avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

De ce nu s-ar trece la monarhie? Vis a vis de nemultumiri si protestele de la Piata Universitatii si Piata Unirii...

Schimbam ceva cu ce?
Aceasta este marea intrebare...

Se poate revizui constitutia si sa se treaca la monarhie.Ramane de vazut insa ce se va vota in caz de referendum...
Apoi, daca vor exista noi proteste deoarece nu ne place monarhia se poate reveni la vechea forma de organizare...

Cred ca fiecare are dreptul sa viseze , dar toata lumea trebuie sa fie constienta ca fostul monarh nu este si nu poate fi iubit de romani.
Istoria reala sau cea distorsionata de comunisti nu ii ofera popularitate si pretuire in randul maselor si nicaieri in istorie nu a existat un rege care sa garanteze o viata mai buna pentru "supusii" sai.
Predecesorii sai din familia de Hohenzolern au reprezentat ceva pentru istoria moderna si vorbim despre Carol I sau despre Ferdinand .
El ca persoana , este departe de anvergura acestora din punct de vedere al personalitatii si al reprezentativitatii , din punct de vedere al propriilor realizari.
Eu personal , cu tot respectul pentru cei care au alta parere , cred ca puterea nu este un "dar de la Dumnezeu" care se mosteneste pe cale ereditara , de asemeni cred ca actuala familie regala , nu poate reprezenta niciodata decat pentru niste persoane, de fapt foarte putine , care mai cred in aceasta idee si care din punctul meu de vedere , indiferent de convingeri , merita respect.
De asemeni cred ca familia regala in "actuala componenta" nu poate reprezenta ce nu reprezinta politicienii blamati de astazi si nu poate oferi "garantii" romanilor , decat in legatura cu simpatiile altor monarhii.
Daca unii au studiat la scoli inalte , au tinuta sau au "sange albastru" , de multe ori atat de "diluat" sau daca li se scrie un discurs , care pare formidabil la citire si la ascultare , dar care nu le poate apartine niciodata din punct de vedere ideatic , nu cred ca simpla imagine , mai mult sau mai putin distorsionata intre aparenta si ideatica este suficienta pentru a conduce un stat.
De asemeni cred , ca fostul suveran nu poate avea autoritatea morala sa revina pe tron , iar aici , consider ca el si cei din jurul sau , cu interese mai mari sau mai mici , ar trebui sa analizeze si realizeze aceasta sau cel putin desuetudinea in care se gasesc.
Din nou , imi pare rau daca am exprimat idei care nu convin si din nou , ma vag obligat sa revin asupra componentei neschimbate a clasei politice( reportat la cea contestata astazi mai in toate localitatile tarii) cu care ar avea de "lucrat" un eventual viitor suveran.

[Mesaj editat - calificative injurioase. Acestea nu pot fi si nu vor fi argumente intr-o discutie pe acest forum, indiferent despre cine sau despre ce se discuta.]
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Eu zic ca toata lumea merita respect! Inclusiv fostul suveran fara autoritate morala, fostii presedinti si actualul presedinte, pentru ca respectandu I pe altii te respecti pe tine!
Normal, orice presedinte sau fost presedinte merita respect.
Tot asa si fostii suverani...

Dupa parerea mea nu faptul ca romanii il iubesc sau nu pe rege ar trebui sa conteze, ci faptul ca nu avem pe cine sa iubim in viitor...
Ae trebui gasita o solutie care sa reabiliteze si imaginea Romaniei.
Daca ar fi sa fie comparat regele cu Sarcozi, regele ar cam fi superior...Se pot face si alte comparatii la acelasi nivel...
Daca punem o alta persoana care va iesi presedinte intr-o astfel de comparatie va iesi inferior...
Fie ca nu place sau nu, ar fi o solutie viabila pentru Romania...
Mie nu imi place deloc cand presedintii romani nu sunt bagati in seama de nimeni pe la reuniunile internationale atunci cand nu Romania este gazda...
Pentru imaginea externa ar conta foarte mult o schimbare substantiala...
Ar fi o alternativa viabila in alte conditii ! Se pare ca acum nu e momentul....Si daca nu e momentul acum...atunci cand?! Cred ca este un cerc vicios...si de gena balcanica.....
Cineva spunea mai sus ca i se pare "aiurea ca striga jos Basescu cand de fapt au o problema cu guvernul..."
Iar mie mi se pare firesc sa se vrea suspendarea presedintelui pentru ca, parctic, Basescu coordoneaza guvernul si nu primul -ministru. Pot merge si mai departe spunand ca acelasi om conduce PD-ul si UNPR-ul, partide ce conteaza doar ca numar de parlamentari ce trebuie sa voteze asa cum li se dicteaza de presedinte.
Tot presedintele i-a adus in coalitie si la guvernare pe cei de la UDMR. Ati uitat de negocierile ce au avut loc imediat dupa ultimele alegeri? Cine a fost artizanul? Presedintele!
Cine a iesit la TV si-a spus ca a hotarat scaderae salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%?
Ati uitat? Presedintele si nu prim-ministru. Si aceasta hotarare a fost luata fara a se discuta in Parlament, in coalitia de la guvernare sau macar in guvern. Asadar tot presedintele.

Eu personal sunt pentru monarhie. Dar nu este posibil sa se organizeze un referendum pe aceasta tema. Iar cine nu ma crede, poate sa incerce si se va convinge.
Apoi, daca presupunem totusi ca s-ar organiza un asemenea referendum, indiferent de catre cine, majoritatea populatiei ar fi impotriva reinstaurarii monarhiei. Un procent cat de cat de citi ca cifra (adica asa cu doua cifre, 10-15% dar nu mai mult) ar putea rezulta daca acest referendum ar fi organizat de PNL si cea a mai ramas din PNT. Daca, tot teoretic, ar fi organizat din initiativa presedintelui Basescu, ar fi un mare pacat pentru pierderea de timp, de costuri, de imagine a monarhiei..., pentru ca procentul celor care ar dori monarhia ar fi atat de mic ca nu ar fi vizibil decat cu lupa. Si-asta evidentiaza inca odata "meritele" actualului presedinte.
Dar ca sa traga de timp si sa ramana inca o perioada in functie, eu cred ca este in stare sa organizeze acest referendum ce ne va costa din toate punctele de vedere.
Atentie la ce va doriti ca s-ar putea sa vi se indeplineasca! Referendum organizat de actuala putere pe banii nostri.

Alte discuții în legătură

Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)