Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
sim05 a scris:
Adica mergi pe ideea ca dc obligatiile nu sunt executate nu poate fi introdusa actiunea pauliana?
Nu sunt sigur. Sincer sa fiu nici nu m-am gandit pana acuma la asta.
Da cred ca avand in vedere scopul actiunii pauliene ce rost ar avea daca obligatiile conventiei dintre debitor si tert nu ar fi executate.
Am putea vorbi de fraudarea creditorului?
Nu am citit nimic in legatura cu asta, deci sunt doar pure speculatii.
Chiar nu stiu.
Daca stiti vreo decizie sau vreun autor care sa trateze subiectul, sunteti invitati . :)
Da , Sim ....am avut in vedere urmatorul exemplu , intalnit des in practica. Debitorul creditorului chirografar isi vinde bunurile la un pret sub pretul pietii , pentru a evita executarea silita . Nu cred ca in aceasta situatie ( cand prejudiciul pt .chirografar rezulta din preturile stabilite in contract ) , creditorul chirografar asteapta executarea , respectiv bunurile sa treaca efectiv in patrimoniul tertului , ci va face actiune pauliana , dovedind atat frauda debitorului sau , cat si a tertului.Prin actiune evident ca se va desfiinta actul juridic .
lucutel a scris:
Eu sustin ca in cazul actiunii in rezolutiune , nu se poate cere fara ca macar o parte sa-si fi executat obligatia
isis, citez din memorie cu aproximatie( barsan/pop nu stiu care exact). cand ajung acasa merg direct la carte.
rezolutiounea poate fi ceruta numai de partea care a executat sau care se declara gata sa execute contractul
Da , Lucutel , am verificat ,,,,,asa este Statescu , Barsan.
Prin urmare putem trage o concluzie . La grila aceea c) nu era corect pentru ca atat actiunea in rezolutiune cat si actiunea pauliana poate fi introdusa , cand nici una din parti nu si-a executat obligatia. Am nimerit-o numai in cazul actiunii pauliene :D . Dar acum vazand ce spun cei doi autori , inseamna ca este posibil. Desi mai trebuie sa gasesc si rationamentul :D
Da , Sim ....am avut in vedere urmatorul exemplu , intalnit des in practica. Debitorul creditorului chirografar isi vinde bunurile la un pret sub pretul pietii , pentru a evita executarea silita . Nu cred ca in aceasta situatie ( cand prejudiciul pt .chirografar rezulta din preturile stabilite in contract ) , creditorul chirografar asteapta executarea , respectiv bunurile sa treaca efectiv in patrimoniul tertului , ci va face actiune pauliana , dovedind atat frauda debitorului sau , cat si a tertului.Prin actiune evident ca se va desfiinta actul juridic .