Schimbam ceva cu ce?
Aceasta este marea intrebare...
Se poate revizui constitutia si sa se treaca la monarhie.Ramane de vazut insa ce se va vota in caz de referendum...
Apoi, daca vor exista noi proteste deoarece nu ne place monarhia se poate reveni la vechea forma de organizare...
Sunt persoane care nu agreaza monarhia , mai ales in actuala componenta.
Fac parte dintre acestea si am aratat anterior si de ce , iar istoria si faptele imi dau dreptate
Cred intr-o republica parlamentara , fara a fi nevoiti numai ca sa facem pe plac unora sa acceptam monarhia , pe care in alta componenta , poate as acceptat-o.
Pe de alta parte , monarhia , asa cum am aratat nu poate schimba clasa politica , care in aceiasi componenta ar trebui sa formeze un guvern nou.
Daca schimbam doar "titlul" povestii , "continutul" ramane acelasi.
Eu cred ca tot monarhia este cea mai indicata sa salveze Romania. Avem nevoie de cineva care a fost educat sa fie conducator. Cred ca regele Mihai este ca o legenda, si daca am avea un pic de diplomatie, ar trebui sa profitam de asta.
Mai intai titlul: De ce nu s-ar trece la moharhie? Vis a vis de nemultumiri si protestele de la Piata Universitatii si Piata Unirii...
Cei care-au iesit acum in strada nu striga "traiasca regele", ci "jos Basescu". Asa ca nu vad nici o legatura intre trecerea la monarhie si protestele din toata tara.
Dar daca vrea cineva monarhie, are posibilitatea sa iasa in strada, sa strige acest lucru, sa organizeze manifestatii...
Poate unii vor un imparat (parca-s vreo doi in Romania).
Acum cativa ani era unul Sachelariu pe la Bacau care se visa voievod si se compara cu Stefan cel Mare si nu glumea deloc, el chiar se credea voievod.:duh:
Iar mai proaspat, anul trecut, poate mai voalat se anunta o lupta la tronul Moldovei (asazisa zona de dezvoltare nord est) intre alti doi grei: Simirad si Flutur.:fight:
Sigur ca asa putem ajunge usor in feudalism si la un pas de sclavagism.
Amintiti-va ca si-n '89 s-a iesit in strada si s-a inlocuit puterea de atunci, fara a se cere reinstaurarea monarhiei. Si eu cred ca a fost firesc sa se inlocuiasca acel regim (fara a fi deacord cu metoda aleasa de artizanii revolutiei sangeroase). A fost, in general, un progres pentru Romania, o eliberare pentru romani.
De ce nu s-ar putea face si-acum schimbarea puterii!?
Afirmatia ca tarile in care acum este monarhie s-ar descurca mai bine decat ceilalti, este adevarata daca o sa comparam o monarhie din Europa si o republica din Africa.
Altfel, daca o sa comparam monarhiile din Europa cu republicile Germania, Franta, Italia, Austria... mi se pare ca adesea se descurca mai bine republicile sau oricum nu aceasta face diferenta.
Iar celelalte valori sau parametri: democratia, respectul fata de om, drepturile omului, accesul la educatie, nivelul de trai, sanatatea populatiei, dezvoltarea economica..., chiar nu se diferentiaza deloc in Europa occidentala, datorita monarhiei sau republicii.
Asadar nu prea conteaza forma, ci continutul, punerea in practica a politicilor.
S-a vorbit mai sus ca la noi se fura, se fura la nivel inalt si-aceasta este prioritatea declarata de putere in ultimii ani: Nu fura! Puterea nu suporta concurenta!
Mie imi pare aiurea ca striga jos Basescu cand de fapt au o problema cu guvernul...
Nu avem presedinte care sa aiba credibilitate internatioana si nici nu cred ca vom avea...
De aceea degeaba jos Basescu daca nu va fi nimeni...
Adica nu se va schimba nimic.Aceasta este problema.
Poate ca monarhia ar fi singura varianta viabila pentru Romania deoarece anumite persoane nu vor avea interesul de a se balaci in mocirla politica actuala si sa se faca tot felul de jocuri si de aranjamente...
Am scapa si de costurile pentru alegerile pentru presedinte.Se face un referendum si apoi se va alege doar in parlament.Evident...daca va iesi ceva la referendum...
Apropos, daca Ceausescu nu ar fi fost impuscat probabil ca ar fi fost ales presedinte in anul 2000...si astazi ar fi fost aceeasi situatie...dar nu ca ar mai fi fost presedinte Ceausescu...
Mie nu mi se pare aiurea ca striga Jos Basescu! .
Basescu = Guvernul in mintea oamenilor, pentru ca s-a comportat exact asa cum ne-a anuntat ca va fi inca de cand era in campania electorala pentru al doilea mandat: un presedinte-jucator.
Si atata s-a jucat pana era sa ne faca praf.
Faptul ca acum exista posibilitatea sa intre in parlament un partid nou-nout care prinde (cel putin asa spun sondajele, toate, indiferent de cine sau la comanda cui sunt facute) la o parte insemnata din populatie cu promisiuni absolut tampite, cred ca se explica prin lehamitea generala exprimata prin intrebarea ''Si daca vin altii crezi ca fac altceva?''
Nu suntem pregatiti absolut deloc sa revenim la monarhie, suntem mult prea salbaticiti de ce ne-a facut istoria si de ce ne-am facut noi insine. Cand au ales altii pentru noi ne-au trantit la picioarele lor, cand am ales noi ne-am trantit singuri.
Ca tara sa ajunga sa fie reprezentata de rege trebuia sa fim crescuti in cultul simbolurilor, ceea ce nu este din pacate cazul nostru.
Iar de condus tot politicienii ar conduce - in ei cine naiba mai crede?