avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
xyzt a scris:

Isi cumpara cineva asa ceva? O fi bune?

[ link extern ]

Cred ca sunt bune pt recapitulare.
Acceptarea poate fi si tacita , de unde se poate trage concluzia ca , inscrisul nu ar fi cerut ad validitatem , forma ad validitatem e incompatibila cu manifestarea tacita de vointa , cred ca e cerut pt dovada , iar sanctiunea o fi imposibilitatea dovedirii lui , decat in anumite conditii speciale , ma gandesc .......:)
In cazul cand paratul arata titularul dreptului dupa prima zi de infatisare ce se intampla? Se respinge? Se judeca separat? Se pot judeca impreuna daca reclamantul isi da acordul?
xyzt a scris:

In carte scrie ca acceptarea expresa a mostenirii trebuie facuta prin inscris autentic sau sub semnatura privata, fara insa a preciza daca e cerut ad validitatem sau nu. Sa inteleg de aici ca inscrisurile cerute nu sunt prevazute ad validitatem?

Si daca da, care ar fi sanctiunea nerespectarii formei? Nulitatea relativa?

Ad validitatem inseamna ca nerespectarea acelei forme se sanctioneaza cu nulitate absoluta.
Forma ceruta in cazul cand legea impune o astfel de forma ad validitatem poate fi autentica sau nu.

Deci, ad validitatem nu inseamna neaparat o forma autentica ci inseamna doar respectarea unor conditii impuse de lege ale formei inscrisului, iar in cazul in care nu se specifica prin lege obligativitatea indeplinirii unei conditii ad validitatem inseamna ca forma inscrisului respectiv poate fi oricare.
xyzt a scris:

Acceptarea expresa a mostenirii:

a) este un act solemn
b) este un act formal, putand fi incheiat in forma autentica sau sub semnatura privata
c) trebuie sa imbrace forma unui inscris sub semnatura privata, scris, datat si semnat de mana succesibilului

Raspuns corect - b). De ce nu e si a)?

In carte scrie ca acceptarea expresa a mostenirii trebuie facuta prin inscris autentic sau sub semnatura privata, fara insa a preciza daca e cerut ad validitatem sau nu. Sa inteleg de aici ca inscrisurile cerute nu sunt prevazute ad validitatem?

Si daca da, care ar fi sanctiunea nerespectarii formei? Nulitatea relativa?

Nu am citit acest capitol, acum m-am documenat. :)
Ideea e ca legiuitorul a vrut sa inlature acceptarea orala. Nici nu cred ca e vb despre nulitate, ci despre faptul ca nu poti proba acceptarea in lipsa unui inscris, acceptarea pura si simpla fiind un act juridic consensual. Parerea mea.

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)