Am fost dat în judecată de Asociaţia de Proprietari, a câştigat asociaţia, iar în hotărârea judecătorească scrie că trebuie să achit 22.119 RON, din care 21.534,4 cote întreţinere şi 584,60 RON penalităţi întârziere ([ link extern ] ?
Eu nu la asta mă refer; chiar e atât de greu de înţeles??? Eu aveam în noiembrie 2012 suma 27.000 la întreţinere. Aia e luna în care am plătit. Nu trebuie să-mi scadă ce am plătit din total? Am plătit 21.500 conform hotărârii. Nu ar fi trebuit să mai am 5.500? Aveam 13.900 penalităţi. Am plătit 500. Nu trebuia să mai am 13.400. Am plătit 3.000 cheltuieli de judecată. Nu trebuia să le scadă din cotele de întreţinere, unde le adunase? 5.500 - 3.000 = 2.500, nu-i aşa? Nu trebuia să mai am 2.500 la întreţinere şi 13.400 penalităţi? Adică, nu trebuie să scadă întreţinerea din întreţinere şi penalităţile din penalităţi? Greu mai înţelegeţi!!!
Trebuia sa cereti chitanta pe ceea ce veti plati conform hotararii judecatoresti si sa va lamuriti pe restul sumelor.
Acum este prea complicat ca sa va mai lamuriti.
Este posibil sa aveti cumva dreptate dar nu prea mai conteaza din moment ce ati platit la gramada...
Banuiesc bine ca indignarea dumneavoastra e generata de faptul ca, daca suma majoritara vi se scadea din cheltuieli, nu din dobanda, ati fi beneficiat de micsorarea bazei din care se calculeaza dobanda, dumneavoastra bazandu-va pe faptul ca nu se calculeaza dobanda pe suma reprezentand dobanda, ci doar pe suma reprezentand cheltuieli?
Reactia dumneavoastra sugereaza ca nu aveti de gand sa platiti restul cheltuielilor.
Administratorul a procedat corect. Prin plată se sting prima dată penalitățile și apoi datoria principală. Vedeți art. 1.509 alin. 2 Cod civil:
„Imputatia legala Art. 1.509
(2) In toate cazurile, plata se va imputa mai intai asupra cheltuielilor de judecata si
executare, apoi asupra ratelor, dobanzilor si penalitatilor, in ordinea cronologica a
scadentei acestora, si, in final, asupra capitalului, daca partile nu convin altfel.”
Cotele de intretinere nu sunt "capital", ci "rate" la niste cheltuieli facute (consumuri de utilitati).
In "capital" ar intra fondul de rulment si fondul de reparatii.