avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Încãlcarea unui ordin judecãtoresc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Încãlcarea unui ordin judecãtoresc

Am fost dat în judecată de Asociaţia de Proprietari, a câştigat asociaţia, iar în hotărârea judecătorească scrie că trebuie să achit 22.119 RON, din care 21.534,4 cote întreţinere şi 584,60 RON penalităţi întârziere ([ link extern ] ?
Cel mai recent răspuns: CiprianBirtea , utilizator 22:16, 6 Martie 2024
E vorba că „penalitățile” aferente „cotelor de întreținere” se sting prin plată înaintea „cotelor de întreținere” respective.

Relația dintre „cote de întreținere” și „penalitățile” acestore este aceeași cu cea dintre „capital” și „dobânzi”.
Adică nu poți plăti cotele de cheltuieli dar să rămâi dator cu penalitățile.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
Patrick_, utilizator
Priviti situatia altfel...daca aveti o restanta la telefon + penalizari, ce sa achita prima data? Penalizarile.Asa si la intretinere.Intai se opreste penalizarea si apoi intretinerea.
Corect! Si acest mod de stingere a datoriilor se poate stabili si in cadrul asociatiei, ca regula si-atunci suntem total in concordanta cu prevederile Codului Civil.
Stimate domn/doamnă, din moment ce eu am fost obligat să plătesc şi am plătit facturile pe perioada 01.10.2007-01.08.2011, nu era normal să mi le scadă pe acestea? Iar cu penalităţile nu aveţi dreptate: penalităţile sunt pentru întârziere la plata facturii. Eu la data de 01.08 aveam 500 şi ceva penalităţi. Nu trebuie să scadă facturile în ordine cronologică?
@pop_m: Eu am de gând să plătesc toată datoria, dar dacă ar fi scăzut aşa cum spune hotărârea judecătorească, atuncea rămâneam cu vreo 5000 de lei, nu cu 11.000, iar penalităţile erau, evident calculate din această sumă, deci erau mai puţin de jumătate decât sunt. E aiurea: de ce să plătesc o sumă pentru care nu am fost dat în judecată? Eu am fost dat în judecată pentru restanţele existente la 01.08.2011 şi obligat să le plătesc! De ce nu mi se scad acestea?
@Patrick_: Exact ca mai sus: eu am achitat cotele existente la 01.08.2011. Nu era normal să mi le scadă pe alea. Eu la acea dată aveam doar 500 şi ceva penalităţi. Din moment ce instanţa m-a obligat să plătesc restanţele de la 01.08.2011, nu era normal să mi le scadă şi să rămână pe factură ceea ce s-a adăugat după această dată?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu poate să vă scadă cota de cheltuieli dar să nu vă scadă penalitățile pentru că s-ar ajunge la situația absurdă să nu mai fiți restant la cheltuieli dar să aveți penalități...

Deci, orice plată făcută operează prima dată asupra penalităților iar ceea ce excede operează asupra cotei de cheltuieli comune.

În acest fel operează plățile și la fisc și la bancă și oriunde. Mai întâi se sting penalitățile, sau dobânzile (la credite) și doar ceea ce este peste valoarea acestora operează asupra datoriei de bază (ca să nu spun „capital” ;) )

Faptul că ați fost obligat la o sumă defalcată pe penalități și cheltuieli prin hotărâre judecătorească, aceste valori au fost valabile în măsura dovedirii lor la data dovedirii... deci cu mult înainte de pronunțarea hotărârii.
Până la pronunțarea hotărârii, atât datoria principală cât și penalitățile au crescut.
Ultima modificare: Joi, 31 Ianuarie 2013
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Datorii intretinere, verificarea stingerii BeYourSelf BeYourSelf Buna ziua, Am avut ceva probleme si am ramas in urma cu plata intretinerii.In momentul de fata am de plata 12712,98 lei reprezentand 7682,04 cheltuieli de ... (vezi toată discuția)
Cum se sting datoriile la plata intretinerii dupa o hotarare judecatoreasca? Gloria S Gloria S In urma unei hotariri judecatoresti s-a admis in parte cererea asociatiei de proprietari (pe ultimii 3 ani, restul fiind prescris), proprietarul fiind obligat ... (vezi toată discuția)
Proces cu asociatia de locatari pgo pgo Am fost data in judecata pentru restante la intretinere, intre timp am achitat din restante ( 5 cote din cele 7 restante) desi nu sunt de acord cu cotele ... (vezi toată discuția)