avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Chiar fara sa verific acel subiect, mi se pare logic sa fie asa.
Tocmai de asta am propus aceasta grila, avand in vedere ceea ce spune Streteanu in acele note de curs.

Faptul ca o infractiune savarsita in minoritate nu atrage starea de recidiva, nu insemna ca nu se poate dispune anularea suspendarii pronuntata ulterior. Anularea suspendarii se poate dispune si pe alt temei si anume pe acela ca pentru infractiunea care ar determina anularea se dispune pedeapsa inchisorii cu executare.

In esenta este vorba de faptul ca imposibilitatea retinerii recidivei, nu inseamna imposibilitatea dispunerii anularii.

In notele de curs probabil ca avem o eroare de exprimare.

Multumesc pt lamurire.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iulie 2011
Patrick_, utilizator
Noi iti multumim pentru lamurire , pentru ca de fapt nu am participat la problema ridicata de tine . Personal , nu aveam nici un punct de vedere ....pentru ca stiam ca institutia anularii nu se aplica in cazul executarii cu suspendare a pedepsei , in cazul minorilor. Dar cu ajutorul tau ....si dupa ce am mai citit si alte opinii , se pare ca se aplica . =D>
nu-l acuzaţi pe F.Streteanu pt. ceea ce nu-i aparţine cu privire la posibiliattea anulării susp cond a pedepsei aplicate minorului iată cum expune autorul criticat, pe nedrept(eu nu-mi permit; este o somitate în materie penală):
" suspendarea dispusă în cazul minorului nu poate fi anulată . Într-adevăr, art.1101 alin.2 face trimitere la dispoziţii din art.81-84 şi 86, nu însă şi la art.85. Raţiunea acestei omisiuni a fost probabil aceea că în cazul minorului orice infracţiune comisă anterior se include în dispoziţiile art.38 şi nu constituie un impediment la acordarea suspendării, potrivit art.81 alin.1 lit.b). În plus, în cazul în care pentru infracţiunea nou descoperită s-a aplicat o măsură educativă sau o pedeapsă cu amenda, însuşi textul art.85 exclude anularea. Soluţia rămâne totuşi criticabilă, dat fiind că în anumite situaţii menţinerea suspendării nu îşi poate găsi nicio justificare. Aşa de pildă, dacă pentru infracţiunea nou descoperită instanţa aplică o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare, ce sens are menţinerea suspendării pentru cealaltă pedeapsă (de 2 ani închisoare, spre exemplu)? Anularea s-ar impune cu atât mai mult cu cât dacă cele două infracţiuni ar fi fost judecate împreună, pedepsele stabilite pentru acestea ar fi fost contopite. De aceea, de lege ferenda se impune modificarea textului, în sensul trimiterii şi la art.85 C.pen"
adi adi a scris:

nu-l acuzaţi pe F.Streteanu pt. ceea ce nu-i aparţine cu privire la posibiliattea anulării susp cond a pedepsei aplicate minorului iată cum expune autorul criticat, pe nedrept(eu nu-mi permit; este o somitate în materie penală):
" suspendarea dispusă în cazul minorului nu poate fi anulată . Într-adevăr, art.1101 alin.2 face trimitere la dispoziţii din art.81-84 şi 86, nu însă şi la art.85. Raţiunea acestei omisiuni a fost probabil aceea că în cazul minorului orice infracţiune comisă anterior se include în dispoziţiile art.38 şi nu constituie un impediment la acordarea suspendării, potrivit art.81 alin.1 lit.b). În plus, în cazul în care pentru infracţiunea nou descoperită s-a aplicat o măsură educativă sau o pedeapsă cu amenda, însuşi textul art.85 exclude anularea. Soluţia rămâne totuşi criticabilă, dat fiind că în anumite situaţii menţinerea suspendării nu îşi poate găsi nicio justificare. Aşa de pildă, dacă pentru infracţiunea nou descoperită instanţa aplică o pedeapsă de 5 ani închisoare cu executare, ce sens are menţinerea suspendării pentru cealaltă pedeapsă (de 2 ani închisoare, spre exemplu)? Anularea s-ar impune cu atât mai mult cu cât dacă cele două infracţiuni ar fi fost judecate împreună, pedepsele stabilite pentru acestea ar fi fost contopite. De aceea, de lege ferenda se impune modificarea textului, în sensul trimiterii şi la art.85 C.pen"

Nu-l acuza nimeni de nimic pe prof. Streteanu si cred ca intelegi gresit ce-am vrut sa spun. Opinia prof. Streteanu e ca nu se poate anula NICIUN FEL de suspendare a executarii pedepsei aplicata minorului, adica inclusiv suspendarea conditionata, in timp ce baremul INM-ului stabileste faptul ca cel putin suspendarea conditionata simpla poate fi anulata...Opinia unui profesor formator e contrazisa de restul catedrei (in afara de prof. Streteanu si M. Udroiu sunt si alti formatori la INM, nu stiati asta?)Nu tot ceea ce credeti voi ca se intampla la INM si ce auziti voi din zvonuri e asa. Exista o intreaga catedra de drept penal, precum si una de procesual penal, asa ca daca un formator e mai "faimos" nu inseamna ca opinia lui e si opinia majoritatii catedrei...Si oricum, formatorii INM, asemenea oricaror juristi veritabili, isi schimba unele opinii daca sunt convinsi de argumente contrare puternice si fundamentate pe logica. De exemplu, nu stiu daca dl. Streteanu mai sustine faptul ca suspendarea conditionata a executarii pedepsei in cazul minorului nu poate fi anulata. Notele de curs nu sunt totusi o lucrare de amploarea unui "tratat".De aceea e bine sa cititi mai multe opinii doctrinare, sa va bazati raspunsurile, in masura posibilitatilor, pe opinia majoritara.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iulie 2011
libercugetator, utilizator
mersi....l-am absolvit exact inainte de veni F.S la INM (2005) dar el se raportează pe textul de lege, pe care-l apreciază necesar a fi modificat(conform practicii judiciare) expresia folosită "Soluţia rămâne totuşi criticabilă, dat fiind că în anumite situaţii menţinerea suspendării nu îşi poate găsi nicio justificare....".urmată şi de un exemplu concludent sugerează cumva că nu se poate anula? mie nu...scuzele de rigoare

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)