaza diferenta de suma , pe care a modificat-o.
Ce fapte se retin in sarcina contabilei ?

a. Fals intelectual in concurs cu uz de fals
b. Fals in inscrisuri sub semnatura privata
c. Fals material in inscrisuri oficiale in concurs cu uz de fals

De unde e speta si cine a formulat variantele?
Pt suma insusita pe nedrept nu se retine nimic?

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)