Reges-Online: Operațiuni esențiale și situații speciale. Ghid practic pentru o gestionare corectă și eficientă a registrului. Vezi agenda evenimentului și participă →
In cursul judecatii penale, dosarul cauzei:
a. este intotdeauna public
b. poate fi nepublic, cu privire la anumite acte
c. poate fi consultat de orice persoana interesata
ionel_ududec a scris:
Ice Hellene a scris:
Eu nu inteleg de ce au dat o astfel de grila din moment ce sunt mai multe pareri in doctrina, legea nu prevede expres ce inseamna "inarmata" si nu avem nici macar un RIL care sa stabileasca solutia. O sa facem ala-bala-portocala, parerea carui autor ar fi mai potrivita? :confused:
pentru o mai buna intelegere a termenului "inarmat", trebuie facuta o diferenta fata de agravantele de la furt si talharie "avand asupra sa" (la talharie include si tinutul la vedere sau folosirea efectiva). Dupa parerea mea "inarmat" presupane ca arma sa fie la vedere. La grila de mai sus, consider ca raspunsul corect este b, intrucat autorul poate patrunde, de ex. in locuinta, cu iataganul in mana, fara sa fie vazut de partea vatamata = art. 192 al. 2 C.p.
Despre aceasta diferenta a fost intrebat un candidat de la concusul pentru functia de jude la ICCJ.
Deci, ideea ar fi ca arma tb sa fie la vedere si nu neaparat vazuta de persoana vatamata. Incep sa inteleg situatia, desi e mai greu de imaginat. Poate avea un cutit in mana (la vedere, deci inarmat) si victima sa n-o vada (de spaima, aflata in stare de soc sa nu mai dea atentie detaliilor). Cred...
vultur1 a scris:
In cursul judecatii penale, dosarul cauzei:
a. este intotdeauna public
b. poate fi nepublic, cu privire la anumite acte
c. poate fi consultat de orice persoana interesata
Nici eu nu prea am inteles grila asta, tot b) am ales prin eliminare. Udroiu asta si ideile lui... :)
Posibilitatea scoaterii din proces a paratului este un efect specific al cererii de chemare in judecata a altor persoane? (Boroi & Raducan)
In cazul cererii de aratare a titularului dreptului:
A tertul aratat ca titular al dreptului care se infatiseaza si recunoaste sustinerile paratului va lua locul paratului, acesta din urma fiind scos din judecata, daca reclamantul consimte;
B tertul care se infatiseaza, dar tagaduieste sustinerile paratului dobandeste calitatea de intervenient in interes propriu;
C tertul legal citat, dar care nu se infatiseaza dobandeste calitatea de intervenient accesoriu;