avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1223 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
claudia_86 a scris:

Elementele constitutive ale variantei agravate a infracţiunii de tâlhărie prevăzută în art. 211 alin. (21) lit. a) C. pen. sunt întrunite ori de câte ori fapta de tâlhărie a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună, în condiţiile participaţiei. În cazul în care unul dintre inculpaţi a exercitat violenţe asupra victimei, iar cel de-al doilea a deposedat victima de un bun aflat asupra sa, inculpaţii au calitatea de coautori ai infracţiunii de tâlhărie prevăzută în art. 211 alin. (21) lit. a) C. pen. I.C.C.J., secţia penală, decizia nr. 3146 din 17 mai 2006

claudia, a amandoi raspund pt talharie, asta e clar, am spus din prima. dar de ce coautorat? daca textul de lege spune ca e neceara participarea a cel putin 2 persoane in varianta respectiva, de ce nu raspund fiecare in calitate de autori? vreau explicatii nu hotarari ale instantelor!
Coautoratul inseamna participarea in mod nemijlocit la sav faptei prev de norma de incriminare de catre doua sau mai multe pers. Exact ca si in speta. Dc cel de-al doilea doar ii dadea un ajutor de exemplu ii impingea lada de bere sau ceva mai nesemnificativ ramanea la stadiu de complice...
Doanme cat de greu ma exprim :(
Cred ca raspund pentru "autorat" persoanele care savarsesc o infractiune impreuna atunci cand obligatia este personala (ca la "divulgarea secretului profesional"sau dupa unii autori "rele tratamente aplicate minorului"). In cazul infr. de talharie nu exista o obligatie personala de aceea se va retine "coautoratul" .
D.A.M. a scris:

Coautoratul inseamna participarea in mod nemijlocit la sav faptei prev de norma de incriminare de catre doua sau mai multe pers. Exact ca si in speta. Dc cel de-al doilea doar ii dadea un ajutor de exemplu ii impingea lada de bere sau ceva mai nesemnificativ ramanea la stadiu de complice...
Doanme cat de greu ma exprim :(

nu e complicitate DAM, amandoi au savarsit acte de executare. clar amandoi raspund pt talharie, nu asta e discutia. discutia e pe o chestiune de nuanta: daca e coautorat sau fiecare e autor. daca nu exista acel art. 211 alin 2 ind 1 lit a (acum am vazut pe un cod cu alin numerotate ca e 2 indice 1 si nu 3), mi-ar fi fost clar ca e vorba de coautorat.
Edit: in exemplul dat de tine, daca ii impingea celuilalt lada de bere, deja era act de executare parerea mea, nu de complicitate!
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2011
forgotten_sunrise, utilizator
Me_Isa a scris:

Cred ca raspund pentru "autorat" persoanele care savarsesc o infractiune impreuna atunci cand obligatia este personala (ca la "divulgarea secretului profesional"sau dupa unii autori "rele tratamente aplicate minorului"). In cazul infr. de talharie nu exista o obligatie personala de aceea se va retine "coautoratul" .

sunt de acord cu ce spui, Me_Isa dar nu asta era nelamurirea mea. se pare ca nu prea reusesc sa ma fac inteles. eu ma gandeam ca ar fi intr-un fel pleonasm sa spui ca au savarsit fapta potrivit 211-2ind1-a, in coautorat, din moment de respectivul articol tocmai coautoratul presupune. insa m-am gandit mai bine si de fapt nu e chiar asa cum spuneam pt ca si in situatia in care ar fi fost vorba de un autor si un complice (ceea ce nu e cazul acum), tot s-ar fi incadrat in articolul si alin respectiv pt ca "doua sau mai multe pers impreuna" nu inseamna neaparat 2 autori. :)

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)