avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
bobian a scris:

E absorbit in omor. Daca stii ca actele tale de executare, care pot fi retinute pana la un anumit punct in lipsire de libertate, vor duce la moartea victimei, fie acceptata de tine (intentie indirecta), fie urmarita (intentie directa) atunci tu raspunzi pentru omor.

Exemplul tau e omor, plain and simple. Daca moare raspunzi pentru asta. Daca nu moare raspunzi doar pentru lipsire sau tentiva de omor, depijnde de alte imprejurari. Nu ai cum sa raspunzi pentru tentativa la o infractiune praeterintentionata.

Chiar asta era ideea, moartea victimei intervine din culpa, facand un atac de cord. Nu ai cum sa urmaresti sau sa accepti ca legand pe cineva de un picior de copac va deceda.. Iar ca sa fie omor sau tentativa de omor trebuie sa existe intentia de a ucide..
Sunt unele infractiuni praeterintentionate la care este posibila tentativa.
ok. M-am mai uitat si prin Udroiu. Scrie mic la pagina 31 in josul paginii ca e posib si la unele infra complexe. DAR, daca dai la pagina 265, tot Udroiu spune ca nu e posibila la lipsirea de libertate daca fapta a avut ca urmare praeterintentionata moartea victimei. PUNCT.
Acuma daca este sa punem la indoiala parerea lui udroiu, eu nu sunt de acord cu el. Rezultatul socialmente periculos, moartea victimei, daca se produce din culpa, nu vad cum poti tu sa comiti o tentativa, chiar si la acele infractiuni praeterintentionate care spune Udroiu ca au si tentiva.
adrianicet a scris:

bobian a scris:

E absorbit in omor. Daca stii ca actele tale de executare, care pot fi retinute pana la un anumit punct in lipsire de libertate, vor duce la moartea victimei, fie acceptata de tine (intentie indirecta), fie urmarita (intentie directa) atunci tu raspunzi pentru omor.

Exemplul tau e omor, plain and simple. Daca moare raspunzi pentru asta. Daca nu moare raspunzi doar pentru lipsire sau tentiva de omor, depijnde de alte imprejurari. Nu ai cum sa raspunzi pentru tentativa la o infractiune praeterintentionata.

Chiar asta era ideea, moartea victimei intervine din culpa, facand un atac de cord. Nu ai cum sa urmaresti sau sa accepti ca legand pe cineva de un picior de copac va deceda.. Iar ca sa fie omor sau tentativa de omor trebuie sa existe intentia de a ucide..
Sunt unele infractiuni praeterintentionate la care este posibila tentativa.

Adrian, teoria posibilitatii tentativei la o infractiune preterintentionata, a mai fost discutata, insa are in vedere DOAR situatia cand in continutul COMPLEX a infractiunii preterintentionate, o actiune ( cea principala ) ramane in faza tentativei. Vezi cazul infractiunii complexe de viol urmata de moartea victimei, cand actiunea DOAR actiunea de viol ramane in faza tentativei, dar rezultatul este moartea victimei. Violul din infractiunea complexa este savarsit cu intentie, si prin urmare este posibila tentativa. Dar per ansamblu, la toata infractiunea complexa preterintentionata nu poti avea tentativa. De aceea la exemplul dat de mine, desi se accepta ca violul a ramas in faza tentativei, si doar el, INCADRAREA juridica a faptei va fi pentru TOATA fapta la art. 197 alin 3, si nu art.20 raportat la art.197 alin 3.
La exemplul tau cu spanzurarea de copac, incadrarea va fi data in functie de ce rezultat ai urmarit. Daca ai urmarit numai vatamarea si ala moare din culpa, ai lovituri cauzatoare de moarte, pentru ca intre actiunea ta violenta si atacul de cord este o legatura. Daca ai urmarit sau macar ai acceptat, moartea aluia.. e clar, si lipsirea de libertate ,de la care s-a plecat in discutie este absorbita in infractiuenea de omor, cum de altfel e absorbita si in prima situatie a actelor de violenta.
Daca insa l-ai inchis intr-o camera urmarind sa il lipsesti de libertate, fara sa exerciti violente, si intervine moartea aluia prin atac de cord, pentru ca atunci i-a sosit ceasul, si se face dovada ca stresul provocat de lipsirea de libertate nu a avut nici o legatura cu fapta, atunci ai doar lipsire de libertate. Daca insa se dovedeste o legatura intre lipsire de libertate si moartea aluia , atunci ai lipsire de libertate in forma agravata. Eu cam asa le stiu

Da asa suna normal. Nu m-am gandit nici eu la varianta cu lovituri cauzatoare de moarte daca face ala atac de cord. Dar cam asa e.

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)