avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Actiunea civila din procesul penal poate fi solutionata pe baza unei tranzactii:
a) intre partea responsabila civilmente si partea civila.
b) unei tranzactii intre reprezentantul minorului constituit parte civila si inculpat
c) intre partea responsabila civilmente si reprezentantul minorului constituit parte civila
Ultima modificare: Duminică, 3 Iulie 2011
Patrick_, utilizator
Patrick_ a scris:

Actiunea civila din procesul penal poate fi solutionata pe baza unei tranzactii:
a) intre partea responsabila civilmente si partea civila.
b) unei tranzactii intre reprezentantul minorului constituit parte civila si inculpat
c) intre partea responsabila civilmente si reprezentantul minorului constituit parte civila

Sunt curioasa de raspunsuri pentru ca intotdeauna m-am intrebat cum poate sa incheie o tranzactie reprezentantul legal al minorului , fara incuviintarea autoritatii tutelara ,deoarece potrivit regulilor de drept civil tranzactia este un act de dispozitie si valabilitatea actului este data de incheierea ei cu respectarea conditiilor in ce priveste starea de minoritate
Autoritatea tutelara trebuie sa autorizeze orice tranzactie efectuata de un minor prin reprezentant sau de acesta cu incuviintarea reprezentantului.

Nedumeririle mele sunt legate de posibilitatea incheierii une tranzactii intre partea resp civilmente si minor (prin reprezentant) sau partea civila (major), fara participarea inculpatului.
adi adi a scris:

nu...nu , m-ai înţeles greşit...am arătat anterior (probabil că nu cu acuratea necesară) că anularea poate fi dispusă şi minorilor( deci, aşa scrie şi F.S) dar pe legea actuală precizează că nu avem text şi , pe acest considerent, spune că nu se paote anula... şi chiar exemplifică şi arată că ar trebui de lege ferenda introdus special la minori instituţia anulării....(te rog uită-te pe cursul lui că trebuie să-l ai)... şi oricum prin noul cod penal legiuitorul a simţit nevoia(parcă M.U.) să arate în dispoziţiile referitioare la minor anularea, ...acum sper că m-aţi înţeles. (ca "preşedinte "nu trebuie să-ţi "ieşi din pepeni" aşa uşor ) acum e OK_

"Nu si-a iesit nimeni din pepeni" dar nici pe vechiul text nu ai dreptate. Nu stiu de ce insisti...Faptul ca iti atrag atentia ca nu ai dreptate, in mod repetat, nu inseamna "iesit din pepeni" ci repunerea legii in drepturile sale. Si aici nu sunt "presedinte", sunt un simplu jurist care isi da cu parerea. Daca am fi fost in sala de judecata, discutia asta n-am fi purtat-o sau se termina mult mai abrubt pentru ca acolo exista o solemnitate si le este indicat magistratilor sa puna punct rapid controverselor, adoptand solutia pe care o considera ei corecta... Stii de ce nu e corecta interpretarea prin extindere a art. 110 indice 1 asupra art. 110 C.pen? Simplu: deoarece cronologic vorbind art. 110 indice 1, alaturi de 86 indice 1 si urmatoarele au aparu mult mai tarziu decat art. art. 81 - 86 si 110 (ca de-aia poarta numerotarea INDICE 1, mi se pare ca au aparut la inceputul anilor 90, dar trebuie verificat). Asadar, daca 110 indice 1 cu al sau alin 2. a aparut DUPA anul de gratie 1968, e de natura evidentei ca in privinta art. 110 simplu, pana la introducerea suspendarii sub supraveghere si a normelor pentru minor s-a aplicat DREPTUL COMUN, inclusiv art.85 C.pen privind anularea suspendarii conditionate a executarii pedepselor aplicate minorilor. Astfel, intrucat cele doua forme de suspendare n-au aparut DEODATA, nu inteleg cum se poate sustine in mod logic ca trebuie aplicat prin extindere art. 110 indice 1 asupra art. 110, din moment ce legiuitorul n-a inteles sa prevada in mod expres acest lucru (unde a dorit sa faca lucrul asta a facut-o). Ubi lex non dinstinguit, nec nos..., iar in dreptul penal material interpretarea prin analogie E INTERZISA. Pe cale de consecinta, "din pepeni nu isi iese nimeni" atunci cand legea e clara.
Omorul deosebit de grav savarsit asupra unui magistrat:
a) Se va retine doar daca este savarsit in legatura cu indatoririle de servici ale victimei
b) Se poate retine chiar daca nu e savarsit in legatura cu indatoririle de servici ale victimei
c) Se va retine intotdeauna cand este savarsit in timpul serviciului victimei

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)