avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cum il salvam pe Pristanda?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cum il salvam pe Pristanda?

Toata lumea il stie pe Ghita. Care Ghita? Ei ... cum "care Ghita?" Ce, va faceti ca nu-l stiti? Pristanda! Ghita Pristanda, jandarmul orasului. Vedeti ca-l stiti!
Pristanda e atat de popular incat nici n-a deschis bine gura si lumea incepe sa rada. Insa grija lui pentru "famelia"compusa din "paispce" suflete pentru care fura, minte si-si incovoaie slugarnic spinarea e atat de etern-omeneasca si impresionanta.
Pristanda nu m-a facut niciodata sa rad. Pristanda e mincinos si las pentru ca nu poate trai altfel. Daca nu s-ar purta asa ar fi aruncat pe drumuri impreuna cu cele "paispce" suflete"de care are grija.
Nu-i asa caacum nu va mai vine sa radeti de Ghita? Cuvintele acestea despre Pristanda nu sunt ale mele ci ale d-lui George Toparceanu iar dilema lui Pristanda e una la fel de etern omeneasca: "Cinstea sau Famelia". Si trebuie sa recunoasteti ca Pristanda e om atunci cand alege sa tina la "famelia" sa in detrimentul cinstei.
Tipatescu este odios, misel si profund necinstit insa de Stefan Tipatescu nimeni nu rade. La Tipatescu lustrul manierelor ii acopera fondul de necinste si este singurul personaj din Scrisoarea pierduta care-si poate da seama de situatie.
Cu toate acestea, veti auzi infinit mai des pe unii zicand depreciativ despre cineva ca "are apucaturi de Pristanda", fara sa auziti ca satrapii locali, care sunt destui si astazi, dupa cum erau si acum 140 de ani, sunt invinuti ca se poarta ca Tipatescu. Tipatescu nu e chinuit de vreo dilema.
Il vedem pe Ghita peste tot si-l condamnam fara sa facem nimic pentru a-l ajuta pe Ghita Pristanda sa-si indrepte spinarea si sa zica: "Nu, coane Fanica, nu mai ascult de porunca matale decat daca e curat legala".

Cum il salvam oare pe Ghita, cum il eliberam de dilema lui chinuitoare?

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 02:51, 18 Iulie 2011
cu ce drept ii cerem lui Ghita sa fie cinstit?


Pristanda este bratul legii, bineinteles ca legea i se aplica si lui (societatea trebuie sa judece si chiar cu extrema duritate pe cei care participa in judecarea altora). Chiar daca vorbim de eventuali Pristanda in privat, angajatul care fura din firma plangandu-se ca seful il abuzeaza si leafa e mica nu merita nici macar leafa aceea mica.

cum il aparam pe Ghita daca se hotaraste sa devina cinstit?


Aiasta Maria Ta, nu se poate, vorba lui L. Catargiu. S-a tot vorbit din 90 incoace de schimbarea mentalitatilor. Si rezultatele se lasa asteptate, mentalitatile se schimba cum spunea cineva doar prin schimbarea generatiilor
:)


PS. Nu inteleg cum il poti blama pe Tipatescu pentru imoralitatea lui Pristanda. Ca reprezinta statul care nu-i da leafa mare? Dar asta 1. nu e vina lui Tipatescu, 2. Daca cinstea cuiva sta in leafa, atunci pretul cinstei va creste la infinit. Sau ca il lase sa fure? :-/

PPS. Dincolo de nemultumirea generica fata de politicieni, Tipatescu e totusi singurul personaj dispus sa sacrifice tot pentru dragoste (ii propune lui Zoe sa fuga), e destul de nobil si arata ca si el are dileme. Nu ma asteptam sa mai comentez vreodata personajele din Caragiale
=D>
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
eumarian, utilizator
Ghita se va ploconi in fatza unuia cu mai multa ”putere” decat el. Partea rea nu e (neaparat) aceasta... Partea rea este ca Ghita se va transforma fara jena in Tipatescu atunci cand i se ofera (sau se iveste) prima ocazie... (Si) din acest motiv nu-l putem apara... Lui ii place ceea ce face, asa cum face... :(

:oops:
u.b.i.k. a scris:
dilema lui Pristanda e una la fel de etern omeneasca: "Cinstea sau Famelia".
dar
havera a scris:
Si mai zic o data: unde nu e cinste nu e vorba despre Ghita al nostru

In acest caz... despre care Ghita-i vorba-n topic?!


u.b.i.k. a scris:
cum il aparam pe Ghita daca se hotaraste sa devina cinstit?

Pe X, pe Y etc – care sunt cinstiti - cine ii apara?!

O poveste lunga povestita foarte pe scurt: un hot, dupa ce-si executa pedeapsa, se hotaraste (lasandu-se convins de unii si de altii) sa devina cetatean cinstit... Se angajeaza (ajutat, evident) si lucreaza din greu intr-o vopsitorie... Angajatorul si ceilalti angajati il trateaza urat; gaborii ii navalesc in casa ori de cate ori are loc vreun furt ”in stilul lui” – il cheama la sectie inclusiv in timpul programului de munca.... Fostul hot suporta un an... suporta inca un an... Dar cand deja angajatorul il pune la munci din ce in ce mai grele – pentru care nu e calificat – cand gaborii il ”iau la misto” spunandu-i ca acum ”lucreaza sub acoperire”... fostul hot devine... din nou hot, cu o "calificare" mai inalta – si fura masini, ”la comanda”, si o duce bine, ungand ”rotitele”. Nimeni nu-i mai navaleste azi in casa.
Morala? Cititi primele randuri...
eumarian a scris:

Pristanda e in definitiv corupt El nu se supune autoritatii din slugarnicie, ci slugarnicia este contra-prestatia sa in pactul prin care e lasat sa deturneze fonduri publice. Pristanda astfel incalca de zor legea in interes propriu, greu de salvat asa ceva.

In definitiv, slugarnicia din interes propriu e unul dintre cele mai periculoase comportamente publice, din moment ce sapa la radacina valorilor democratice (responsabilitatea autoritatii fata de cetateni, principiul meritocratiei, transparenta deciziilor samd). Pristanda ar trebui dat afara;)


Asa cum am mai spus: Slugarnicia este mama tuturor relelor noastre!

Mi-am adus aminte ce imi spunea cateodata profesorul de limba romana in liceu: Nu zic ca nu ai dreptate, dar nu vrei sa comentam totusi pe text? Ca asa am facut si cand am postat mai-nainte: m-am apucat sa spun cum ar putea fi salvat Ghita (asa cum il inteleg eu, ca o categorie sociala, bugetar sau angajat al unui ciocoi mai nou) si l-am ignorat pe Pristanda cel care sterpeleste din steaguri :)

Am gresit din cauza titlului, este Cum il salvam pe Pristanda? si nu Cum scapam de Pristanda? si a urmatorului paragraf:
Pristanda nu m-a facut niciodata sa rad. Pristanda e mincinos si las pentru ca nu poate trai altfel. Daca nu s-ar purta asa ar fi aruncat pe drumuri impreuna cu cele "paispce" suflete"de care are grija.

M-am gandit doar la Ghita contemporanul nostru, mincinos, las si obedient ca sa-si pastreze slujba, la Ghita cel care nu e seful nimanui.

better a scris:

Slugarnicia este mama tuturor relelor noastre!



Eu stiu cine este tatal slugarniciei. Este cine a spus ca e mai bine sa... servesti la un licurici mai mare decat la mai multi licurici mai mici. Iar de la el in jos, avem asa: Pristanda al lui, care devine Tipatescu pentru urmatorul Pristanda, care la randul lui este Tipatescu pentru altii si tot asa, pana cand sirul ajunge la portar sau doamna care face curatenie.
Consider ca Pristanda cel contemporan cu noi e creatia lui Tipatescu. Increngaturii infranjurate Tipatescu-Pristanda luati cate 2 nu-i vad capatul de la -infinit. Ca ala de sus e evident pentru toata lumea.
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
ContSters196669, utilizator
Tipic Caragialian - "Ghita" de la Dalles


"Eu sunt pusă de ei, cu spectacolul ăsta m-aţi terminat"


În timp ce Iustina Cornel susţine că a decis ca piesa de teatru "Blonda, chiorul şi piticul" să fie scoasă din repertoriu din raţiuni strict economice, pentru că la premieră se vânduseră doar 13 bilete, regizorul şi autorul piesei, ªtefanis Lupu, afirmă că de fapt aceasta a fost deranjată de titlul şi de aşa-zisa asemănare a unuia dintre actori cu preşedintele Traian Băsescu, motiv pentru care ar fi condiţionat jucarea piesei la Dalles de schimbarea numelui spectacolului şi de înlocuirea respectivului artist, iar asta chiar înainte de premiera din 14 mai.

"Eu sunt pusă de ei, cu spectacolul ăsta m-aţi terminat", susţine regizorul că i-ar fi zis atunci directoarea.

[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
shishiza, utilizator

Alte discuții în legătură

Avem in romania politicieni de profesie? acei politicieni instruiti in ale politicii pe la scolile de profil. ContSters125171 ContSters125171 Daca ne uitam la foarte multi concetateni implicati in politica, indeosebi la nivel inalt, vedem ca in C.V.-ul lor, la rubrica specializare, avem directori, ... (vezi toată discuția)
Sediul otv vasi49 vasi49 la noul sediu OTV are loc un concert in cinstea eliberarii lui DAN DIACONESCU.ce parere aveti? (vezi toată discuția)
Defaimare si acuzatie de furt CristinaMaia3 CristinaMaia3 Am lucrat la un supermarket din oras pana acum doua saptamani. La angajare, seful de magazin mi-a propus ca ma angajeaza daca accept sa fur bani din vanzari cu ... (vezi toată discuția)