Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
formulare "vreun element" - eu inteleg oricare ...de aia nu as lua buna varianta ...
patrick_daca te raportezi la B ind 1 "in personam" nu inseamna ca te raportezi la autor...daca te raportezi la autor... si conteaza persoana lui...cum ii dam clasare?
artax a scris:
Pentru a se retine existenta instigarii:
a.nu prezinta importanta foma de vinovatie cu care a fost efectuata activitatea de determinare;
b. este intotdeauna necesar ca persoana instigata sa fi trecut la savarsirea faptei prevazute de legea penala;
c. nu prezinta, in niciun caz , importanta calitatea personala a persoanei instigate.
Complicitatea anterioara neurmata de executare:
a. nu se pedepseste;
b. se pedepseste la fel ca instigarea neurmata de executare;
c. se sanctioneaza cu o pedeapsa cuprinsa intre minimul general si minimul special prevazut de lege pentru infractiune.
Din cate retin sunt grile din Udroiu si raspunsurile date de el nu prea coincid cu ceea ce am invatat noi ;)
Prima grila e destul de interesanta. Prin eliminare ar rezulta ca varianta corecta este b).
Am mai dezbatut problema instigarii neurmate de executare. Si nu e foarte clar daca cel instigat trebuie sa treaca la executare, savarsind chiar o tentativa nepedepsibila sau nu e nevoie nici macar de atat. Daca e sa ne luam dupa definitia acestui gen de isntigare am putea sa spunem ca nu e nevoie ca persoana instigata sa treaca la savarsirea faptei prin nici un act. Dar in acest caz de unde mai stie cineva ca acea peroana a fost sau nu instigata?
Dupa parerea mea, instigarea neurmata de executare ar trebui sa presupauna cel putin o tentativa nepedepsibila, deci cred ca e corecta varianata b).
La grila a doua varianata corecta e a), indiferent de ce spune U. (cred ca greseala de tipar, pt ca el parca spune ca varianta corecta e c - ceea ce nu are nici un sens).